Höst med Kockums Jernverk

ANNONS

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KOCKUMS JERNVERK

Nu tar jag med mig de nylanserade emaljkärlen från Kockums Jernverk in i hösten och till en klassisk söndagsmiddag. Vi börjar ute i trädgården med lite varm must. Det är inte riktigt glöggtider ännu, men det kan ändå vara trevligt med något värmande när höstvindarna ilar runt knuten och man samlas utomhus. Passa på att köra äpplen i en råsaftcentrifug om du fortfarande har många kvar av årets rika skörd, annars finns det god must att köpa i affären. Här är musten bara uppvärmd på svag värme i grytan och smaksatt med en liten kanelstång i varje glas. Gott för såväl stora som små.

Med hösten kommer viljan att boa in sig på nytt med mer textilier och mustiga grytor. Här förbereds en rustik dukning med linne, äldre franska bistrobestick, italiensk keramik och prydnadspumpor som dekoration, tillsammans med Kockums emalj. I centrum ståtar den stora grytan Bellied Pot som med sitt formspråk önskar välkommen till bords med doften av en klassisk Boeuf Bourguignon.

Den franska köttgrytan är mycket sinnebilden av höst för mig. Det är doften, smaken och känslan av att det stundar andra tider. Det finns oändligt många recept att ta till här. Jag öppnar alltid min rödvita kokbok från Ica som jag fick i present när jag flyttade hemifrån. Jag serverar med ris och något gott bröd till – här i Kockums ugnsform som även kan användas till uppläggningsfat. Det här är en rätt som tjänar på att lagas till någon dag i förväg – perfekt att bara värma upp till servering när man har gäster.

Det fina med de emaljerade kärlen är att det bara är att ställa fram dem till dukningen. De har ett estetiskt värde i sig, vilket gör att de går direkt från spis till bord. Den här färgställningen i crèmevitt tillsammans med den gröna kanten ger mig nostalgiska känslor och känns verkligen sprungen ur en svunnen tid. Det lär bli många höstgrytor framöver i denna uppställning.

Efter middagspromenaden – sätt barnen på att samla in ekollon för att driva upp små miniekar på fönsterbrädan – känns det gott med något lite lättare när smakerna av den mastiga grytan fortfarande finns kvar. För att blidka de små som kanske inte alltid uppskattar det franska köket, serveras glass med kolasås.

Egen kolasås

Blanda 1 1/2 dl grädde, 1 dl 3% mjölk, 2 msk socker och 1/2 dl ljus sirap i en kastrull. Koka upp och koka ganska kraftigt utan lock tills den blir ljusbrun ca 10-15 minuter. Lägg i 1 msk smör och rör om. [Recept av Monika Ahlberg]

Även kolasåsen går utmärkt att förbereda innan. Det är gott när den är lite varm. Kockums bringare kan man ställa på spisen och värma på lite inför servering.

Varmt välkommen till köket, Kockums Jernverk!

Styling och fotografi: Weronica Fremenius

 

4 comments

  1. Det förra inlägget med kockums var ju något av det finaste och mest inspirerande jag sett så trodde ju knappt att jag någonsin skulle få uppleva reklam som slog det, men så visar du detta <3 Nu blir det must och bourguignon till helgen!

    1. Vilka fina ord, Emma! Stort tack för den feedbacken! Hoppas att du får en fin helg och visst är det väl alltid en god idé med gryta nu.

  2. Säg mig Weronica, hur ser grytans botten ut efter en boeuf bourguignon? Att saker ska bränna fast i botten (med följden timmar av blötlägging och ett febrilt skrubbande) är min största fasa när jag tänker på emalj. Är min rädsla befogad? Ett vackert och hållbart material, annars. Tack för fina bilder och höstinspiration.

    1. Jag tycker att man får tänka lite annorlunda med emalj. Jag har börjat använda Kockums denna höst – innan har jag Le Creusets emaljerade gryta. Jag bryner ofta inte köttet i grytan, utan fixar det innan och långkokar sedan. Min erfarenhet är att materialet leder värme bättre och snabbare – man får köra på lägre temperatur och ha lite koll med just grytor – röra om ibland och ta på mer vätska om det behövs. Så roligt att du tyckte om bilderna! Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.