Svep – Aprils avslutande helg

Hej!

Tusen tack för alla fina ord om att bloggen är tillbaka! Det är ett privilegium att ha trogna läsare som följer med en genom åren. Det betyder mycket att ni finns där. Jag känner starkt för att skapa en plats som är mer bestående, som fylls av det klassiska och tidlösa samt att allt känns som mig. Jag vill ha ett forum där jag kan sträcka ut mig mer i ord och bild, där kreativitet och inspiration kan få leva utan att styras av algoritmer. Jag tänker att det måste finnas utrymme för det som inte är så föränderligt som det blir med åren. Vi blir alla äldre och möjligen lite klokare på vägen. Perspektiv och fokus skiftar. Men vi är här för det, eller hur?

Efter att ha varit sjuk i flera omgångar under första delen av våren, kändes påsken fin med det den kom med. Den här veckan har jag kunnat ta i lite mer på promenaderna och stretcha på ett sätt som gör att jag känner att styrkan och energin kommer tillbaka. Fint så. Primörerna börjar komma till affärerna och lusten till matlagning är större. Jag köpte en fin herrskjorta i linne i går och provade den med sommarkläder från garderoben. Jag tog till och med på mig min Panamahatt. Det kändes hoppfullt och kul!

Så vad sägs om ett svep så här på fredagen och till aprils avslutande helg? Hoppas att du finner något som du tycker om.

Hälsningar Weronica

Traditioner är till för att hållas. Ni som vet ni vet. Jag älskar fortfarande denna gamla reklam från Burberry. Följer ni dem på sociala media? De gör nu sitt allra bästa för att understryka sitt brittiska arv med en kommunikation som är ett rent nöje om man – i likhet med mig – är anglofil. Put the kettle on – och bär en trenchcoat!

Jag har numera en egen vintage Car Coat med rutigt foder som används flitigt. Här bär jag den på en av vårens finaste utflykter för att äntligen se Klosterliljorna i Vadstena i full blom.

Ännu en tradition i vårtid – att stanna till vid detta hus i Gamla Linköping och titta på kombinationen av fasad, blommande Persikoträd och Kejsarkrona. När jag står och tar årets bild tänker jag alltid på det fina med cykler, säsonger och att ha förmågan att uppskatta det stora i det lilla. Fint eller hur?

Som sagt – primörerna är tillbaka! När de börjar komma från Italien känner jag livet i mig. Nu är det inte så långt kvar tills de svenska grönsakerna är här. I helgen tänkte jag göra delar av Valborgsmenyn som finns i nya numret av Allt om mat. Jag läser många tidningar digitalt numera. Jag fastnade för en kryddig gryta med citronfänkål och smörslungade morötter och en klassisk Gino med blåbär. Jag får återkomma om det blir bra. Visst är det lite extra roligt att laga mat nu på våren?

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Favoriter i trädgården just nu? Narcisserna! Här kombineras de väldoftande med min svaghet för formstarkt klassiskt tenn. Vasen är från danska Just Andersen, Jag tycker mycket om Art deco-stilen, den tunga kvaliteten, hänklarna och de små fötterna. Jag tänker att den kan följa säsongerna med olika blommor i. Tänk luktärter i den till sommaren! Vasen finns till salu i min butik för handplockad vintage på Instagram – @baravackrating. Jag kommer även att lägga upp saker till salu under fliken Butik Bara vackra ting ovan i menyn.

Ett av de finaste omslagen just nu och en förlöpare om en ny Mitford-era. Bessie Carter spelar Nancy Mitford i en ny serie om systrarna – Outrageous – som kommer i sommar. Något att se fram emot – inte minst när det gäller stil. Pälsstolan känns tämligen daterad, men en uppmaning till att locka fram sin inre excentriker och våga lite mer när det gäller accessoarer. Sommaren är tiden för det.

En favorit i genren nyskapande kostymfilmer – The Favourite med Olivia Coleman som Queen Anne i tidigt 1700-tals England. Den finns att se på SVT Play.

Vi har sedan många år Josef Franks Eldblomman i blått i vårt matrum. Jag blir glad av den tapeten varje dag. Nu lanseras den i en grön färgställning. En tapet kan verkligen sätta stämningen.

Puh – jag kanske fortfarande har det i mig trots allt! Visst brukade jag avsluta med musik? Jag lämnar med denna. En klassiker även den.

Trevlig helg!

Saker att ta med sig från denna påsk


En stilla vecka och en glädjefull påsk som följs av ett återuppvaknande. Kanske är det den lärdomen som jag tar med mig denna gång. Att tankar mår bra av att omsättas i praktik också istället för att bara finnas i anteckningsböcker. Att allt inte behöver vara klart för att man skall göra. Att gå på det som känns rätt även om vägen och riktningen känns oklar. Allt som en gång var bekant känns läskigt och svårt. Och då är det nog precis det jag behöver göra. Så här är jag igen. Vi tar det från det. Hej!

Så vad tar jag med mig från denna påsk? Att göra utflykter. Många dagar med mat och stilla samvaro mår gott av att förflytta sig till en annan plats, om så bara en liten bit bort. Vi åkte upp till Gamla Linköping och fick en sådan fin stund bland vitsippor och knoppar som brister.

Jag tar också med mig att inte gräva ner mig i att temperaturen sjönk säkerligen tio grader medan påsken gick fram. Visst hade det varit fint om solen fortsatt att värma, men det är lika fint att göra saker även med moln. Perfekt tillfälle att sporta klassisk country-lock med Barbour-jacka och Blundstone-kängor. Jo då – fortfarande en posterlady för klassiskt dammode second hand!

