Fredagssvepet 6/2021

Ingegerd Råman får komma först. Naturligtvis. Orrefors presenterar nya Råman-ting och återlanserar från arkivet. “Ambitionen att renodla och fokusera men samtidigt kvarhålla en känsla av lust och naturlig skönhet i föremålen är signifikativt för Ingegerd Råman och speglas i samarbetet. “En burk med ett lock är en burk med ett lock men det måste finnas värme, tanke och idé och poesi bakom”, förklarar hon. Jag har tidigare skrivit ett hyllningsinlägg till Råman. Hon är en av mina verkliga formgivarfavoriter.

Cut in Number är en nyhet med en serie cylindervaser i slipat glas. Så vackra. Kollektionen lanseras på Svenskt Tenn 22 februari. Pressmaterial: Orrefors.

Annat på näthinnan är Boråstapeters nya kollektion Scandinavian Designers III med bland annat mönster av systrarna Jobs. Jag vet inte riktigt vad jag skall tapetsera, men har ändå beställt hem tapetprover bara för att njuta lite av det vackra i litet format. En favorit är Lisbet Jobs Fågelbo som skapades som mönster till NK:s Textilkammare på 1940-talet.

Serielös i helgen? Ta en titt på It´s a Sin på HBO om Aids, kärlek och åttiotalet i England. Välspelat, fint musiksatt och många starka biroller. För min del kunde man gott ha fördjupat sig mer i karaktärerna och gett dem mer tid på duken, men ändå – en av vinterns finaste.

Ännu ett tips från bokrealisationen. Jag har inte läst den själv, men slog ändå till på en förhandsbeställning för det här projektet med Cilla Ramnek och Pia Uhlin har jag varit nyfiken på sedan boken kom 2019. “Vi lever i en bulimisk kultur. Å ena sidan ett genomkommersiellt samhälle som ser till att vi ständigt känner oss missnöjda och där svaren och tillfredsställelsen är KÖP! Å andra sidan ständiga uppmaningar om att rensa och göra sig av med. Som om befriandet av saker skulle innebära en djupare mänsklig frigörelse.”

På tal om saker – fint reportage i Antikrundan i går från Joakim Bengtssons Gamla Kassan i Landskrona vars ting såldes på auktion i somras. Mycket har tunnats ut och blivit utan innehåll under pandemin, men Antikrundans program har snarare tjänat på att inte kunna hålla sig till sin vanliga form. Håller ni med? Just att få komma “hemma-hos” antikexperterna har varit så roligt. Bukowskis

Valentines hos anrika Smythson.

Själv smälte jag i veckan när jag fick sälja en liten snäckask i butiken till ett par som skulle gifta sig i helgen. Ringarna skulle läggas däri. Sniff. Så fint.

Om jag skall baka i helgen så blir det Jennys kakor med pistage och apelsin som hon lade upp recept till i veckan. Mums!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

4 comments

    1. Jag har inte all kunskap om detta men glasbruket i Kosta som Orrefors är samman med är ju i full gång. På Orrefors hemsida finns mer information. Där talas det om att det mesta görs i Sverige men en del produktion är utlagd på europeiska glasbruk. Jag hoppas att så är fallet så det inte blir som t ex Höganäs.

  1. Håller verkligen med om Antikrundan! Tycker den här säsongen varit fantastisk! Ännu bättre än “det vanliga”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.