Månadens lista – augusti/16

Månadens lista gick på sommarlov, men är nu tillbaka igen. Denna sista dag i augusti samlar jag mig till tio utvalda i mina kategorier. Håll till godo.

STIL

I helgen har den andra säsongen av Poldark premiär i England. Jag såg första säsongen – och ser fram emot klassiskt kostymdrama när det nu visas på svensk television. I brittiska Vogue poserar några av skådespelarna, här Eleanor Tomlinson som spelar Demelza, i slottsmiljö i high fashion. Det är vackert och får en att längta efter höstens alla färger. Den klassiska gobelängen på bilden är fantastisk i sina färger och fick mig att hämta ner en äldre kelimkudde från förrådet till växthuset.

ORD

3516månadenslista11

VINTAGE

3516månadenslista3Jag är så glad över mina Morris-fynd i vintage-svängen. En av anledningarna är att här behöver man inte fatta några aktiva köpbeslut så tillvida att man väljer något och därmed väljer bort något annat. Det finns så otroligt många vackra mönster och jag tycker om så många av dem. Här kommer det till en på ett annat sätt. Take it or leave it – alltid på Second Hand – men när det gäller Morris så säger jag alltid ja. Såklart. Min senaste förälskelse är Compton.

BLOMMOR

3516månadenslista9En av de roligaste sakerna med växthuset är att det blir så mycket enklare att prova växter. Jag skulle i och för sig kanske inte säga att allt trivs – en del blir det för varmt eller för soligt för – men det mesta går att ställa in. Jag köpte mig några citronträd som förde en tynande tillvaro utomhus, men sedan de kom in här har de fullkomligt exploderat. Att komma ut i växthuset när några citronblommor har vecklat ut sig och sprider sin doft. Det är lycka för mig.

MOOD

3516månadenslista10Lite sådär. Omfamnande säsongsskiftet. På våren skaver det alltid lite och jag har känslan av att behöva ömsa skinn innan jag är redo för det nya. Hösten är på ett sätt så mycket enklare att kliva in i, även om det är med visst vemod. Ändå så mycket mjukare och mer rofylld. Låt den tanken stanna även i grå och lerig november tack.

KLASSIKER

3516månadenslista5Som sagt – Readly gör att jag läser andra typer av tidskrifter när man bara kan bläddra i allt som finns. Senast hamnade jag i nya Konstvärlden och en artikel “Med kärlek till hantverket” om skulptören Eva Hild. De organiska formerna är sannerligen fascinerande. I mitt hem finns de små tennföremålen Non Funkis som Hild gjort för Svenskt Tenn. Pressbild: Komplex 2003 Eva Hild.

DETALJ

3516månadenslistaNär jag var på Zetas senaste gången stod jag länge och beskådade denna lilla groda. I växthuset har jag några mindre vattenpumpar som jag sätter på – och sonen går och stänger av. Det är olika bud huruvida det är rogivande att höra på vattenstrålar. Jag har blivit inspirerad att titta mer på vatten som detalj i det gröna. Och kanske en liten groda på väl valt ställe.

PÅ ÖNSKELISTAN

3516månadenslista4Lena Granefelts nya bok Flora Supersum –  undersökningar av växternas liv efter blomning och frösättning – verkar vara så vacker. I Flora supersum har hon fotograferat fröställningar, kapslar och baljor som alla bär livet och döden i samma gestalt. Den starkaste – den med det mest finurliga sätt att sprida sina frön på – överlever. Flora, växtligheten är subjektet som talar. Supersum står för undgå att dö, fortsätta leva. Om man bor i Göteborg så invigs en utställning i Trädgårdsföreningen med fotografierna i helgen.

INSPIRATION

3516månadenslista1Millesgården är sannerligen en av mina favoritplatser. Jag var där för första gången för några år sedan och har sedan återvänt hit olika säsonger. Senast stod citronträden på rad utanför Annes Hus. Som sagt – passa på och se utställningen om Josef Frank innan oktober.

XOXO

bondensmarknadÄlskade skördetider. De bästa.

Varmt välkommen september!

9 comments

 1. Å så härliga bilder! Jag har full höst min blogg jag med. Det är mysigt att sitta med datorn nu och surfa runt bland alla höststarter överallt.

  Har du något tips på serie i stil med Downton Abbey?

  Kram Terese

  1. Härligt, Terese! Jag har lagt till din blogg i min lista i kanten nu så att jag har mer koll på dig. Ser fram emot att följa dig i höst. Och serietips kan jag återkomma till – kanske en inläggsidé? Jag har två tips på g till svepet i morgon i alla fall. Kram W

  1. Tack, Tina. Absolut är det så. Det är så roligt när man längtat så länge och kan förverkliga en dröm. Jag njuter och speciellt nu när allt är nytt och man inte har upplevt årstiderna i huset. Kram W

 2. Åh grodan där Weronica, en sådan har jag liggande här hemma i källaren, måste plockas fram, trots att det är maken här hos mig som drar ut kontakten. Som sagt det är inte alla som trycker om det för oss rogivande ljudet.
  Kram på dig /Åsa

  1. Nämen – fram med den då, Åsa :)! Jag stod länge och väl och tittade på grodan – fick med mig vattenväxterna som jag har simmande runt i ett fågelbad. Kanske nästa gång jag åker till Zetas :). Kram W

Leave a Reply

Your email address will not be published.