Klassiker: Herbarium av Gunilla Lagerhem Ullberg

Med åren märker jag att min materiella önskelista blir mer och mer reducerad. Jag har förvisso en stående klassikerlista, men i övrigt handlar jag numera nästan uteslutande vintage och slumpen får styra vad som kommer hem. När jag såg  bilderna som Babes in Boyland tagit för Design by Gunilla Lagerberg Ullhem påmindes jag dock om det tidlöst vackra i dessa Herbarium. Jag sätter härmed upp en kudde på ting som gärna skulle förgylla här hemma.

Gunilla Lagerhem Ullberg (1955-2015) var chefsdesigner på Kasthall under många år. Hon anställdes 1987 för att ansvara för den konstnärliga utvecklingen och blev den som satte mattan på kartan formmässigt under 1990-talet.

Den stora fixstjärnan inom mattor som mode blev den numera klassiska Moss från 1998. Det var svårt att inte falla för tanken att gå runt på gräs inomhus.

Jag besökte fabriken i Kinna för många år sedan och minns hur jag gick och strök med händerna på alla vackra mattor. Jag fick med mig en brun Lagerhem Ullbergsk String från andrasorteringen och den är still going strong här hemma. Kasthall stylat av Lotta Agaton 2012.

Herbarium var ett projekt med “kaleidoskopinspirerade mönster av pressade blommor och växtdelar” som ställdes ut i form av papperstryck på Rosendal 2011 och 2014. Ett rum till/Elle Decoration. Ett av mönstren blev även en matta 2012. Jag vet att det såldes tryck ett tag och att Malmstensbutiken har kuddar i sortimentet.

Jag såg tavlorna på Millesgårdens stora blomutställning 2015. De är helt enkelt så fantastiskt vackra! Herbarium 38/Gunilla Lagerhem Ullberg.

Efter Lagerhem Ullbergs bortgång har hennes barn tagit över företaget och nu finns Herbarium tillgängligt i kuddar, bricka och duk. På önskelistan!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.