Var ska vi handla?

Som jag skrev i går, så kommer jag att återkomma till saker som kom upp i Göteborg på bloggen framöver. Det finns många spår att tänka vidare kring, vilket känns mycket inspirerande och som en katalysator för innehållet här. Vid ett tillfälle som Bloggforum är det med sponsorer som vill visa upp sina produkter och varumärken. Jag spinner vidare från en av huvudsponsorerna Svenssons i Lammhults föredrag som väckte många tankar och frågor hos mig som jag satt och funderade på tåget hem. Jag tänker på varumärken från ett konsumentperspektiv, från mitt perspektiv som brukare av näthandel och från min vy som bloggare. Så frågan som jag ställer mig lite är: Var ska vi handla? Vad är viktigt för mig som konsument vid köp av inredning? Varför väljer jag vissa ställen och inte andra? Hur ska affärer och varumärken presentera sig för att locka oss som köpare?

2114svenssonsilammhult

Svenssons i Lammhult kundtidning – bläddra här.

Svenssons i Lammhult – för mig en välkänd aktör i sammanhanget – fokuserade mycket på sin långa historia i föredraget som jag lyssnade på. Det är det småländska arvet som är i fokus – och i en tid där vi är vana vid storytelling och varumärken kändes detta som ett klokt val. Man har också utvecklat en stark profil där det långsiktiga och kvalitétsmedvetna står i centrum – bland annat med kampanjen “gör slut med slit och släng” som synts nu i vår.

Allt gott så långt. Jag är med på orden. Men kärnfrågan är just denna tycker jag – var handlar jag och varför? Svenssons har framförallt valt att positionera sig mot lågpris genom åren med tanken om att istället hävda att det lönar sig att köpa hållbart och för livet. Men om man istället tänker konkurrenter inom samma segment, finns det i dag många aktörer som har en liknande grundtanke med sina affärer. Det är skillnad på aktörer som säljer sitt eget sortiment som exempelvis Svenskt Tenn eller Norrgavel. Där går man in i deras universum när man skall handla en produkt. Men om man exempelvis är intresserad av en lampa från Bestlite, finns det i dag många återförsäljare. Hur skapar alla dessa ett intresse hos oss som konsumenter?

2114svenssonsilammhult1

För mig personligen handlar det om flera saker när jag nystar i frågan.

* Relation med företaget. Om man har ett starkt varumärke, om man har ett genomtänkt koncept med bra servicenivå, om man idkar kundvård genom mervärden som en fin webbsida, bra kundkommunikation, riktade erbjudanden till kunder, ett bra flöde i sociala medier – d v s om man som varumärke arbetar med att bygga upp en relation med kunden, så är det större chans att man blir trogen. Här talar jag framförallt om webbutiker, men i stort gäller ett liknande resonemang för fysiska butiker.

* Köpincitament och mervärde. Även om jag gärna är en trogen kund när jag har fastnat för ett ställe, så är det framförallt klassiska köpincitament som får mig att fatta ett köpbeslut. I inredningssegmentet konkurreras det sällan med priser – sakerna kostar ungefär lika mycket hos alla – men rabatter, priskampanjer och erbjudande om fri frakt, ett mervärde i köpet, utgör alltid en frestelse för mig som kund. Däremot tycker jag att även kampanjerna har en tendens att utformas på ett liknande sätt. 10 % på utemöbler varje vår är något som de flesta större aktörer har under en period, vilket gör att det unika säljargumentet till mig som kund tappar i värde.

* Företagets profil och känsla. För mig är det viktigt att känna att det finns en speciell känsla i det som förmedlas till mig som kund. I dag är så många aktörer lika varandra. Man går in och ut i såväl nätbutiker som i fysiska butiker och tänker jo, massor av fina saker, men det där lilla extra saknas. Som kund vill jag gärna få känslan av ett handplockat sortiment som har något extra som tillför mig något. Jag sörjer fortfarande R.O.O.M:s speciella atmosfär ute  på Kungsholmen som blev något annat i innerstaden, eller GAD i Visby som låg i så vackra gamla lokaler där produkterna kom fram på ett sådant fint sätt, innan man flyttade till nya lilla gallerian på Hästskogatan. Jag kan förstå många andra fördelar med att göra så, men mycket av den genuina känslan gick för mig förlorad på vägen. Här ligger också en stor utmaning för webbutiker att utforma sin egen lilla värld att locka in oss konsumenter i med något extra som får oss att återkomma och bli glada över det vi ser.

Jag är långt ifrån klar med mina tankar i denna fråga, men det är onekligen intressant att resonera kring från olika utgångspunkter. Hur tänker ni?

5 comments

 1. För mig är det ganska klart tror jag varför jag köper produkter, inte bara inredning i vissa affärer. För mig handlar det om personal och atmosfär. Jag tycker det är så trevligt när någon bakom disken nickar igenkännande och vänligt när man strosar in i affären, eller har ett eller två ord att byta även om man bara diskuterar något man sätt. Jag tror att vi, i alla fall jag, vill bli sedd, och uppmärksammad. Det är liksom hela processen, både köpet och själva saken som spelar roll. Som du säger finns ju inrednings produkter överallt. Saken är den att jag faktiskt hellre väntar med att köpa en inredningsartikel tills tex svenssons har sin kampanj som de har nästan varje år i okt/nov än att köpa den av ngn annan aktör som kanske har samma erbjudande. Det blir som en speciell händelse. Så många ord om att för mig är bemötandet och personalen viktigast 🙂
  mvh Christine

  1. Christine – så intressant att ta del av dina tankar. Inredning är nog lite mer speciell i köpprocessen också, än t ex kläder. Man har nog oftare en längre sträcka fram till köpet – om det inte gäller små saker kanske. Och så är det ju smart också att samla ihop sig tills man kan få något mervärde som en rabatt på varan. Tack för att du delade med dig!

 2. Hej!
  Jätteintressanta frågor i dessa tider när fysiska butiker måste stå för lite mer för att locka till sig kunder. Jag är i uppstarten av en ny frisering och jag bollar mycket med dessa frågor. Vad lockar kunden? Förutom en (i min bransch då) duktig frisör. Det räcker inte att bara vara duktig. Som du säger ser kunden hemsida, inredning, bemötande som viktiga för helheten. Tror att satsa på koncept blir viktigare och viktigare. Kul att höra vad alla tycker i dessa frågor.
  Mvh Maria

  1. Maria – skoj! Varmt lycka till med din satsning. Jag tror absolut på koncept och att sticka ut, men samtidigt är kvalitén bakom det viktigaste i långa loppet. Jag går till en väldigt ohipp frisörsalong som jag varit trogen i många år, med en riktigt vass frisör som jag tycker så mycket om.

 3. jag håller såå med dig, r.o.o.m. förlorade nästan hela sin lockelse i och med flytten. sedan har så klart ägarbytet spelat en stor roll. den rätta känslan gick nog förlorad där och då, tyvärr.

  annars, fina inslag här, precis som vanligt 🙂

  ha det gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published.