Bara vackra ting: & Weekends – Sommartid

Visst känner ni igen känslan? När det plötsligt vänder? När man känner – jo då det finns hopp om livet. För mig var det i går. Jag satt i bilen på väg hem från inköpsrunda till butiken. På radion spelades denna dänga som jag nu bara behöver höra de första tonerna på för att känna känslan igen. Solen hade värmt. Vinterkappan kändes för varm. Helt plötsligt vaknar man ur sitt mentala ide. Ögonen öppnas. Ett mentalt vårskrik! Öka volymen på musiken. Ute på den andra sidan. Nu skall det bli kallt och snö igen. Låt det komma säger jag bara. Jag är någon annanstans nu.

Stockholms Auktionsverk har låtit Cathy Nordström styla inför auktionen Lilla Kvalitén nästa vecka. Jag blir inspirerad av kombinationerna av färg och mönster, där Nordströms moderna textilier möter de äldre föremålen. Och så måste jag omedelbart ta fram ljusblå skjortor igen. Ett vårtecken så gott som något. Foto: Stockholms Auktionsverk

Vackert med den mörka träskivan mot sten, tenn, silver och klara färger som grönt och blått. Foto: Stockholms Auktionsverk

En av mina favoriter är föga förvånande denna magnifika skål av favoriten Arthur Percy. Ljuvligt mönster med den gröna nyansen tillsammans med den blå insidan.

Blicken fastnar vid Ester Henning (1887-1985) Stenblock och träd i katalogen. När jag sedan läser vidare om Hennings livsöde med mentalsjukhus blir det en extra dimension till det bjärta, lite naiva uttrycket. Konstnärinnans snabba och expressiva arbetssätt ger porträtten en slående nerv. De tycks närmast vibrera av en livskraft, som kullkastar den gängse bilden av mentalpatienter som nedbrutna till kropp och själ. Ester såg kanske sin egen obändiga kraft även hos medpatienterna eller så lät hon överföra den till dem i porträtten. Läs mer inne på Auctionnet.

Svenskt Tenns påsk är i vanlig ordning en fest för ögat med mycket färg och mönster. Det är bara två veckor kvar nu till denna favorithögtid.

Jag gratulerar Gustav Broström på @gustavsrum som blivit utsedd till Årets Secondhand-profil av Erikshjälpen. Läs intervju här. Foto: Mira Wickman

Georg Jensen lanserar klassiska Daisy i en grön nyans med Stine Goya. Jag fick örhängen när jag fyllde femtio förra sommaren. Den lilla prästkragen – förknippad med den danska drottningen – är en favorit.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET – BUTIK BARA VACKRA TING

Min tanke med Butik Bara vackra ting är att sälja det som mitt eget hjärta klappar för. I urvalet vinnlägger jag mig om kvalitet i form och material. Denna fredag presenterar jag sådant som även står i mina egna skåp. I helgen skall jag servera Pannacotta i mina egna coupeglas Puck från Reijmyre, något gott i Vicke Lindstrands Sickan, lördagsfika på Arthur Percys assietter i Reffla i den finaste gröna nyansen, stenäggen är på plats, liksom den franska anden. I kväll är det premiär för Anthon Bergs lakritsägg – en favorit bland påskens godis. Varmt välkommen in i butiken!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

7 a week: På spaning efter våren

Vädret gör sitt till för att det är svårt att tro att vi är långt inne i mars. Ibland påminns man. Solljus som värmer en liten stund. Tid att förodla luktärter och bereda plats på fönsterbrädan för sådder. En första tussilago som står och hukar sig i diket, liksom tveksam att veckla ut sitt gula. En härdad nordbo som är på spaning efter våren.

Nog lockar trenchcoaten där på hängaren i hallen, men än får vinterkappan åka på. Men säg den som inte ser fram emot sopade gator och doften av vår. Eftersom jag har börjat blogga igen kör jag traditionsenligt den här gamla Burberry-reklamen. Ni som vet, ni vet. Vårdagjämning ändå, så hoppet lever.

