Nytt grönt

Jag är inte ensam om att tänka grönt nu när julblommorna börjar tacka för sig. Ulrika på Seventeendoors har exempelvis fixat stor fiolfikus och Åsa på At My Casa filosoferar över kaktusens vassa yttre. Hos mig blommar amaryllisarna fortfarande, men visst är det så att det är precis just nu som man är mest sugen på grönt under hela året. 

216myrtenJag släpper in lite januariljus från ytterdörren som skapar skarpa skuggor på väggen. Den nya trädgårdskorgen får bära krukväxter innan det blir dags för det gröna utanför. Jag kan omöjligen motstå Myrten, även om jag vet att de kräver en hel del skötsel. Det är något speciellt med uppstammade växter som liknar små träd. Några råd på vägen som brukar fungera för mig om man vill pryda fönsterbrädan med dessa.

* Små krukor med lite jord torkar snabbt ut. Om du vill ha ett mer lättskött exemplar – tänk större volym på jorden. Vill man ha mindre växter – ha dem på ett ställe där du vistas mycket. De här exemplaren står i köksfönstret, där man lätt kan titta till dem. De tål inte att torka ut.

* Ge vatten underifrån. Sänk ner hela krukan i vatten och låt växten ta så mycket den vill ha.

* Alla växter mår bra av att duschas mellan varven, men det här är en som måste kompenseras för den torra luften. Vid varje vattning – duscha med blomspruta.

216myrten1Det allra enklaste rådet om man inte vill satsa lite tid på växtvård är att skippa Myrten och istället köpa en Myrsine. Här står ett exemplar till vänster i korgen. På bilden ovan är Myrsine den i vit kruka. Myrsine är torktålig och på alla sätt betydligt lättare att handskas med än den känsligare Myrten.

Med hopp om en fin start på veckan!

7 comments

  1. Jag köpte en Myrten i våras och planterade om den i en större lerkruka på direkten. Sen hade jag den ute hela våren/sommaren. Nu står den framför ett fönster i söder. Vårdar den som ett barn. Den ser ut att må bra än sålänge. Längtar till våren så jag kan sätta ut den igen.

    1. Låter som om din myrten har det alla tiders, Cissela! I somras hade jag ett stort exemplar ute, men den skänkte jag bort inför vintersäsongen. De är verkligen vackra, även om de kräver sin omvårdnad.

  2. Fin grön inspiration Weronica! Tack. Jag har två små myrten som jag passar på hela tiden, och nu ska jag ta till mig tipset om större krukor och mer jord. Fin vecka till dig !

  3. Haha, jag såg rubriken och tänkte att du kanske också köpt nya gröna byxor :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.