Dahliaåret 2019: Plantering

Jag fick mina förbeställda dahliaknölar förra veckan och i helgen var det dags att börja titta lite i påsarna. Även om jag har sått luktärter innan så är det här mitt egentliga vårskri när det kommer till trädgårdslivet. Mina kära, kära dahlior. De där torra skrumpna som innehåller allt magnifikt i världen – jag blir lika fascinerad varje vår. På denna knöl ser man de små ögonen som har börjat komma.

Jodå, många påsar med knölar blir det. Jag satsar på dessa istället för snittblommor under den kalla säsongen. Jag har ännu inte tittat till mina övervintrare ute i förrådet, så i vanlig ordning lär det bli många krukor och förhoppningsvis massor av blommor i sommar.

Det här är årets nytillskott – sammanlagt blev det tjugotvå sorter i år. Det är alltid roligt att testa nya blommor. Jag gav bort en del knölar i höstas och så är det några fler odlingslådor på gång.

Det är en så fin känsla att vårrusta växthuset och öppna upp för en ny säsong! Det här är en del av gänget som jag har satt grunt i planteringsjord. Det sticker bara upp lite av stammen och eventuella små ögon som redan har börjat visa sig. Jag vattnar sparsamt nu och så ställer jag dem inne vid altandörrarna. När det gröna börjar spira är det dags att vattna mer. Jag lovar att återkomma under säsongen, så cykeln kan följas. Om ni har några frågor i ämnet så försöker jag svara på dem. Sök gärna på dahlia här på bloggen också. Jag har skrivit mycket i ämnet. Grön glädje till oss alla!

signature

6 comments

 1. Det hade varit roligt med ett inlägg om hur du tänker kring att kombinera dahlior med olika färger, former och höjder! Jag sitter och drömmer bort och planerar och hade varit kul att höra hur någon annan tänker i frågan.
  Tack för dina vackra och inspirerande inlägg!

  1. Så roligt med planer inför en ny säsong, eller hur?! Jag har hittills inte tänkt så mycket när det gäller färg och form med dahlior – lite olikt för att vara mig. Jag brukar alltid noga välja min estetiska kompass, men dahliorna kanske är min fristad då där allt får blandas :). Jag tänker mest storlek – att inte små står bakom högresta och skyms för solen. Spännande att tänka kring dock! Återkommer om jag får några idéer i frågan inför utplanteringen i år. Så roligt att du tycker om bloggen!

  1. Jag har mina nya inomhus tills de skolas om för livet ute framme i maj. De äldre knölarna drev jag i växthuset förra gången – får se hur det blir i år. Det är ju detta med plats också. Men som sagt – inomhus vid altandörrar ett bra tag till för mig.

 2. Brukar du toppa dina plantor? Mina har blivit lite gängliga. Hur långt ner kan jag knipa av dem?

  Tack för din fina blogg 🎀

  1. Tack för fina ord, Karolina! Ja, jag brukar toppa mina dahlior – speciellt de jag driver upp inomhus som kan bli lite rangliga. Jag klipper ganska bordust över ett bladpar – ibland klipper jag ned mycket om de blir gängliga. En del svarar fint med att förgrena sig – en del envisas med att växa rakt upp. De gör lite som de vill tydligen, men jag försöker tukta lite i alla fall :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *