Bara vackra ting & Weekends

Så går vi mot helg denna tredje vecka i augusti. Uppstartkänslor och vardagsrutiner blandas med nyhetssändningar i soffan som får en att begrunda sakernas tillstånd, känna förfäran och vanmakt samt ödmjukhet kring det liv som levs här. För egen del har jag dragit igång med min försäljning av vintage på @baravackrating och lagt tid här på bloggen igen. Tanken är att få igång den som en förlängning och fördjupning av det jag gör på Instagram, förhoppningsvis på en egen sida under hösten.

Det är något speciellt med känslan av att göra helg. Vi har säkerligen alla våra egna sätt att göra det på, även om jag kan tänka mig att vissa drag är desamma. När barnen var små var maken ledig halva fredagen. Efter lunch var eftermiddagen min. Jag brukade klä upp mig, gå ut på staden, köpa några tidningar och sätta mig på ett café. Jag beställde in te, en chokladbakelse och läste Ebba von Sydows krönika i Expressen Fredag. Ni kanske vill hänga lite här på fredagar igen? Jag tänker ett sammanhang för sådant jag sett under veckan, saker jag är nyfiken på, glädjen i säsongen, inspiration till min butik, en vajande fana för den klassiska stilen och en önskan om en trevlig helg. Jag känner helgpirret med en sommarbild från Lund och tänker…

…att det är intressant att se hur anrika företag förvaltar sitt arv på olika sätt. Royal Copenhagens Musselmalet får väl sägas vara en av världens mest bekanta mönster för porslin. Nu är det inte danskarna som är upphovsmän till detta utan de tog på 1770-talet in det från ett tyskt Meissen-porslin – Strohblumen. Tyskarna hade i sin tur sneglat på asiatiskt porslin. Mönstret har genom åren lanserats i olika utföranden. Snart kommer GamFratesi tolkning – Royal Creatures. De klassiska elementen i dekoren har använts till olika djur. Det skall bli spännande att se de olika delarna. Vid första anblicken ser det ut som en lyckad förening av arv och förnyelse i en lekfull tolkning.

Ett annat företag som är duktiga på att såväl blicka in i sina arkiv, som att se framåt med nya influenser är Svenskt Tenn. De har en lång tradition av gästspel och att anlita kreatörer för produkter och utställningar. Senast i raden är konstnären Mamma Andersson. Utställningen Den diskreta charmen presenteras på tisdag och det är inte utan att man är mycket nyfiken på hur den kommer att gestalta sig. Ett hett tips är at bänka sig för den planerade livesändningen på tisdag 18.30.

Arvet efter systrarna Jobs förvaltas väl genom att man lånar ut mönster till väl utvalda produkter. Senast i raden är Bookbinders Design som presenterar en kollektion med Gocken Jobs Tuvor. Mönstret fanns med på den stora utställningen När skönheten kom till byn på NK.s Textilkammare 1945. Fint i relief på anteckningsböckerna. Jag har skrivit mer om systrarna Jobs här.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Arthur Percys Reffla är en av mina favoriter när det kommer till glasserier. Percy designade Reffla till Gullaskruf som på tjugotalet börjat med pressglas. Att inte handdriva allt glas, utan tillverka med tryckluft gjorde att stora glasserier kunde tillverkas och att det blev mer tillgängligt. Reffla lanserades 1952 och karakteriseras av linjerna i glaset och de böljande organiska formerna. I min butik finns just nu en näsduksvas till salu. Metropol auktioner

Min sommarläsning blev kanske inte riktigt som planerat, så jag får sikta på en läsande höst istället. Kanske dags att läsa om den här kära klassikern? Ny utgåva i Albert Bonniers klassikerserie – annars på bibliotek eller loppis. Kate Bush får i alla fall sjunga in helgen.

Grädde över i kylen från veckan? Förslagsvis till klassikern Pannacotta – nu med björnbär. Favorittryck av Nygårds Maria Bengtsson

Nu te, chokladdoppade apelsinskivor från Österlen för lite kvardröjande sommarkänsla och tidning. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

10 comments

  1. Vad härligt att se ett inlägg igen! Älskar dina spaningar, Mix av recept,bildspråk och spaningar inom musik och mat.Trevlig helg!

  2. Jag tycker så mycket om dina fredagssvep eller -inlägg! En härlig inledning på helgen. Glad att du är tillbaka också här!

  3. Det är en fröjd att läsa dina inlägg! För ett par veckor sedan hörde jag favoritlåten Wuthering heights på radio och tänkte att jag måste nog läsa om boken. Läste den nog två gånger i min ungdom så det kan vara dags igen.

    1. Tack snälla för dina fina ord som värmer! Det är det fina med klassiker tycker jag. Man återvänder till dem då och då och läser dem på olika sätt beroende på var man befinner sig i livet. Jag skall plocka fram den klassiska filmatiseringen med Fiennes och Binoches också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *