Dahliaåret 2019: Plantering

Jag fick mina förbeställda dahliaknölar förra veckan och i helgen var det dags att börja titta lite i påsarna. Även om jag har sått luktärter innan så är det här mitt egentliga vårskri när det kommer till trädgårdslivet. Mina kära, kära dahlior. De där torra skrumpna som innehåller allt magnifikt i världen – jag blir lika fascinerad varje vår. På denna knöl ser man de små ögonen som har börjat komma.

Jodå, många påsar med knölar blir det. Jag satsar på dessa istället för snittblommor under den kalla säsongen. Jag har ännu inte tittat till mina övervintrare ute i förrådet, så i vanlig ordning lär det bli många krukor och förhoppningsvis massor av blommor i sommar.

Det här är årets nytillskott – sammanlagt blev det tjugotvå sorter i år. Det är alltid roligt att testa nya blommor. Jag gav bort en del knölar i höstas och så är det några fler odlingslådor på gång.

Det är en så fin känsla att vårrusta växthuset och öppna upp för en ny säsong! Det här är en del av gänget som jag har satt grunt i planteringsjord. Det sticker bara upp lite av stammen och eventuella små ögon som redan har börjat visa sig. Jag vattnar sparsamt nu och så ställer jag dem inne vid altandörrarna. När det gröna börjar spira är det dags att vattna mer. Jag lovar att återkomma under säsongen, så cykeln kan följas. Om ni har några frågor i ämnet så försöker jag svara på dem. Sök gärna på dahlia här på bloggen också. Jag har skrivit mycket i ämnet. Grön glädje till oss alla!

9 comments

 1. Det hade varit roligt med ett inlägg om hur du tänker kring att kombinera dahlior med olika färger, former och höjder! Jag sitter och drömmer bort och planerar och hade varit kul att höra hur någon annan tänker i frågan.
  Tack för dina vackra och inspirerande inlägg!

  1. Så roligt med planer inför en ny säsong, eller hur?! Jag har hittills inte tänkt så mycket när det gäller färg och form med dahlior – lite olikt för att vara mig. Jag brukar alltid noga välja min estetiska kompass, men dahliorna kanske är min fristad då där allt får blandas :). Jag tänker mest storlek – att inte små står bakom högresta och skyms för solen. Spännande att tänka kring dock! Återkommer om jag får några idéer i frågan inför utplanteringen i år. Så roligt att du tycker om bloggen!

  1. Jag har mina nya inomhus tills de skolas om för livet ute framme i maj. De äldre knölarna drev jag i växthuset förra gången – får se hur det blir i år. Det är ju detta med plats också. Men som sagt – inomhus vid altandörrar ett bra tag till för mig.

 2. Brukar du toppa dina plantor? Mina har blivit lite gängliga. Hur långt ner kan jag knipa av dem?

  Tack för din fina blogg ?

  1. Tack för fina ord, Karolina! Ja, jag brukar toppa mina dahlior – speciellt de jag driver upp inomhus som kan bli lite rangliga. Jag klipper ganska bordust över ett bladpar – ibland klipper jag ned mycket om de blir gängliga. En del svarar fint med att förgrena sig – en del envisas med att växa rakt upp. De gör lite som de vill tydligen, men jag försöker tukta lite i alla fall :).

 3. Tack för tipsen och inspirationen! Jag ska i år för första gången på allvar odla dahlior (testade halvhjärtat i fjol men började så sent och vattnade inte tillräckligt så den blommade inte förrän samtidigt som frosten kom…). Efter att ha läst dina tips så har jag nu har elva små rötter i mull och hoppas att de ska växa. Posta gärna fler inlägg om hur dina framskrider, väldigt spännande att följa med andras dahlior!

 4. Hej! Driver upp dahlior inomhus för första gången och tänker att det börjar bli dags att plantera ut dom. Vissa är redan nästan en meter höga, kan jag fortfarande toppa dom för att de inte ska bli så rangliga?
  Och så det här med stödet…hur binder du upp dem? Nu har jag en bambustång i mitten men tänker att det inte är tillräckligt? De känns väldigt ömtåliga och är rädd att allt kommer att gå av så fort en vindpust kommer. Tack för underbar inspiration!

  1. Sorry att jag såg din kommentar först nu, men bättre sent än aldrig. Mina står kvar inne, eftersom vi har haft så himla blåsigt ett tag. Jag avhärdar dem nu och förhoppningsvis kommer de ut i helgen. Jag går hårt fram med saxen och toppar dem många gånger om. De blir lite gängliga av inomhusluften, men brukar repa sig när de kommer ut. Så klipp är mitt råd! Jag har en del bambupinnar runt när jag sätter ut, men varje år går en del av i hårda vindar. Svårt att binda upp tillräckligt – skulle typ behöva en bur runt ibland :). Varmt lycka till med dina dahlior!

Leave a Reply

Your email address will not be published.