Inför påsken

Påsken kommer tidigt i år. Om tre veckor är vi en dag från Skärtorsdagen. Påsken är en av mina favorithögtider. Ljuset kommer tillbaka, pastellerna regerar och en ny grön säsong står inför dörren. Jag brukar tala om november som Adventsförväntan och lite samma sinnesstämning är jag inne i nu. Det är inte så att jag dekorerar huset fullt med hönor, men nog känns det som om vårpyntet är välkommet. Påsken 2018 får inledas med en tillbakablick på förra årets dekorationer med några snabba fix och tips. Färgade ljus är ett kul inslag för att skapa enkel stämning. När jag var liten hade vi alltid gula ljus till påsk och det har jag haft också. Förra året var det ljusgröna ljus.

Det blev en nyttig tårta efter påskbordet förra året som blev mycket uppskattad med sin syrliga smak. Vårdesserter är alltid tacksamma att dekorera med penséer. Även om inte alla vågar sig på att stoppa dem i munnen, så är de ätbara. Och det blir alltid så vackert när de får vara en del av dukningen.

Ett enkelt tips på en klassisk centerpiece till påskbordet är att skapa ett fågelrede. Förra året utgick jag från den klassiska Season-ljusstaken från Georg Jensen som man kanske mest ser till julen. Jag stack in björkris i den som fick bli ett litet rede för ägg av olika storlek och kulörer. Runt om satte jag olivkvistar. Fint är även att dekorera med säsongens konfekt. Det blir även en ätbar detalj på påskbordet.

Glöm inte bort loppisarna även när det gäller påskpynt. Nu har hyllorna börjat fyllas med tidigare generationers hönor och kycklingar. Förra året fyndade jag bland annat den här handmålade porslinstavlan med påskliljemotiv.

Påskliljan är måhända den mest klassiska av blommor för högtiden, men jag tycker att man kan titta lite vidare och framförallt rikta mer uppmärksamhet åt hyacinten. Vi är så vana att förknippa doften med julen, men det glädjer mig att den mer och mer börjar synas som den vårblomma som den faktiskt är. Det är roligt med lite andra färger som drivs fram i toner av aprikost och gult. Och doften är lika förförande denna säsong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.