Fredagssvepet 6/15

615fredagDet går inte an, Sofia, att du inte har någon trevlig läsning till ditt eftermiddagskaffe denna fredag. Så till dig och andra intressenter – håll till godo med veckans svep! Veckans i särklass dominerande inredningsnyhet är förhandsvisningen av Ilse Crawfords kollektion Sinnerlig för IKEA. Kärnan i kollektionen är kork, keramik och glas. Visningen skedde på Ett hem i Stockholm, som Crawford har inrett och som sannerligen bidragit till stämningen i bilderna. Vad säger jag om detta då? Bloggosfären tycks vara enad i tanken om att detta är fantastiskt, speciellt dagbädden som syns ovan hyllas. Jag håller med om att den verkar fin – tycker mycket om det flätade där – men jag vet inte om detta är så mycket jag om jag ser till mitt eget hem. Konceptet är fint, inte tu tal om det, men jag blir mer inspirerad av Ilse Crawfords inredningsfilosofi än de här produkterna. Den här boken som kom 1997 är en klassiker som jag gärna återvänder till. Försäljningssuccén kommer säkerligen bli ett faktum i augusti och med tanke på vad jag skrev häromdagen om begränsade upplagor känns det fint att man satsar på denna kollektion under helt år. För såklart att man måste dit och titta och känna på tingen. Pressbild: IKEA

615fredag2Det har varit mycket inredning i flödet denna vecka med tanke på den pågående Möbelmässan i Stockholm. Ilse Crawford är årets hedersgäst på mässan och hennes entréutställning har fått mycket uppmärksamhet. Elle Decoration delade även ut sina priser i veckan och vinnare – för andra gången – av årets designer blev Monica Förster. På tal om känsla för svanar som jag skrev om här kom jag att tänka på Försters eleganta smyckessvan för Svenskt Tenn som lanserades i höstas. Och hos H&M Home finns det gyllene svanar. Tack för tipset, Carina. Fotografi: Ida Borg

615fredag1Färger är något som jag är ganska dålig på. Jag tänker nästan aldrig färg när jag funderar på väggar, utan nästan uteslutande tapeter. Tant Johanna – Johanna Bradford – är däremot en stjärna när det kommer till nyanser. Nu har hon gjort en egen kulörkollektion för Sadolin. Bilderna känns mycket tidstypiska, men Johanna är även duktig på att förvalta det klassiska. Pressbild: Sadolin.

615fredag7Residence firar femton år med ett stort jubileumsnummer. Även om jag har något av ett tudelat förhållande till miljöerna i denna tidskrift som stundtals utmanar mig när det gäller minimalism och mängden credd, går det inte att förneka att det är en stilbildare av rang som dessutom har riktigt vassa skribenter. Det här numret rekommenderas varmt. För det är ju det där med tapeter som sagt. Det känns spännande när Lotta Agaton blandar blommor från William Morris med Manuel Canovas Toile de Jouy – två personliga favoriter här på vackra framsidan.

615fredag3På tal om elefanter hos Röhsska. Nu finns även fler motiv från utställningen med Mats Gustafson som jag besökte förra våren. Vackra.

615fredag5När jag äntligen kom till skott med att investera i en Lyngbyvas till hemmet, föll även blickarna på denna lampa i samarbete med Le Klint. En mycket skulptural belysning även när den inte är tänd. Jo, önska sig kan man alltid.

Förra lördagen startade brittiska Grantchester i SVT. Snygga miljöer, tjusig präst i James Nortons skepnad, lite undertryckt love och lagom puttriga mordgåtor – sammanfattningsvis en utmärkt lördagsunderhållning för mig. Ni kanske också gillar?

615fredag6Helena tipsade om dokumentären om Laleh här och jag såg den nu i veckan. Ett nära och personligt artistporträtt som berör – läs om och se den här.

615fredag4

Avslutningsvis lite fredagspop med Tove Styrke.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

8 comments

  1. Tack för ditt som vanligt fina fredagssvep! Tycker även jag att det förgyller en ibland något långsam fredagseftermiddag.. 😉
    Utmärkt blandning och i mycket en sammanfattning av vad som är på g. Har liksom du ett något ambivalent förhållande till Residence men tyckte att detta numret var bra, mycket som sagt tack vare tapeter och mönster. Tidningen kan dock bli något, pardon my french, skitnödig emellanåt… 🙂

  2. Åh, tack Weronica! Vad härligt, nu är kaffet urdrucket veckan är undanplockad här vid mitt skrivbord på gymnasieskolan och jag går hem med ett stort leende på läpparna efter att ha njutit veckans fredagssvep! 😀
    Den här veckan unnade vi oss städhjälp hemma för första gången, så nu kommer jag hem till ett hem som redan är helgstädat – tror inte helgen kan börja bättre än så här!

Leave a Reply

Your email address will not be published.