Årets luktärter

Nu skall väl äntligen nätterna med temperaturer ned mot nollan vara till ända. Övervintringstältet är nedmonterat, så det är det officiella vårskriket för växthuset. Dahliorna planterar jag inte ut än på några veckor, men denna lördag är det dags för fördrivna luktärter och direktsådd av sommarblommor. Här är årets uppställning av favoriten luktärt – alla inköpta av Sveriges luktärtsdrottning Cecilia Wingård. Senator, Piggy Sue och Heaven Scent brukar jag plantera. Andra sorter varierar. Det finns så många fina att välja på.

I år har jag riktigt fina kraftiga plantor. Jag följer Wingårds odlingsråd, även om jag är lite harig när det kommer till snö och frost på dem. Tio sorter ger många plantor, men det går ju att ge bort också till de som inte odlar själva.

En loppisrunda har jag hunnit med innan trädgårdslivet tar vid på allvar nu på eftermiddagen. Visst är det något speciellt med Kunglig Dansks klassiska Musselmalet? Mönstret poppar liksom alltid i det sammanhang det sätts i. Jag har då mycket svårt att stå emot det. Man kan inte säga att det är speciellt vanligt att finna på loppis. Ett av världens mest kända porslinsmönster står ofta i finskåpen, men så skall det vara när vi talar om kvalitet. Den här lilla vasen blir väl utmärkt till just de första luktärterna när de kommer!

I år satsar jag ännu mer på odlingsplatser för de rara ärterna. Det blir fler större armeringsnät och fler torn i zinkbaljor och stora krukor. Hoppas sannerligen på en doftande sommar alldeles full av dessa fantastiska blommor!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.