Ge mig tio: Skånepärlor

Jag tänker mig en ny kategori som jag kallar “Give me ten”. När barnen var små gjorde vi klassiska “Give me five” och sedan “Give me ten” med båda händerna. Tio av något helt enkelt. Jag börjar med en viss eskapism denna måndag i form av Skåne där jag tipsar om pärlor jag tycker om efter önskemål. Vi har en vecka bokad i sommar på det vanliga stället och förhoppningen är väl att det då går att resa inom Sverige. Men vem vet i dessa tider? En sak är säker i alla fall. Det som finns nära kommer att värderas högt nu.

Jag börjar med att sticka ned näsan i ett hav av luktärter. Den här bilden är tagen här hemma, men i Skåne finns den som säljer fröerna – Cecilia Wingård. Förra sommaren var vi ute på landet i Rugerup på Luktärtsfestival. Roligt att se allt i blom – många inspirerande historier och blomstöd att titta på.

Efter att ha tagit en klassisk runda i Lund med bland annat Tehuset Java, Botaniska trädgården, Gleerups och lunch på Malmstens i Saluhallen, åker vi en liten stund. Sedan slår vi oss ner på slottsterassen på Skarhults slott med en kopp te med utblick mot barockträdgården. Ibland är det inte de stora tinningarna och tornen som lämnar bestående minnen, utan en liten grön oas med perfekt balans mellan de tuktade häckarna, murarna och de höga vajande växterna. Utställningen om Ester Blenda Nordström finns även nu i sommar.

Ge mig en dag på Österlen och jag blir så här nöjd! Vi, det vill säga jag och min vän, brukar göra en riktig utflyktsdag där det står många ställen att besöka på önskelistan. Här är jag i Blå Spadens växthus i Löderup innan det intogs glass hos Frusen Glädje. I närheten finns även Pastafabriken för lunch och Karl Fredrik på Eklaholm.

Sedan tar vi kustvägen bortåt Skillinge och Brantevik. Skillinge Diversehandel är en riktig favorit där jag alltid köper ett par Alpackastrumpor som jag sedan använder till nästa besök. Här finns utvalt i stort och smått, dyrt men trevligt och här blev jag inte minst med en Panamahatt för några somrar sedan. I Brantevik finns fina Trampes – resturang och antikaffär.

Framförallt slår jag mig ned i trädgården till Drömbageriet. Ett av de trevligaste och godaste caféerna jag har besökt. För fika måste man göra när man semestrar. Mycket och ofta. Vi beställde in olika bakverk och delade på förra sommaren och det var nog faktiskt då som värmen kom på allvar. Ett så fint minne.

Så kommer jag hit – till Åbergs Trädgård utanför Ystad. Jag blev alldeles förförd förra sommaren av denna gammeldags handelsträdgård med egendrivna plantor, mycket återvunnet i t ex äldre växthus som tagits till vara, slingrande planteringar där man nästan går vilse och stigar som leder till ställen där man kan hämta andan från det gröna. Praktfulla fikonträd i en miljö där växterna verkligen får spela huvudrollen i ett myller av grönt. Goda lättare luncher – hit vill jag absolut tillbaka.

Vi får väl se hur det blir med utställningar och sådant i sommar. En del ställen har redan meddelat att de håller stängt som Mandelmanns. Förra sommaren var det en så fin utställning i Falsterbo. Det var första gången jag var där och jag hade inte riktigt förstått skillnaden mellan Falsterbo som renodlad badort och Skanör som hamnstad med caféer och restauranger. Till nästa gång vet vi. Och behöver inte få akut blodsockerfall bland sanddynerna.

Nu tar vi oss uppåt kusten istället mot Helsingborg och Sofiero. Jag skrev om Josef Frank-utställningen i vintras, liksom om parken. De stora parkerna blir möjligen en tröst om virusrestriktioner och avstånd skall upprätthållas även i sommar. Här kan man försvinna in bland blommor och behöver inte gå på varandra.

Efter Sofiero åker vi kustvägen upp mot Höganäs och innan Mölle svänger vi in och fikar på Krapperups Slott. Den där slottsfasaden med stjärnor skojar man inte bort. Och här finns ett av Skånes bästa fikaställen.

Det skånska landskapet är väl alltid den bästa kulissen till ett semesterporträtt om det så är oändliga kullar som bara fortsätter så långt ögat kan se, havet eller de lummiga bokskogarna. For the love of Skåne.

12 comments

 1. Själva har vi många ”att se/uppleva” i Skåne i sommar, varav Österlen är en. Sen ska vi hinna med Bosjökloster, Torekov och Båstad. Och Malmö❣️ Malmö har så många fina saker att uppleva…. sen tänkte vi hinna med Visingsö, en långtur med hotell och hela baletten, bortom polkagrisarnas snurrande… Ha en fin dag, så härligt att du uppdaterar♥️♥️🙏🏻

  1. Så ni ska till Skåne också? Underbart! Det finns SÅ mycket att upptäcka i Skåne. Jag tycker att vi har varit runt en del, men har ändå massor kvar. Vi bor utanför Lund så norra Skåne blir det inte så mycket. Jag skulle bland annat vilja åka till Norrvikens trädgårdar. Vi får se om någon annan är sugen på att åka på en lång utflykt :). Visingsö ligger ganska nära mig. Kanske dags att åka dit igen? Länge sedan nu. Tack för dina ord!

 2. Ett så himla fint inlägg, både text och bilder. Jag bor i Landskrona men har inte varit på flera av ställena du tipsade om. Tackar därför så mycket, nu har jag utflykter relativt nära 🙂 Måste också tipsa om koloniområdet kring Landskrona citadell. Värt ett besök.kram

  1. Tack snälla Sara! Så glad jag blir att du tycker om det! Jag håller med om koloniområdet. Så fint! Och det lilla kolonimuseet. Lycka att bo i Skåne!

 3. Härligt att drömma sig bort i en tid som denna… Måste tipsa om rosenträdgården, Rosariet, bakom det gamla klostret i Ystad. En ljuvlig plats.

  1. Tack Karin! Vi var på väg dit förra sommaren, men hamnade i Åbergs trädgård istället. Men nu måste jag nästan ta mig dit. Vet att jag har skrivit ned det från dina Skånetips.

 4. Så fint inlägg, tack! Som boende i Skåne sätter jag upp allt detta på att besöka-listan till i vår och sommar.

  1. Så många fina tips från Österlen som jag inte kände till! Vi har en stuga i närheten av Båstad och det händer att vi gör en dagsutflykt till Österlen. Ser även fram mot Josef Frankutställningen på Sofiero till sommaren. Tack för tipsen!

   1. Så roligt att du fann saker som du blev nyfiken på! Härligt med en stuga i Båstad. Just där har jag inte varit alls, eftersom vi hyr i närheten av Lund. Skåne är ett stort landskap! Men jag skulle vilja åka mer norrut till t ex Norrvikens trädgårdar. Med hopp om en blomstrande utställning för oss då!

 5. Men åh så bra! Detta inlägg kommer jag gå tillbaka till gång efter gång för inspiration. Stort tack❣️

  1. Tack! Så roligt att höra att du tyckte om det! Och jag har ju skrivit en hel del om Skåne innan – allt fick liksom inte plats här. Det finns så himla mycket man vill se och uppleva i det landskapet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.