Sommarens boktips

2216böcker10Summer/Donald Moodie 1958

Jag fortsätter min tanke med att plocka upp teman och frågor som kommer min väg med att skriva om boktips på uppmaning av Emma på bloggen by Emma. Jag har inte börjat bygga på min sommarläsningshög ännu, men det börjar bli dags att se över pocket, klassiker och kanske skriva en lista på biblioteksböcker. Ett annat tips är att titta efter böcker på loppisar – det finns ett stort utbud. För att begränsa mig något i ämnet har jag försökt att tänka i några olika teman som lockar mig på sommaren – mest gamla favoriter och några tankar kring vad som kommer att hamna i min väska i sommar. Hoppas ni hittar något ni blir nyfikna på – och ge gärna era bästa tips – the more the merrier!

2216böcker9Jag läser gärna vad jag kallar livshistorier – utvecklingsromaner, gärna med biografiska inslag och  historisk anknytning och stora romaner om livet. Favoriter här är – bland många –  Joyce Carol Oates – Blonde, Donna Tartt – Steglitsan, Patti Smith – Just Kids, Kristina Sandberg – Trilogin om Maj (som för övrigt får en kokbok i höst), Johan Hakelius – Ladies, Hillary Mantel – Böckerna om Henrik VIII, Edmund Wahl – Haren med bärnstensögon. Den bok som jag brukar säga är min absoluta favoritbok när någon frågar – Janet Frames självbiografiska trilogi och så Curtis Sittenfelds Presidentens hustru.

2216böcker6I sommarens aktuella utgivning tänker jag mig bland annat Carola Hansson – Masja, omläsning av Anna Karin Palm – Målarens döttrar som precis kommit i nyutgåva och Elena Ferrante omtalade Min fantastiska väninna.

2216böcker1Läsande kvinna/Niels Frederik Schiøttz-Jensen 1894

Jag läser alltid klassiker på sommaren – ofta omläsningar eller sådana som getts ut i nyöversättning och som är aktuella i bokfloden. Här finns det naturligtvis ett gigantiskt urval – några omistliga kärleksromaner till bersån är Jane Austen – Stolthet och fördom, Emily Brontë – Svindlande höjder och Charlotte Brontë – Jane Eyre. Förra sommaren läste jag om Evelyn Waughs – En förlorad värld.

2216böcker8Flauberts klassiska Madame Bovary förtjänar också att läsas igen – finns i nyöversättning. I sommar läser jag bland annat  Kazuo Ishiguro – Återstoden av dagen, Hjalmar Söderberg – Den allvarsamma leken inför filmen och omläsning av en av mina stora favoriter – Albertetrilogin av Cora Sandel.

2216böckerThe breakfast table/John Singer Sargent 1884

På sommaren är jag svag för kriminalromaner. Det skall vara deckare old school i stil med Agatha Christie – fina nyutgåvor finns, PD James om Adam Dalgleish och inte minst Patricia Highsmiths klassiker om Tom Ripley. Jag läser aldrig den strida ström av modern krim som kommer mot oss hela tiden – det gör däremot min make.

2216böcker4Den kanske största favoriten i genren – Dorothy Sayers  böcker om Lord Peter Wimsey. I sommar tänker jag ta mig an Albert Bonniers Klassiker-utgivning i genren med bland annat Fredrick Forsythe – Schakalen och Christies deckarpar Tommy och Tuppence i Par i brott.

2216böcker7Underskatta inte en novell på sommaren. Fördelen med årstiden är att man ofta har mycket sammanhängande tid till förfogande och därför kan sjunka in i böcker, men det uppstår även många tillfällen där koncentrationen inte är på topp – tänk folktät strand – och då kan det mindre formatet vara perfekt med exempelvis mästarinnan Alice Munroes samlingar och de små böckerna från Novellix – jag har skaffat mig de brittiska klassikerna till sommaren. Och kanske dags att läsa något Shakespeare-drama när den store firar fyrahundra år.

2216böcker2Woman reading in sunlit room/Carl Vilhelm Holsøe

På sommaren tar jag mig gärna an böcker i en mer lättsam sommarvindston. Jag har en tendens att samla på mig läsning med allvarliga ämnen, så det är befriande att ha något mer underhållande mellan varven. Det här är emellertid en av mina svåraste genrer att finna böcker i. Favoriter är exempelvis David Nicholls – En dag, Tracy Chevalier – Flicka med pärlörhänge, Carina Burman Den tionde sånggudinnan och Karen Joy Fowler – Jane Austen Bookclub.

2216böcker5Kate Morton är en favorit i genren – brådstörtande kärlek, intriger med historiskt anslag och brittisk stämning i exempelvis Den glömda trädgården. Till sommaren kommer Huset vid sjön.

2216böcker3Afternoon Tea/Marie Bracquemond 1880.

Med hopp om en fin lässommar!

17 comments

 1. Underbart inlägg! Håller med om det mesta, men som småbarnsmamma hinner jag nog inte fullt lika många som du i sommar. Vill tipsa om att Förnuft och Känsla kommer i ny översättning av Maria Ekman. Översättningen fick fin kritik i DN igår. Står på min lista för denna sommar!

  Med vänlig hälsning,
  Johanna

  1. Jag vet! Nu är barnen större och ute på sina egna upptåg, så nu finns tiden på ett annat sätt. Jag läste om den – måste skriva upp på listan – tack för påminnelsen!

 2. Så många bra boktips och bra skrivet blogginlägg! Tack för tipsen och en intressant blogg. Hälsningar Rita

 3. Vilket fantastiskt inlägg med alla tips, fina bilder och välskriven text – som alltid hos dig!

 4. Lättlästa och helt underbara böcker är:
  “en röd liten fågel i juletid” (obs! ingen julbok) och “Butiken på Blossom Street”.
  Har även lämnat förslag hos Emma på böcker.
  Med vänlig hälsning Monica

  1. Då skall jag kika in hos Emma. De böckerna som du nämner har jag inte läst – sätter dem på min “att-kolla-lista!. Tack för tips!

 5. Vilket härligt inlägg! Mer läsning åt folket – tack för många fina boktips och så vackra bilder.

  Kram från Jenny

 6. Tack för tipsen! Många bra som jag läst men även annat som jag tänkt läst men lite glömt bort. Är nyfiken på Alice Munros noveller bl.a.
  Sommarboken i min bokcirkel är Lena Ackebos Världens vackraste man som fått riktigt fina recensioner.

  1. Härlig sommarbok – den kanske man skulle läsa. Alltid kul att lyfta boken tycker jag – kanske framförallt till sommaren då många läser mer.

 7. Tack för påminnelsen om Dorothy Sayers som jag upptäckte i samband med en sommarkurs om kriminalromaner för några år sedan. Jag hade tänkt läsa mer av henne sedan men det har helt glömts bort. Och Cora Sandel, ja. Jag måste nog också läsa om Albertetrilogin någon gång snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published.