Trädgårdsdagbok: Marktäckare

1915trädgårdsdagbok2Den här veckan blir det tema marktäckare. I regn. Marktäckare är ett relativt nytt intresse för mig i trädgården. Jag läste mycket om vikten av dem och att de är grunden i en trädgård, men det tog ett tag för mig att komma dit i praktiken också. Det blir lätt så med ett nytt intresse. Man tänker mycket på blommorna, primadonnorna och upptäcker sedan att de behöver lite kamrater i rabatten för att de skall komma till sin rätt och framförallt för att man skall få hjälp med ogräsbekämpningen. Så här i början av säsongen när de där primadonnorna ännu inte blommar, ser man de gröna extra mycket. Och jag tycker mer och mer om dem. Favoriten i regn är såklart daggkåpan. Jag hade något av ett tudelat förhållande till den, men nu har jag omfamnat den helt. Den är framförallt helt essentiell när det kommer till sommarens buketter.

1915trädgårdsdagbok4Här är den kamrat med klassikerna pioner och syréner hemma hos oss. Den breder ut sig och tar för sig, men det får den gärna göra just här där det fortfarande är ganska mycket öppen jord.

1915trädgårdsdagbok3I en rosrabatt breder den kaukasiska förgätmigejen ut sig. Den blommar så här bedårande tidig vår för att sedan gå över till att täcka marken med stora gröna blad.

1915trädgårdsdagbok5Den här fagra varianten av förgätmigej – Mr Morse – är en favorit för sina fina blad. I den här rabatten har den blivit en basvara och just nu blommar favoriten narcissen Thalia bredvid. Det kommer mer översiktsbilder av rabatterna framöver när mer blommar. Och just nu har maken vertikalskurit gräsmattan, så den är ingen fager syn, men den skall frodas sedan sägs det.

1915trädgårdsdagbok1Här är pigga små lammöron på väg upp i en större rosrabatt – just nu tillsammans med julros och tulpaner. De där små ludna bladen är så vackert skimrande och man kan inte låta bli det taktila i att gå fram och klappa lite.

1915trädgårdsdagbokVanlig Kaukasisk förgätmigej, Mr Morse som är en art av förgätmigej, daggkåpa, lammöron – och Snötörel eller Diamond frost som inte är perenn, men som jag planterar varje sommar i en rosrabatt och som bildar stora skyar av vitt. Nu har jag dessutom några Hostor inne på innergården som skall ner. Marktäckare alltså. Trädgårdens basgarderob. Inte att förakta.

signature

5 comments

  1. Gillar dina trädgårdsinlägg! 🙂
    Jag har, precis som du, kommit på att det här med marktäckare är rätt bra alltså. Både för ogräset och för ögat! Har daggkåpa jag också och förra året planterade jag hasselört som jag hoppas ska ta över i rabatterna. Har provat mig på murgröna på marken runt ett stort gammalt träd också (det ser ju såååå härligt ut med murgröna som nästan tar över), just nu är dock alla blad uppätna så vi får se hur de tar sig..
    Ser fram emot ännu grönare inlägg framöver! 🙂

  2. Älskar dina trädgårdsinlägg! Du kan se bilder på min sommarstugeträdgård (under uppbyggnad..) på min Instagram Fiafidelie 🙂

  3. Vilket härligt trädgårdsinlägg! Jag älskar också daggkåpan i buketter men oj vad den tar över rabatter och frösår sig. Jag har i stort sett grävt bort all nu. Ihop med rosor gillar jag nävor som marktäckare. Just nu blommar brunnävan och de varianter med varierade blad är mina favoriter. Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *