Fredagssvepet – 6/14

Ett aningen impressionistiskt fredagssvep, uppfiskat bland mina aningen förvirrade pilar denna vecka. Men it´s a svep och it´s fredag. Håll till godo!

614fredag4Fornasettiutställningen är igång hos Svenskt Tenn. Jag måste sannerligen ta mig dit innan den siste mars. Bild från Svenskt Tenns Facebooksida.

614fredag1Det finns så mycket fint man vill ha till väggarna. Senast siktade jag detta vackra tryck av Nygårds Maria Bengtsson/Stilleben via Elle Decoration Dk.

614fredagMalene Birger har lämnat över chefdesignerposten i klädföretaget till Christine Exsteen som visade All That Jazz för A/W-2014 på Köpenhamns modevecka (många bilder finns på by Malene Birgers FB-sida). Birger själv går vidare med inredning i företaget Birger1962 som lanseras under året. Jag älskar loggan som powervisar Birgers födelseår – skall bli mycket spännande att se vad som kommer ut av detta.

614fredag7Helgens TV-tips – i kväll visar K-special en dokumentär om modeillustratören René Gruau som ritade till de stora modehusen under 1940- och 50-talen. Jag brukar alltid glömma bort de programmen, så en påminnelse till mig själv att det även finns tillgängligt på SVT Play sedan.

614fredag5Ljudmatta för februari – Banks Youtube-kanal. Den här är himla bra.

614fredag2Våra vänner planerar för nytt kök. Om jag skulle få välja helt fritt, så är detta mitt förstaval. Franska Kakelbutikens klassiker. Så vackert.

614fredag3Jag blir alltid lite navy och preppy i tanken denna tid på året. Det ger liksom förhoppningar.

614fredag8Nästa månad kommer det en barnbok illustrerad av Lovisa Burfitt med text av Andrea de La Barre de Nanteuil hos Raben & Sjögren. “En dag råkar nioåriga Isabella av misstag trycka på fel knapp i hissen. Innan hon hinner blinka dras hon in i Mademoiselle Oiseaus lägenhet – en värld av fjädrar och fnurridurr, långa pärlhalsband och egensinniga katter, nyfikna fåglar och sidenklänningar i överflöd. En fantastisk, härlig saga om vänskapen mellan en liten flicka och en tidlös dam, om livet och kärleken och drömmarna. Lovisa Burfitts skira illustrationer fångar på pricken den magiska charm och förtrollande dekadens som råder i en överdådig Parisvåning där tiden verkar stå stilla”. Det finns en liten film inspelad om projektet att se här. Säkerligen även något för större flickor.

614fredag9Träskärbrädor – gärna med patina och karaktär av flitig användning – har synts mycket ett tag nu. Ett tillskott är de handgjorda från Design Fürs Heim vars form skall minna om kanalhusen i Amsterdam. Finheter till köket hos Le Kiosk.

Med detta hoppas jag att ni alla får en fin helg!

614fredag10xx

OS eller inte. Alltid.

12 comments

  1. Härlig inspiration som vanligt! Tycker så mycket om att bli uppdaterad såhär på fredagen 🙂

    Man ska förstås hålla ett öppet sinne innan man läst boken men jag drar öronen åt mig när jag hör om en barnbok där en av karaktärerna redan skapats i kommersiellt syfte. Lite som om man skulle göra en barnbok med Ronald McDonald eller Lexington-nallen. Jag tycker det känns cyniskt på något sätt, som om man börjar i fel ände. Jag gillar konst som skapats med äkthet, det här känns mer som varumärkesbyggande.

    1. Sofia – aha, du tänker så. Intressant och tänkvärt. Här har man uppenbarligen utgått från en existerande figur och spunnit vidare kring den världen. Vi ser redan många sådana här förskjutningar inom olika genrer, där ett och samma koncept flyttar runt sig. Och mer kommer säkerligen framöver, det är jag säker på. Kopplingen porslin och barnbokskaraktär kanske inte är klockren rent försäljningsmässigt, men jag förstår hur du menar. Jag tänkte inte den tanken fullt ut märker jag när jag skrev om boken – tack för påminnelsen – även om jag tror att det finns hopp för denna bok. Det skall bli roligt att bläddra i den vid tillfälle.

  2. Gillar verkligen din blogg och det sätt du skriver, och allt du har koll på! Men jag sätter alltid lite i halsen när man skriver att denna barnbok nog passar flickor- stora som små. Jag tror nog att även små pojkar älskar fjädrar och annat rafs. Som min femåring (pojke) brukar säga – Jag älskar glitter och glamour!!!

    Ha en trevlig kväll!!!

    1. Johanna – där var du sannerligen djävulens advokat när det gäller ordval:) I min text om stora flickor menade jag blott att boken säkerligen tilltalar även oss äldre läsare. Jag är helt enig med att man inte skall sätta upp gränser för vem som skall läsa vad – kultur är fri i sig – bara att njuta för vem som än vill – alltid. Fin kväll till dig med!

Leave a Reply

Your email address will not be published.