Det hållbara köket

Dagens bilder råkar passa som handen i handsken till @billgrenwood senaste podd. Ni lyssnar väl? Veckans avsnitt handlar om mat som passion och omtanke. Jag inspireras av inredningspratet, men även av kloka tankar kring mat som jag delar. Jag tänker mindful eating, att ge kroppen det den vill ha och att skapa ett sammanhang kring måltiden. Med tonårsbarn är det framförallt vid middagen på kvällen som man kan få rå om dem lite extra. Det är min bästa stund som mamma nu – när de sitter kvar, bubblar av prat och delar med sig av sitt. Jag älskar det.

Ja, Sofia och Elsa – jag känner precis likadant med det hållbara köket. Att satsa på saker att leva med, att få ett personligt uttryck genom att udda blir jämnt och att verkligen ta hand om det man har. Det har varit mycket tal om plastbantning i köket. Ja då, klart att man inte skall ha sådant som är direkt farligt, men sunt förnuft är väl också fint och att man använder sådant man har istället för att plötsligt ersätta allt. För mig blev det stekpannorna som kom i fokus när ännu en non-stick panna – marknadsförd som god kvalitet med lång livslängd – ändå började visa tecken på att ge upp. Inte en till kände jag! Sedan en tid steker vi i gjutjärn igen. Visst är det lite av en vanesak, visst kräver de mer underhåll och visst fastnar en del i pannan – men det känns ändå betydligt bättre att tänka att de här pannorna verkligen kan stanna. Det bästa? Jag fyndade dem i mina egna förråd! Vi har stekt i dem under perioder, men sedan har bekvämligheten gått före och vi har använt andra. Ett tips annars är såklart vintage, då non-stick är en synnerligen modern uppfinning som väl är en hälso- och klimatmässig återvändsgränd.

Denna känsla är min främsta köksinspiration. Naturliga material, mycket vintage och saker som hängt med länge. Linnehanddukarna från Klässbols köpte vi när vi precis träffats för en himla massa år sedan. Den lilla träskeden mäter jag upp mitt te med varendaste dag. De franska pepparkvarnarna har vi också haft länge, länge även om den på bilden är loppisfyndad. Just den här stilen finns det massor av på loppis, så det är bara att ge sig iväg och titta om man känner sig sugen på att förnya eller komplettera. Glöm inte heller äldre generationers linneskåp och skafferier. Där kan det finnas mycket fint som kanske inte används längre. Själv skall jag titta efter fler köksredskap i stål med träskaft och några mindre stekpannor. Februarisol på det minsann. Fint.

4 comments

  1. Bästa vi gjort är att byta teflonet till stålstekpannor som man till och med kan köra i diskmaskinen och gjutjärn.

    1. Jag var inne på kolstål för några år sedan, men tyckte att pannorna var lite dyra minns jag – tittade på de Buyer då tror jag. Sedan har vi köpt Hard Face från Fiskars, men nja. Kanske skall blicka mot kolstålet igen – men för nu lite nyfrälst i gjutjärn. Perfekt att ta fram ur egna förråden dessutom. Kul att höra att du är nöjd!

    1. Tack för dina fina ord, Karin! Stekpannor är ju en viktig del av matlagningen så fint om man hittar rätt där.

Leave a Reply

Your email address will not be published.