Ny bok om Orrefors 1898-1930

Jag ser verkligen fram emot att bläddra i Henrik Sandbergs nya bok “Låt oss göra något vackert!” om Orrefors 1898-1930 som precis kommit på Historiska Media. I år firar glasbruket 125 år. Jag har många gånger skrivit om min relation till det svenska glaset och hur sorgligt det är att så mycket har gått förlorat. Glädjande är att pendeln äntligen har svängt t ex för Skrufs – inte minst tack vare Carina Seth Andersons olika vaser – och vår östgötska stolthet Reijmyre som alltid gjort mycket av Svenskt Tenns glas.

I boken fokuseras på uppbyggnaden av Orrefors som kom att bli en bärande del av det som vi nu kallar Swedish Grace. Det fantastiska graverade konstglaset fick sin höjdpunkt i Edward Halds skålar till Världsutställningen i Paris 1925. Många är vi som exempelvis beundrat Kaktusutställningen på Nationalmuseum. Kanske är det även dags att uppvärdera all etsad kristall som finns tillgänglig på andrahandsmarknaden? Betydligt modestare än Halds praktpjäser och möjligen lite för tidstypiska dekorer som hjärtat inte klappar så hårt för i dag, men ofta av hög kvalitet. Det finns så mycket vackert glas som förtjänar att glänsa igen!

2 comments

  1. Då får jag önska trevlig läsning! Och ja, Kaktusutställningen är med på bild. Plus en massa annat, både nytagna och historiska foton.

    1. Nu har jag fått boken! Fint första intryck med vackra bilder där glaset verkligen kommer fram. Jag ser fram emot att läsa mer i den. Bra jobbat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.