Elsa Billgren har varit i Paris. I den sinnesstämning som jag är i nu, njuts det bildledes av storstadspuls, strosande i vintagebutiker, finklätt på stan´ och vårstämning.
Jag har börjat försöka få mer kontinuitet i att fylla mina söndagar med mer kultur av olika slag. Jag går ofta en lång runda med klassisk musik i hörlurarna, läser en bok och lyssnar nästan alltid på Stil i P1. I går vankades det ett avsnitt om Jean Cocteau. Jag började googla biografier och böcker och hamnade bland annat på tjusiga bokomslag till Les enfants terribles. Avsnittet berör även drag artisten Barbette som gjorde succé i tjugotalets Paris. Jodå, jag har fastnat i Drag Race Sverige på SVT. Det kan vara det lyckopiller man behöver i väntan på våren.
Långsamt öppnas det gröna ögat igen. Jag är alltid lite motsträvig så här års, innan trädgården blir allt som jag vill ha. Ändå fint med jord under naglarna igen i ett kallt växthus.
Det senaste tillskottet till studion är detta fat av Arthur Percy från Gefle Porslinsfabrik. Art deco-damen får påminna om styrka och kraft i stort och smått – här tillsammans med lite påskplock och örhängen till sommaren.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET – BUTIK BARA VACKRA TING

Jag plockar fram våren i butiken med vackra krukor, ljusstakar till påskbordet, den sötaste lilla haren och fint till påskgodiset. Varmt välkommen in på Instagram – @baravackrating

Väl mött nya veckan!

Bara vackra ting: & Weekends

Tusen tack för det varma mottagandet här på bloggen! Jag trodde aldrig att ni skulle vara så många som skulle ta er tid till att kommentera, men kanske är min känsla rätt att vi längtar efter det lite långsammare tempot och sakerna som består till skillnad mot det snabba. På ett sätt känns det som om jag aldrig har varit härifrån, på ett annat sätt känns det lite ringrostigt. Som sagt – vi tar det från här och sveper fram en fredag som i gamla fornstora dagar.

Signe Persson-Melin är en av mina absoluta favoritformgivare som jag har återkommit till här på bloggen ett antal gånger. Jag var lite äldre när jag på allvar tog mig in i stilen och kanske behövs det årsringar för att på allvar förstå det geniala i enkelheten. Jag minns exempelvis utställningen i Värnamo 2018 som tog ett samlat grepp på konstnärskapet. Jag har glädjen att ha ett antal föremål av Persson-Melin. Ovan syns krukan Palissad från Byarums Bruk. Persson-Melin avled förra året och nu auktionerar Bukowskis ut delar av hemmet i auktionen Ett liv fullt av formgivning. Det är vackra ting från den egna produktionen i samklang med andras formgivning. Helst skulle man ha velat se allt i ett sammanhang i hemmiljö. Nu får man pussla samman delarna och tänka sig en helhet. Det finns så mycket inspiration att hämta framförallt i kombinationerna av tingen. En estetik som för min del är lätt att tycka om och att känna beröringspunkter med.

Det är helt omöjligt att välja ett föremål från katalogen, men jag lyfter fram en enkel ljusstake som på många sätt sammanfattar det som är Signe Persson-Melin. Det formstarka i handens verk – ett ting med utstrålning!
Ett helt annat uttryck återfinns i Bukowskis auktion Ett liv – En privat samling fashion . Här går en kvinnas garderob under klubban och det är inte vilka objekt som helst, utan en uppvisning i lyx och flärd. Kläder som konst? Det är lätt att falla för bilden av den magnifika rosa Chaneljackan i kombination med Mats Theselius stol.
Hemmet som tillhört samlaren finns även det ute till försäljning genom Historiska Hem [  FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD] Även här är det en uppvisning av högkvalitativa objekt som komponerats med fingertoppskänsla. Inspirationen är fri, även om detta ligger långt ifrån vad de flesta kommer i närheten av. En feminin kombination med dovt grönt, rosa och crèmefärgat skinn kan omsättas i olika prisklasser.
Även i hemmet syns flera samlingar, bland annat Wilhelm Kåges Argentaporslin. Tittgodis från Fredrikshovsgatan hos Historiska Hem.
Isande vindar här hos mig igen, men i helgen skall luktärtsfröna ner i sina krukor. Mitt gröna öga har inte riktigt vaknat, vilket säkert har en hel del med kylan att göra. Nu får det gärna bli vår på riktigt.

