Klassiker: Mönster av Maria Åström

615mariaåström5Maria Åströms frodiga mönstervärldar är en favorit bland klassiker. I vår syns de lite extra på olika ställen, vilket jag hoppas bidrar till en välförtjänt skjuts. I Norrgavels pressbilder för våren spelar exempelvis textilierna Citron och Fiki som Ljungbergs trycker en huvudroll.

615mariaåström4Sedan kommer snart Cia Wedins bok om Maria Åström. Wedin använder ofta Åströms mönster i sina stylingar och har genom åren påmint om det klassiskt vackra i dem. 615mariaåström2“Maria Åströms mönster är inspirerade av naturens alla vackra blommor och blad. Designarbetet börjar med att Maria sitter och skissar, i trädgården eller på resa. Motivet är ofta en blomma eller ett träd som växer på platsen. Därefter gör hon en målning av mönstret, och arbetar fram en fungerande mönsterrapport.” Pressbild: Ljungbergs Factory.

615mariaåströmSådant här får mig att falla. Hårt. I vanlig ordning tycker jag att vi skall värna om den hantverkstradition som finns kvar i landet. En av schablonerna för handtryck av Åströms mönster Citron. Pressbild: Ljungbergs Factory.

615mariaåström3Det är svårt att välja ut en favorit av Åströms mönster, men vackra Fiki ligger bra till hos mig. Genom åren har även Åström samarbetat med IKEA. För tillfället finns en metervara och en kudde i Stockholmsserien i produktion.

615mariaåström6Det är lite känslan av den eviga sommaren som kapslas in i dessa prunknande mönstervärldar. Jag kan då inte få nog av dessa vackra klassiker. Pressbild: Norrgavel.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.