Det var också smart att baka många kakor att ha i burk som kunde tas fram vid tillfälle under hela påsken. Det blev en klassisk påsktårta också – men de här körsbärssyltkakorna från Elsa Billgren och Sofia Woods nya bok var perfekta att ta fram vid fikor och när någon blev extra sugen.

Påsken låg så sent i år, så även om jag hade klassiskt pyntat påskris var det fint att ta in gröna kvistar. De här gladde hela påsken när bladen vecklades ut i samklang med våren utanför.
Det blev inga stora buketter för min del. Men denna tid på året är det svårt att slå de första blommorna från trädgården. Narcisser i aprikos ton – här Apricot Whirl och Replete – i vacker tennvas från Just Andersen.

Jag påmindes även om de enkla dekorationerna. Det behöver inte vara kycklingar i varje hörn för att det skall kännas som påsk. Här fick min skulpturala gosse en rosett av ett Liberty-band. Det gjorde mig glad.

För när naturen exploderar utanför dörren behövs inte så mycket dekorationer inomhus. Det finaste finns bara man öppnar dörren. Här fångade jag en så fin kombination med körsbär och ett tegelhus under långfredagens promenad. Vi har som tradition att fika hos min vän under påsken. Fint att ha fasta punkter som alltid återkommer tycker jag.
Mat fanns när bordet fylldes under påskaftonens kväll. Båda barnen med sina respektive var hemma. Så mysigt och det viktigaste av allt. I år hade jag satsat extra mycket på den vegetariska delen. Det var roligt att det blev uppskattat i samklang med de andra obligatoriska inslagen. På skärtorsdagen var det sommarkänsla och jag satt ute och åt. Tänk att allt det fina finns framför oss nu!
Tack kära påsk för denna gång!

Varmt välkommen hit till bloggen igen!

Decemberdagar – 12 december: Bara vackra ting

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Den stora fördelen med att bygga upp en butik i anslutning till hemmet är att man kan njuta lite extra av de vackra tingen innan de går vidare. Jag har inrett en liten hörna i rummet där jag ofta sitter och planerar, bläddrar i magasin och dricker te. Nu blickar jag mot det röda glaset i form av Arthur Percys Reffla, en vacker pokalskål från Reijmyre och en lampa av Carl Fagerlund för Orrefors. På väggen hänger en litografi av Ulf Trotzig. Jag är mycket svag för hans konst och har flera tavlor privat.
Hamrade servettringar i mässing samsas med små halmbockar. Det är alltid fint när uttryck möts.

Dags att tända upp den pampiga smideskandelabern och mota bort lite av decembermörkret.

Decemberdagar – 10 december: Glittrande Nobel

10 december är en personlig favorit i juletider. TV-sändningarna från Nobel har alltid varit något som jag har tittat på sedan barnsben. Då gällde det att, i konkurrens med min mamma, gissa rätt på de kungliga damernas klänningsfärg. Det är fortfarande roligt att se klädval och smycken. Nu även blommor och mat. I en värld där kunskap, sanningar och vetenskap dagligen relativiseras, känns det viktigt och fint att fira det. Jag var inte på Nobelfest i helgen men på julbord med familjen. Jag klädde mig i mina nya paljetter. Just denna typ av kläder är tacksamma att titta efter second hand. Det är plagg som inte använts mycket och som många köper nya inför säsongen. Den här toppen var helt ny med lapparna kvar, men nu får den en chans att glänsa. Det är modellen Louise från Camilla Thulin som jag – redan efter en användning – varmt rekommenderar. Smickrande passform, bekväm och kvinnlig look. Klassiskt dammode som kommer luftas mycket framöver känner jag.

Decemberdagar – 9 december: Egen julgrupp

Lova att försöka dig på en egen julgrupp i år – även att ge bort. De stora blomsterkedjorna har stora dyra grupper vars främsta uppsida är att de är smidiga och klara att köpa och ta med sig. Jag tänker som bekant alltid vintage. Man kan samla på sig krukor, äldre soppterriner och andra lämpliga kärl över året så att det finns ett litet lager vid behov. Det lättaste att ge bort är en fin mugg med en hyacint i. Själv fick jag denna tennkruka med julros, kottar och några små glittrande bär. Så fin och personlig.

Decemberdagar – 8 december: Enkelt pynt

Jag funderade lite över en dukning i december en tid innan jul. Då vill man kanske inte dra på för fullt, men ändå förankra i säsong. Jag fann det här som jag gjorde för en gång. Enkelt granris på brickor. En dekoration på en ljusstake med granris, rosett och en kanelstång. Enkelt, snabbt och effektfullt – precis vad jag letar efter när man mest har tankarna i köket.

Decemberdagar – 7 december: Mozartkulor

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Bland julgodis är Mozartkulor nummer ett för mig. Det gäller att bunkra upp i god tid innan jul – och inte äta för mycket ur askarna… De jag brukar köpa är ett antal steg bort från konditorn Paul Fürsts original som skapades i Salzburg 1891 i samband med Mozarts hundraåriga dödsdag. Då hette kulorna Mozart-Bonbon. Mandelmassan skall traditionellt vara grön av pistage. Jag har aldrig testat att göra egna – lite för pilliga moment för min smak – utan brukar köpa askarna till jul. I butiken är de rekvisita till säsongsting som Arthur Percys Reffla och Rubin. De röda skimrande glasassietterna har jag även själv, liksom delar av det vinröda Rubin med gulddekor. Jag har valt ut de finaste till butiken som en jardinjär eller stor skål med hänklar och en bonbonjär.

Mozartkulorna är dekorativa med sitt guldpapper och porträtt av tonsättaren. De får verkligen glänsa i den här skålen i klarglas från Reijmyre. Alltid svag för handens verk och en böljande kant. For the love of.