Helgens läsning: Aktuellt nummer av Antik & Auktion som är riktigt bra. Om man vill ha något lättsamt att titta på, men som samtidigt har hög klass på scenografi och visar på tiden som sådan rekommenderas tyska Drömmarnas hus på SVT. Och säg vem gör väl covers eller Portrayals som Ane Brun?
Vårlängtan i en bild. Det är dags nu, eller hur?!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

7 a week: Vårvinter

Let´s do this! Varmt välkommen! Vi tar det från här med tankar om utveckling av sidan i samklang med butiken och livet på Instagram – @baravackrating. Med snödropparna under ett täcke av just snö, eviga virusloopar och en tid när man nästintill får en chock när man råkar få syn på sin spegelbild i ett obevakat ögonblick på en loppis – det är kanske då man som mest behöver en riktning framåt. För sommaren, den kommer som det sjungs i hörlurarna på mina promenader.

Innehåller reklam för egen verksamhet/ Butik Bara vackra ting

I helgen har jag plockat fram lite påsk uppe i min studio. Jag har inrett ett rum på övervåningen till en kreativ plats för mig och butiken. Björkriset får stå utan vatten för nu, men med några skimrande glasdroppar och tussarna av ull som jag gjort tillsammans med en vän. Påsktuppen från Svenskt Tenn är framme. En kär present med en kul historia om att den är modellerad efter vindflöjeln till Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna.

Jag köpte även några myrtenträd förra veckan när Blomsterlandet hade kampanj på Medelhavsväxter. Tips för de något svårskötta fagra träden:
  • Om du vill ha kvar den mindre jordvolymen ha dem någonstans där du har koll på dem. De torkar ut snabbt.
  • Sänk ner hela innerkrukan i vatten och låt dem dra tills de är riktigt tunga
  • Plantera gärna om i mer jord. Jag gör inte det eftersom jag tänker ha dessa i växthuset och ute sedan. Där trivs de betydligt bättre än i torrt inomhusklimat
  • Vid varje vattning – ge kronan en ordentlig dusch av vatten med blomspruta.
  • Ett alternativ till Myrten är kusinen Myrsine som är mycket mer torktålig och lättskött, men har en liknande form.

I butiken finns just nu tre Gustavsberg-krukor med Liljekonvaljmönstret till salu, liksom träljusstakarna Tolvorna som tidigare såldes på Hemslöjden. Övrigt på bilden är sådant som tillhör min studio.

Påskpynt kan lika gärna kallas vårpynt tycker jag. Det finns något hoppfullt att plocka fram det nu och inte bara i påskveckan. Enklast möjliga här med ett litet rede av bast, några videung och små vaktelägg. I träskålen samlas ägg av sten som är framme året runt, men som får lite extra stjärnglans i dessa tider. Det finns ett set med tre ägg i butiken, men dessa är studions.
Helgen då? Melodifestivalfinal så klart. Det blir inte roligare än vad man gör sig, så vi har kört mellokväll varje lördag nu ett tag. Loreen så klart. Utan någon som helst konkurrens. Man ska passa sig för att förkovra sig i kommentatorsfält på nätet, men jag hamnar där ibland vilket i och för sig är upplysande för hur en del vindar blåser. Man kan tänka att en vinst i en meloditävling där människor får rösta känns tämligen rättvist, men den mängd konspirationsteorier, kvinnohat och viljan att trycka till någon på alla sätt som frodas – man blir lite stum. Inredning från hylla i studion. Ballerinan är till salu.
Intresset för smycken tog mer fart när jag tog hål i öronen som fyrtionioåring. Tänk så kul det är med örhängen! Det har dragit med sig användning av mer smycken överlag och mer utforskande av utbudet second hand. Nu är man även så gammal att det där med att ha “finsmycken” är lite lagt åt sidan. Det är bättre att använda det vackra så ofta man bara kan. När jag fyllde femtio i somras fick jag en vacker ring och den har jag på mig varendaste dag. Argentaskålen med den fina fisken är till salu i butiken. Alla smycken är privata.
Som sagt – man är väl sitt vackraste jag så här i vårvintern, men det är som det är. Inte blir det tråkigare av att trotsa den känslan och ta på sig en chockrosa klänning. Ännu en fördel med second hand. Man blir så mycket modigare! Det är lätt att välja säkra kort vid investeringar, men när det hänger en skräddad rosa Camilla Thulin-klänning på loppisrundan, ja då har man lättare att gå på en annan linje. Det här kommer bli en välanvänd favorit känner jag. Och kul med färg!

