Första Advent

4815söndagJag tycker alltid att man skall ta med sig sin aktuella inspiration in i juletid, men visst är det även en tid för traditioner. Vi tänder det första ljuset i vår adventsljusstake. Vi sätter upp gammalt kärt pynt. Vi äter saffranssemlor. Regnet smattrar på rutan, men här inne tänder vi ljus och firar Advent. Mina blommor för helgen blev möjligen inte de som jag hade trott innan att vi skulle ha på bordet. Längtan efter vita blommor i säsong, blev till rosa toner med skimmia och nejlikor. Det är inte alltid som blomsteraffärerna levererar det man är ute efter, men nu tänker jag att det är precis denna känsla som inspirerar mig som mest för tillfället.

4815söndag1Saffranssemlorna då. Jag bakar saffransbröd enligt Annikas bästa recept på bloggen Smaskens. Jag bakar ut önskat antal runda bullar till semlor och resten gör jag vanliga lussekatter av. Semlorna – recept till åtta stycken – görs enligt följande: Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av bullen med en gaffel så att det bildas en större grop. Blanda detta bröd med 200 g riven mandelmassa och ca 1 dl 3 % mjölk. Blanda till önskad konsistens. Ta ev i mer mjölk. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa 3 dl grädde och lägg en klick på varje bulle. Lägg på locken. Sikta över florsocker vid servering.

Jag hoppas att ni får fira en fin första Advent!

signature

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *