Luktärtstorn vid växthuset

Den här tiden skall man försöka få ut bilder på trädgården med svindlande fart, eftersom allt växer i princip medan man står och tittar på det. Sedan jag tog de här bilderna förra veckan har nog luktärterna fördubblat sin höjd, men vi tittar till ändå för att se hur jag planterat vid växthuset i år. Först årets stora favorit – Alpvide i lådor – se plantering här. Så tacksamt litet träd som påminner om oliv, men som är så mycket mer anpassat till icke Medelhavsmiljö.

I år hade jag så många luktärtsplantor så det var läge att testa lite nya varianter när det kom till plantering. Vid växthuset har jag nu sex stora krukor med bambupinnar och hönsnät. Tillsammans med träden skapar de dessutom höjd och nivåskillnad.

Det är alltid tacksamt att tänka höjd och att gruppera. Med små medel kan man skapa mer för ögat att arbeta med. Här är en gammal ommålad bänk som får husera krukor, lyktor och vaser. Under har jag satt en trälåda och framför är det en minikryddgård i krukform.

Nytt för i år är även två stora odlingslådor vid sidan av växthuset som kompletterar de jag har bakom. Här klättrar luktärter på ett större armeringsnät. Framför har jag sått lite, men till hösten blir det nog mer permanenta växter här. Vi får se. Det känns roligt att ha platser att tänka runt – annars är det ganska fullt i alla rabatter.

Och med lite tid fick denna berättelse ett så här lyckligt slut. I midsommarveckan blommar de första luktärterna. Det är alltid lite extra med de som kommer först. I år är det mina pålitliga sorter Piggy Sue och Senator som jag alltid brukar odla. Vackra sorter med långa stjälkar som doftar ljuvligt. Och mer kommer. Jag hoppas på en doftexplosion vid växthuset som synes.

4 comments

  1. Alltså börjar snart grina ner jag ser mina klena och attans sorgliga luktärtor! Det var samma visa förra året! börjar så himla bra, följer dina och alla blomsterdrottningars råd till punkt och pricka. Sen är det bara som de slutar växa, klena är de, små späda stjälkar och ingen växtkraft alls. Fanken , dina ser ju helt AMAZING ut!! Fattar inte felet, det måste vara ngt med näringen eller kanske ickenäringen?! Hur gödslar du dem? Kanske är det som är felet. Annars har jag bara ogröna luktärtsfingrar

    1. Nämen! Så tråkigt, Sofia. Jag följer ju Wingård till punkt och pricka. I år har jag extra kraftiga plantor då jag inte varit så harig med dem utan de ställdes ut tidigt i friska luften. Den värsta frosten skyddade jag dem mot, men annars har de stått ute. Först i större krukor, sedan i varsin liten. Jag har inte gödslat något under den processen, men nu skall de väl få lite – speciellt de som är i krukor. Heja! Ur de spädaste stjälkar kan komma de vackraste av blommor ♡

    1. Just nu ingen alls. Det är ett sommarprojekt att titta på lösning dit. Jag tänker mig att beställa kant från smed med bistånd av min pappa. Jag får återkomma i frågan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.