The summer edit II/2020

Där fick man för att man i något läge beklagade sig över värmeböljan. Isande vindar och femton grader är kanske inte det man önskar sig just nu, men “sometimes you have to create your own sunshine”. I går firade vi min födelsedag några dagar i förväg och det var som om himmelen hörde mig. Vinden stillade sig och det blev en alldeles ljum sommarkväll. Som man har saknat det. Sommar är loppis för såväl mig som för många andra. Erikshjälpen har publicerat en second hand-skola med mig som finns här. En mer utförlig guide hittar du här.

På läslistan i sommar – översättningen av Jamaica Kincaids trädgårdsbok. Så intressant med en personlig trädgårdsbiografi med uppgörelser kring koloniala tankar i växtriket.

Trädgården växer på och snart går det att börja göra de maximalistiska buketterna som jag är så förtjust i. Retrokurkor är minst sagt en bristvara på mina loppisrundor, men nu i sommar har jag helt plötsligt funnit en handfull. Här fina Jenny-krukan från Rörstrand och Steninge.

Jag har många sparade reportage från Den Gamla Kassan i Landskrona där antikprofilen Joakim Bengtsson har bott. Nu skall hela rasket säljas på auktion. Den katalogen ser man fram emot att bläddra i!

Vad skall det bli av detta gamla tyg med oemotståndliga volanger? Jag funderar på någon form av servetter för att möta denna sommars förälskelse i det skira böljande…

Skåne närmar sig. Det blir förmodligen annorlunda än andra år, men några utställningar hoppas jag få mig till livs. Man behöver kanske inte sikta på Karl Fredriks Eklaholm i år igen… På Fabriken Bästekille i Kivik visas en stor utställning med Vivian Maiers fotografier. Jag blev så fascinerad när jag såg dokumentären om henne. En av 1900-talets stora inom fotografi, men bildskatten upptäcktes av en slump 2007.

En av mina absoluta favoriter – Arthur Percys Reffla. Loppislyckan har varit med mig nu.

Brittiska Vogue har gett uppdraget till 14 konstnärer och fotografer att gestalta det brittiska landskapet genom tema Reset. Här en favorit av David Hockney. Jag har läst på Readly – rekommenderas varmt.

Vilken TV-serie kommer jag minnas mest från denna sommar? Förmodligen italienska Miraklet. En madonnastaty som gråter blod i aldrig sinande ström, ett modernt Italien med politiska spänningar, vetenskap kontra religion, familjedramatik – här finns det mesta. Serien är ojämn och har kanske ett tema för mycket, men fick mig att sitta fastlåst i soffan. Många otroligt starka scener med ett djup som får en att tänka länge – det här är ingen lättsam feelgood – men ändå något som jag rekommenderar alla dagar i veckan. Jag brukar säga att franskan är världens vackraste språk, men inte helt fel med italienska heller.

I går gjorde jag ett av mina bästa loppisfynd någonsin. Jag tycker så mycket om servisen Napoleon Ivy från Wedgwood. I går såg jag en bild från en lokal loppis och siktade tallrikar. Jag åkte dit långt innan öppning och jag fick dem! Nio flata mattallrikar och sju djupa för arton kronor styck. Ett “once in a lifetime”-loppisögonblick. Jag fyller år i morgon, så det blev den finaste av presenter.

Med hopp om fina sommardagar!

5 comments

  1. Jag kan rekommendera utställningen med Vivian Maier, såg den i Helsingfors i February. Fotografier var så vackra med mycket detaljer.

  2. Ett annat Skåne-tips, jag besökte Tomarps Kungsgård förra helgen och tror att du skulle gilla både platsen (kanske har du redan varit där?) och sommarens utställning med Josef Franks akvareller. Tack för alla tips du ger, hoppas du får en fin sommar!

  3. Så bra och enkel loppisguide du har skrivit! Det är precis som du skriver att kvantitet ger kvalitet. Under en period var jag riktigt aktiv, gick på loppis och vann på auktion, renoverade möbler, sålde på Blocket och fyllde en skåpbil, åkte upp till huvudstaden och sålde till Brandstationen m.fl. Med tiden har jag blivit alltmer kräsen med vad jag till slut köper, men det är fortfarande lika roligt och inspirerande att titta!

  4. Har glömt att titta in här i sommar men väl här så blir jag varm och så glad. Du inspirerar på så många områden. Unik i din framtoning. Fortsätt! Du får oss att orka genom Corona och elände😍

Leave a Reply

Your email address will not be published.