Med hopp om en fin vecka!

Oktober kom och gick

En mild och ljus oktober kom och gick. Efterhängsna förkylningar formade månadens energier. Det blev många stunder med filt om benen, den stora kannan te och skålar med honungskokt frukt i siktfält av favoriten solrosen Double Sun King. I väntan på att den stora apelsinsäsongen drar igång är mitt standardmellanmål honungskokta päron som blandas med pistagenötter i en skål med grekisk yoghurt. På toppen hackas några rutor mörk choklad som smälter lite medan man fixar med te. Som en lättare variant av den klassiska desserten Päron med After Eight.

I denna skrivhörna sitter jag och arbetar med min kära #butikbaravackrating. Jag är så glad över varje order som kommer in. För så är det att handa av ett mindre enmansföretag. Det betyder så mycket att få förtroende att leverera till alla er som köper min handplockade vintage. Snart ser jag fram emot att få plocka fram advent i butiken.

Jo, jag köper saker till mig själv, även om jag numera mest handlar åt andra. I oktober har det framförallt varit kläder, då secondhand-butikerna skiftat skepnad i säsong. Här en fin tweed-kavaj, en klassisk tunnare ullfilt och en lampett som jag behöll själv för ljusmyset som verkligen är en realitet nu.

Frosten dröjde tämligen länge i år, vilket har gjort att det har gått att plocka blommor ute i trädgården. Nu är det mesta borta, vilket bara känns oändligt skönt. Denna tid på året går jag i grön dvala. Den sista tiden i växthus och trädgård går på ren vilja. Tänk så roligt detta spår blir sedan när våren nalkas. Men för nu. Tack för denna säsong.

Det har varit pumpa – och plommontider. Jag har gjort marmelad av en stor påse från makens barndomshem samt några mjuka kakor.

När jag var som mest under isen under min filt, fick jag akut sug efter Advent och allt som hör till den tiden. Jag lusläste den stora högen av alla sparade julnummer, lyssnade på Billgren & Woods november- och december podd flera år tillbaka, tog fram böcker om amaryllisar och hämtade resolut en ängel ur skåpet samt satte upp ett stjärnhänge på lampetten. Där bland gängliga pelargoner räckte den inspirationen. Ge mig någon vecka så är jag helt i denna stämning. Adventsförväntan är ju en av mina inspirationshöjdpunkter under året.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

November inleds skulpturalt i butiken. Varmt välkommen in!

Med hopp om en fin start på veckan!

Bara vackra ting & weekends: Den sista helgen i september

Den sista helgen i september? Kan det verkligen stämma? Ja, så är det nog. Tiden susar fram i vanlig ordning. Jag börjar i ett femtiotalshus på Vällingbyhöjden som saluförs genom Historiska hem. Jag tycker alltid att det är tilltalande när man förmår att hålla stilen i harmoni med husets karaktär. När jag hälsar på en vän här i staden, går vi alltid förbi ett tjugotalshus och knorrar. Trädgården har gjorts om med mer moderna stilideal som inte alls går ihop med exteriören. På denna uteplats är det tvärtom. Samstämmigt på ett fint sätt. Historiska hem Foto: ÖSTLING STYLING: RYDMAN Text: MURÉN

Hemtrevlig inredning med vackra sammanhang mellan rummen, designklassiker och en hel del mönster av Josef Frank. Tapeten Waldemar från Sandbergs med ekblad och talgoxar är även den en favorit. Historiska hem

