Tisdagstriss: Bäst just nu

3815bästjustnuNi missar väl inte Poldark ? Det började som ett klassiskt kostymdrama och det är det för all del fortfarande, men det finns betydligt fler bottnar än att bara ägna sig åt tjusig historisk fernissa. Nej, jag har inte sett originalversionen som sändes på sjuttiotalet eller läst böckerna, så jag bänkar mig varje lördagskväll för en dos. En andra säsong är på gång nu också. Trevligt.

3815bästjustnu1För några veckor sedan hittade jag Marie-Louise Douglas Med känsla för antikt på loppis. Sedan dess har jag bläddrat mycket i den. Det är något med stämningen i de vackra fotografierna av Helén Pe, tillsammans med Douglas förmåga att visa på en tidlös estetik i sitt hem. Lite stil- och materialskola får man sig till livs också. Rekommenderas varmt.

3815bästjustnu2Den röda kålen är här. Just nu äter jag sallad från ett stort ekologiskt huvud – recept här, även om det inte är apelsinsäsong riktigt ännu och jag skippar kanelen. Jag letar nya recept – har ni något gott att dela med er av? På Pinterest fann jag bland annat ugnsrostade skivor med krydd- och nötblandning. En god idé, då det nästan inte finns en vackrare grönsak när den är uppskuren på detta sätt. Bildkälla.

Med hopp om en fin tisdagskväll!

15 comments

  1. Ja, ge den en chans tycker jag. Det är en perfekt serie nu i september skulle jag vilja säga. Och hurra för kålsäsong!

  1. Ja, så den har tagit sig serien. Första avsnittet kändes väldigt svart-vitt-ond-god klassisk kostymdrama – men som sagt, mycket mångbottnad och inte så enkel. Och ja, Ross och Demelza är ju höstens par helt klart :).

  1. Härligt att se dem i ett sträck! Mannen och jag tittar tillsammans – han brukar inte vara så himla svag för denna genre – men detta passar. Mysigt med en höstserie att följa.

 1. Marie-Louise Douglas! Vissa namn kan man bara inte skriva utan ett utropstecken efter. Vilken känsla för antikt hon har, säger jag bara. Känner ofta igen hennes stil när jag bläddrar i magasin och stannar alltid länge vid det hon har satt ihop. Hennes känsla för att kombinera ihop smått och gott är oslagbar. Bara älskar när hon har med något jobb i t ex Hem & Antik, gärna med hennes eget hem som “kuliss”.

  Tänk att du har hittat den bokpärlan på loppis – fast den är så pass ny – såå avundsjuk.

  /helena

  PS Fast å andra sidan hittade ju faktiskt JAG ett helt fräscht ex av “Haren med bärnstensögon” på loppis förra året, det var väl förra året? Nåja, för ett bra tag sedan i alla fall. Tiden går så fort numera.

  1. Helena – jag håller med. Douglas har ett eget estetiskt språk som jag är svag för och folkbildande i samma andetag genom att visa att det antika inte behöver vara så himla svårt. Jag har ju inte tagit steget till auktioner, men hon får mig nyfiken – och framförallt tycker jag om just blandningen av högt och lågt. Vilka fina böcker man kan hitta har jag märkt. Det här exemplaret var knappt bläddrat i för tjugo kronor. När du säger Haren får jag lust att läsa om. Jag minns det som livskrisläsning – och kanske en ny läsupplevelse nu, när jag på ett sätt tråcklat ut mig på andra sidan. Visst går den fort. Tiden.

 2. Douglas hem är ju bara det värt en bok. Jag måste ta tag i det där loppis-besökandet känner jag. Jag har också plöjt några avsnitt av Poldark men är inte lika förtjust, känns helt för mycket Harlequin-roman för min del (Ross i bar överkropp slår åker medan Demelza sitter suktande och tjuvtittar typ) men nu när du säger att den tar sig får jag väl ge den ytterligare en chans :-). Bästa onsdagen önskar jag dig!

  1. Victoria: Haha! Det var precis den feelingen jag fick i början av serien också. Visst finns det spåret kvar, liksom den där känslan av att världen är indelad i gott och ont, där såklart Ross är den gode trots att han är bad boy :). Men jag tycker mycket om den som höstserie och förstår att den talar till en bred publik. Sedan kommer ju sista delarna av Downton – en härlig höst att se fram emot!

   Och akta dig för loppisfebern – den är tämligen uppslukande – men himla rolig samtidigt! Fin onsdag till dig med!

  1. Även jag är en serienörd :). Jag har kommit av mig lite på Netflix och HBO men nu när det blir kallare så antar jag att jag snart är tillbaka vid skärmen. Poldark är riktigt höstmys! Fin dag till dig med!

 3. Älskar rödkål! Ska testa kål-steken helt klart!

  Här får du mitt bästa rödkålstips: Finhacka rödkål, nästan hackade strimlor…lite tjockare bara. Smula en fetaost ner i kålblandningen, smula ordentligt. Gör en vinägrett på rapsolja, äppelcidervinäger, lite socker, dijonsenap plus en grovkornig senap fr Grey Poupon, lite riven färsk vitlök, torkat lökpulver och hackad färsk persilja el torkad motsvarighet. Rör ihop vinägretten och blanda med kål och feta-blandningen. Låt stå i ngn minut innan servering. Vill du göra i förväg så häll inte på vinägretten för än ni ska äta då syran i vinägern lätt försvinner i kålen. Det ska vara mkt vinägrett, så att blandningen blir lite salsa-aktig å såsig. Vi äter oftast detta i pitabröd ihop med stekt el grillad kyckling och en enkel youghurtsås, ibland istället för pizzasallad och till tacos (då kan man blanda i koriander också). Den starka syran gör att det är gott till brödiga maträtter…men även till feta pastarätter faktiskt. Hoppas att du gillar det!

  1. Tack snälla för receptet! Låter himla gott, även om Fetaost inte är någon personlig favorit för min del, men jag är beredd att testa här efter din insäljning :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.