Sommar med systrarna von Sydow

Jag har köpt en kokbok i år. När jag lånade den på biblioteket var det så många recept som jag ville testa, så det fick bli en egen. Systrarna von Sydow får därmed bli en följeslagare nu i sommar. I går testade jag två recept vilka omedelbart kvalade in på listan över favoriter. Kakan utnämner jag redan nu till sommarens godaste.

Vi började med Lavendelkyckling från Provence. En enkel rätt som man kan höfta lite med ingredienserna och som lyfts med tillbehören som jag fick servera bredvid eftersom alla inblandade inte var överens om att lavendel var någon hit i mat. Vi åt svart och vanligt ris till och gurkstavar. Det här kommer jag garanterat att göra igen.

Lavendelkyckling från Provence

500 g kycklingfilé * 2 vitlöksklyftor * 2 dl vispgrädde * 1/2 hönsbuljongtärning * Lavendelblommor * Citron 1/2 rivet skal och saften * Färsk timjan * Rostade pinjenötter

Skär kycklingen i fyra delar. Bryn i stekpanna med smör. Salta och peppra. Skala och hacka vitlöken som steks med i eftervärmen. Ta fram en gryta. Blanda i grädde, buljong, lavendel och citronsaft. Låt koka upp. Lägg i kyckling och vitlök och låt puttra cirka fem minuter tills kycklingen är klar. Strö över citronskal och färsk timjan. Strö över pinjenötter.

Och så kakan då. Mjuk vallmokaka med citron. Recept finns här. Så vansinnigt god! I vanlig ordning är nyckeln till lyckade mjuka kakor att inte övergrädda – jag hade min inne ca 25 minuter och hade på citronglasyr. Saftig, smakrik och supergod helt enkelt. Du måste bara testa!

Nu hoppas jag att detta bara är början på en kulinarisk sommar. Det är så lätt att fastna i de gamla vanliga spåren. Jag känner mig pepp på att prova nytt och helst då enkla recept som inte kräver så stor insats i köket denna årstid.

Med hopp om en god sommar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.