Det samlar ihop sig till många intressanta utställningar i Stockholm som jag gärna skulle vilja besöka i höst. Senast i raden är Arkdes Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt som öppnar nästa helg. Lewerentz (1885-1975) var en av Sveriges främsta arkitekter – bland annat med landskapet och Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården i Stockholm och även konstnär. När jag tittade genom pressbilderna fastnade jag för skisserna till mer interiöra sammanhang som här lägenhet till Stockholmsutställningen 1930 ArkDes samling

Här Restauranginteriör hotell Eden, Stockholm av Sigurd Lewerentz. Visst är man sugen på upplevelsen av utställningar nu?! Arkdes samling

Det sägs att solen är på ingång till helgen här hos mig. Växthusfika då, med porslin i bruna toner, de första pumporna och kanske en och annan tulpanlök i jorden.

Svenskt Tenn bjuder på vardagsrumsinteriör i Estrid Ericsons anda med ett nytt soffbord. Jag tackar och tar emot. Så fin kombination av kuddar och soffan är klädd i Vägen som är en favorit bland textilierna. Svenskt Tenn

Nu är tiden för överdådet och färgfyrverkeriet i buketterna från trädgården. Så fint att ta in nypon tycker jag.

Jag måste säga att Elle Decoration inte riktigt är densamma för mig sedan förre chefredaktören Svante Öqvist inte längre finns vid rodret. Jag läser för det mesta digitalt numera, men en och annan papperstidning blir det beroende på innehåll. Fint omslag från Sofia Woods hem.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Jag kör en blänkare här också om mina tendenser inom vintage som jag publicerade i går om ni missat det. I min butik @baravackrating handplockar jag mest utifrån klassisk stil, men det är roligt att lyfta in tendenser som känns mycket nu – här bland annat stark vardagsform i Signe Persson Melins Härd för Höganäs. Varmt välkomna in!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

Ge mig tio: Vintagetendenser

Inför förra sommaren gjorde jag ett inslag kring tio tendenser inom vintage. Nu när hösten är här fick jag inspiration till att göra det igen. Jag har valt ut vad jag ser mycket av, vad som bubblar och vad jag själv spanar efter – stora drag och enskilda objekt i en salig blandning precis som det brukar vara här hos mig. Håll till godo.

Glas är nästan alltid nummer ett för mig. Nu börjar det synas mer frekvent på bred linje – det skira och tunna som kontrast till den rustika keramiken som varit i ropet. Jag tittar alltid efter Reijmyre och nu lite extra på formgivning av Edward Hald, Simon Gate och Gerda Strömberg – gärna i tunna kvaliteter och i toner av brunt och gult. Känslan finns i formen och att ha det i handen. På ett sätt tacksamt att ha som ledstjärna, på ett annat sätt svårt om man letar efter specifika objekt. Det här känns som ett spår för finsmakare, vilket känns som en tendens i sig. Hald och Gate/ Sandviks glasbruk – Bukowskis

För när många blivit bra på att identifiera välkända signaturer och stämplar på loppis, känns det som det blivit ett uppsving för det mer okända, det som verkligen kräver ett tränat öga och som färre känner till. Möjligen en naturlig utveckling när loppis är en folksport med en levande dröm om att en dag springa på Berså-koppar till ett slumppris? Nu handlar tendensen snarare om strukturer, former och ett vardagsnära formspråk men ändå med högsta klass och finess. Man behöver dock inte lära sig gamla priskuranter utantill för att känna igen bra kvalitet. Att vara på jakt efter klass i form och material känns alltid som en bra idé. @gustavsrum

I denna anda tror jag även på allt som hör till “fine-dining”. Jag har länge talat om de stora servisernas återkomst. Jag tror även på glasserviser, dukningsklassiker i silver – och mer plånboksvänligt – nysilver. Jag tror på släta vita dukar och servetter i kontrast till det skrynkliga linnet som vi alla älskar. Jag har t ex köpt servetter i Signe Sohlmans klassiska Draken i höst. Bukowskis

