Nyttig saffranskaka, for the love of tea och den första hyacinten

I helgen kickade den in med full kraft – min kära Adventsförväntan. Det börjar alltid med blommor för mig. Sedan kommer smakerna. Till söndagsfikat blev det därför en saffranskaka. Jag har haft med den förut, men bloggen som jag fann receptet på verkar nedsläckt så jag tar det i repris. Det är tydligen kladdkakans dag i morgon, så då passar den lite extra bra. Och jag lovar – den här kakan får hög sötma av dadlarna och blir så där mjuk och saftig som man gärna vill ha.

SAFFRANSKAKA

Sätt ugnen på 175 grader. Fodra en liten form (ca 20 cm) med bakplåtspapper. Ta lite kokosolja på kanten. Mixa samman 3 ägg och 15 dadlar i en matberedare. Ta i 3 dl mandelmjöl, 0,5 dl vatten, 2 msk kokosolja, 0,5 tsk vaniljpulver, 1 tsk bakpulver och 1 paket saffran. Mixa samman till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen cirka tjugo minuter (prova dig fram här – i vanlig ordning varierar tiden lite beroende på ugn och form). Pudra över kokos. Servera med lite lättvispad grädde.

Snart hoppas jag att snittamaryllisarna kommer på bred front. Det är något alldeles extra med de första – gärna i någon aprikos eller rosa ton. Här hemma ståtar säsongens första hyacinter, tillsammans med lite grönt från skogen.  Tehuset Java fyller 85 år och skickade i samband med det ut några gåvor, bland annat den fina jubileumsburken. Blandningen smakades av i går och jag tyckte om den. Och se så fint burken pryder sin plats i köket. Är man förpacknings- och tenörd så är man.

Med hopp om en fin start på veckan!

3 comments

  1. Lika ljuvligt och inspirerande som alltid hos dig. Vill liksom krypa in i dina bilder. Blev också lite full i skratt när jag såg dina teburkar – de fyra som syns bäst i bilden står nämligen hemma hos mig också. Jubileumsburken kom min ”lundastudent” hem med i helgen, som också avsmakades igår!

    Tycker om ditt ord Adventsförväntan. Det ordet säger så mycket om den tiden vi går in i. En tid fylld med ljus, känslor och glädje. En tid att se fram emot.

    Önskar dig också en fin start på veckan,
    Cathrine

    1. Tack snälla Cathrine för så värmande ord! Ja, det är en fin tid vi har framför oss nu. Roligt med teburkarna! Vi delar den svagheten med andra ord :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.