I säsong: Löksoppa & Päronkaka med ingefära

Nu är vi en bit in i oktober och nu gäller det att omfamna stämningarna fullt ut. Den tidiga hösten är den bästa när solen fortfarande kan värma och det finns många goda råvaror från naturen. I dag väljer jag att lyfta fram löken och päronet. Lök säljs ofta i stora säckar nu och fungerar utmärkt att vinterförvara på svalt ställe. De svenska päronen får beredas på burk om de skall sparas eller så njuter man dem färska så mycket som möjligt. Här blir det en värmande meny i all enkelhet med löksoppa och en engelsk Ginger Pear Cake.

Jag gör min löksoppa enligt Anna Bergenströms klassiska recept. Pillivuyts lejonskålar gör alltid sitt till för att förstärka stämningen av den rykande heta soppan med rostat surdegsbröd och rikligt med cheddarost som gratineras i ugnen innan servering.

Det finns många recept på Päronkaka med Ingefära. Denna gång hade min vän bakat enligt receptet i boken Afternoon Tea. Kakan innehåller både kanel och ingefära vilket gör att man får en liten smakskjuts till kommande tider, men de mjuka päronen håller en kvar i säsongen. Tid att njuta av höstens alla smaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.