Allmoge i modern tappning då som vi sett så mycket av? Alla patinerade skärbrädor, slagbord och krus. Jodå, det hänger säkerligen kvar ett bra tag till – inte minst i Ellen Dixdotters stilledande kombinationer. Det som känns allra mest i denna inredning är…

…smidet. Jag vågar redan nu utnämna denna typ av ljusstake till årets vintage-raket. Ju äldre, desto bättre Auktionshuset Engelholm

Röllakan-mattorna fanns med på min förra lista och de stannar kvar även nu, liksom lampskärmar och tyger med struktur t ex råsiden och boucle. Här hemma hos Marie-Louise Sjögren syns även ett Bonsai-träd. Jag tror att vi kommer att få se mycket mer av dem igen – speciellt de låga krukorna med tillhörande fat som även kan användas till annat. Annars fortsätter tendensen att vara våra egna florister med jardinjärer och blomsterfakirer. Foto: Elsa Billgren

Vi fortsätter att dekorera våra väggar – barriären släppte med lampetternas återintåg. Nu ser vi keramiktavlor och textila utsmyckningar som större bonader igen. @minafinafynd

Som sagt – enklare uttryck på dukningen igen och framförallt riktigt tunna glas @elsabillgren

Jag hade med broschen i den förra spaningen och har lobbat för den ett antal år. Det känns dock som om den måste med igen, eftersom den nu är minst sagt i ropet. Det finns så mycket fint i denna genre.

Jag avslutar med det quiltade och de klassiska lapptäckena som är på mångas önskelista just nu. Om smidet framförallt är manligt hantverk, så är nålen kvinnornas redskap. Nu i sommar har jag dukat med quiltade textilier och det tar jag med mig även in i hösten.

Håller ni med eller ser ni helt andra saker? Dela gärna med er.

Bara vackra ting & Weekends: Tredje helgen i september

Tredje helgen i september nalkas. Efter den ljuva senkomna sensommarvärmen, känns det nu som om hösten har anlänt på allvar. Jag tar på mig mina nya tofflor och tänder upp ljus med solrosbukett på bordet. Skiften i säsong är inspirerande och även fyllda med visst vemod. Jag börjar med att blicka mot den eviga inspirationskällan Estrid Ericson. Svenskt Tenn firade sin grundares födelsedag i veckan med denna fina bild. Ett unikt öga för tingen, arrangemangen och att sätta samman till en helhet som aldrig upphör att trollbinda mig. Svenskt Tenn

Fantastiskt bokstöd i tenn, möjligen av just Estrid Ericson, är på väg att bli en prisraket hos Bukowskis. Svenskt Tenn tenn är verkligen hett på auktionsmarknaden och har dragit med sig tenn av andra tillverkare. Jag har alltid varit svag för materialet. Det är så vackert och tacksamt med sin patina som inte behöver putsas.

Estrid Ericson står bakom många av de smycken som säljs hos Svenskt Tenn. Nu tittar jag lite extra på örhängena, efter att ha fått upp intresset. De här snäckorna är så fina. Upp på önskelistan.

På önskelistan finns även ett besök på Nordiska Museets nya utställningNordens Paris. Om NK:s Franska damskrädderi 1902-1966.

Sömnad och broderi på hög nivå. Erik Holmén, Nordiska museet. Pressbild

Alltid tid för te för min del. Men nu blir jag sugen på höstens smaker igen – bland annat den klassiska päron- och ingefärskakan från denna bok.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Allt det vackra på en gång hos Butik Bara vackra ting denna fredag. Vad sägs om engelskt porslin, klassiska slipade glas av Vicke Lindstrand som jag själv använder varje helg och en tung mässingsljusstake från Ystad Metall? Varmt välkommen in!

Jag har lite kvar av mitt reprisrace av Downton Abbey, men sedan lär det bli tomt. Jag funderar på att se om HBO:s Succession innan den tredje säsongen har premiär senare i oktober. Jag var inte först på bollen och det tog ett tag att komma in i serien, men så välspelat, intrigerande, maktspelande och oemotståndligt vanebildande.

Traditionellt insjungande av hösten. Nu är den här.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!