My kind of vintage

Jag fick en sådan rolig fråga som jag gärna lyfter upp här på bloggen. “Jag tycker om din klassiska stil och det är roligt att se att du numera köper så mycket på loppis. Jag tycker dock att det är svårt att hitta fina saker där som liksom passar in hemma. Jag tänker mest på loppis som något som man ägnar sig åt om man gillar retro, femtiotal och har den stilen. Kan du inte skriva lite mer om hur du tänker kring vad du handlar på loppis och ge tips på hur man får till det hemma”. Jo då, det gör jag så gärna i min ambition att inspirera till att köpa mer second hand. Ni som följt mig länge vet att det är ett spår som framförallt kom igång för drygt tre år sedan, när Jenny öppnade loppisögonen ordentligt på mig. Jag hade gått på loppis tidigare, men inte alls i lika stor omfattning och inte med den inställning som jag nu tillägnade mig. Jag har skrivit om mitt heureka-ögonblick här och i somras skrev jag en stor loppisguide där många av mina tankar kring företeelsen finns samlade. Jag får återkomma till frågan hur jag integrerar loppisfynd i hemmet – i dag ägnar jag mig åt vad som fick följa med hem i februari för att visa – My kind of Vintage.

När jag tittar på det här uppdukade fyndbordet kan jag konstatera att jag fann många fina saker i februari. Det är långt ifrån alltid det ser ut så här när jag tittar tillbaka på en period. Med loppis gäller det dock att slå till här och nu om man vill ha något, vilket gör att inköpen kan bli lite snedfördelade över året. Vi får väl se vad mars har att bjuda på om jag gör ett liknande inlägg om en månad. Ska vi ta en titt på vad jag har kommit hem med? Det gör vi!

1. Jag håller alltid utkik efter bra material och fin kvalitet, vilken genre det nu än må vara. Här fann jag två längre langetterade linnelöpare från Axlings. Jag tänker att de blir fina ute i växthuset när det skall dukas upp på det stora bordet där. 50 kr 2. Den här rustika vasen från italienska Bitossi är möjligen en liten udda fågel i sammanhanget. Den köpte jag efter att ha lyssnat och blivit så inspirerad av Ernst Billgrens tankar om konst. Så himla “konstig, utmanande och ovan” är den möjligen inte, men ändå. Mitt öga får arbeta lite med den. Och det är bra ibland. För nu står den ute i köket med kryddväxt i. På loppis kan man unna sig att “testa” en stil. 30 kr 3. Design House Stockholms Block Lamp av Harri Koskinen kom 1996 och har blivit något av en modern klassiker. Jag har den stora varianten ute i växthuset och nu får den kompletteras med den mindre. Jag håller alltid utkik efter klassiker på andrahandsmarknaden. 200 kr

4. Glasfaten från Orrefors av Nils Landberg – så kallade saladjärer som såldes på Svenskt Tenn under en period – tillhör kategorin vacker form som jag samlar på. Jag har fyra nu, så teoretiskt sett skulle vi kunna duka upp en tjusig förrätt på dem, men så har inte blivit fallet. Jag använder dem som vackra småfat. 15 kr 5. Assietter från Nittsjö med det där karakteristiska mönstret som jag tycker så mycket om. Jag har det större fatet ute i växthuset och där blir det nog många fikastunder med de här bara det blir aningen varmare. 6 stycken för 120 kr 6. Äldre porslin med gallerkanter är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag tycker helt enkelt att det är så vansinnigt vackert! 25 kr

7. Jag tycker om det mesta av Signe Persson Melin och hon är en av de formgivare som jag alltid letar efter. Jag tror att det var Svante Öquist, chefredaktören på Elle Decoration, som först fick mig att titta extra på Boda Blom – en serie med vaser som Persson Melin utvecklade med trädgårdsikonen Ulla Molin på 1970-talet. De är inte alldeles lätta att hitta här hos mig, så jag blir extra glad när jag ser den karakteristiska formen i hyllorna. 20 kr 8. Större tekannor! Det är enklare att finna små tycker jag, men mitt behov ligger snarare i större volym som rymmer te till fler. Den här kannan är liksom urtypen för den brittiska ketteln från Price & Kensington. 40 kr 9. Blomkrukor finns det som sagt många på andrahandsmarknaden. Gustavsbergs mindre modeller tillhör de jag ser mest, men de är vackra så det gör mig inget. De små modellerna känns ofta opraktiska, men just i vårtider med massor av sticklingar känns exempelvis Octavia av Karin Björquist som bra köp. 30 kr 10. Arthur Percy! Det är något med vissa formgivare som gör att man tycker om det mesta som kommer från deras design. Den här böljande rokokobården och den svarta glasyren från Gefle – oemotståndligt i mina ögon – även om jag har en och annan assiett innan… 6 för 200 kr

11. Ett sådant där lyckoköp blev det i februari när jag fann en så kallad klyftvas av Anna Lisa Thomson för Upsala Ekeby. Jag tycker så mycket om formen och har velat ha en länge. 90 kr 12. Ett annat lyckoköp blev en skärm från Le Klint som hängde utan stativ på en gammal golvlampfot. Det dyraste i detta inlägg är originalinsatsen som lampan skall träs upp på för att kunna hänga i taket. Men eftersom jag gav 25 kr för skärmen, så må det vara hänt. Den skall upp i vardagsrummets utbyggnad där vi inte har haft någon lampa tidigare.

Så vad blev det då? En samling med sköna vackra ting helt enkelt som jag med lätthet föser in i hemmet. Det bästa loppisfyndet är det som man ställer fram och använder direkt när man kommer hem med det. Jag hoppas att du, oavsett stil, blir inspirerad till en vintagejakt i helgen!

7 comments

  1. Älskar att läsa din blogg! Fredagssvepet är en stor favorit. Är så imponerad av dina fina fynd, du har öga för det där med vackra ting!Jag älskar att gå på loppis själv. Har vasen från Alt och en större högre vas som heter lancett och tillhörande ljusstake. /Beata

    1. Tack för så fina ord, Beata! Hoppas att du gillar fredagssvepet även denna vecka då :). Kul! Lyckliga du – Lancett som är så vacker!

  2. Så mycket fint och så inspirerande och vilka fynd du gör. Kom hem efter loppisrunda igår med japansk broderad sidenkimono och ett finfint fat i mässing med vacker kant, rätt nöjd ändå.

    1. Låter som härliga fynd! Det bästa fyndet är ju det som man själv blir lycklig över!

  3. Så mycket fint! Vad är det för typ av loppisar du går på och där du gör denna typ av fynd? Myrorna/Röda korset eller mer privata loppisar?

    1. Tack, Maria! Jag går nästan uteslutande på Välgörenhetsloppisar – har även börjat besöka ett ställe där privatpersoner får hyra hyllor och sälja. Mot nästa loppisfynd – eller hur :)?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.