Loppisguide

Efter att ha blivit ordentligt biten av vintage de senaste åren, samlar jag mig till min egen loppisguide. Det finns många sedan tidigare i genren, men jag tycker att de flesta fokuserar på annat än rena handfasta tips. Det är mycket om hur man finner loppisar, hur man agerar rent praktiskt – kom tidigt, ha med kontanter, ta med släpkärra. Det lämnar jag därhän i min guide och försöker istället ge konkreta inblickar i hur man finner fina ting.

Själv går jag mest i välgörenhetsbutiker när jag vintageshoppar. Jag får kalla kårar av tanken på springloppisar med rep, där man måste kasta sig fram till borden och handgripligen fajtas om sakerna. Jag är dålig på att åka till bakluckeloppisar och att svänga in vid små skyltar längs med vägen till privata hus. Min vintagestil hittills, med bidragande orsak att jag bor i en större stad, är mest butiker som Hjärta till Hjärta, Erikshjälpen, Stadsmissionen, Myrorna och liknande etablissemang. För mig känns det även bra att överskottet går till välgörande ändamål. Därmed inte sagt att jag är främmande för att ställa mig och rota i en myllrande loppis på landet. Om man har drabbats av loppisfebern, tar man alla tillfällen i akt. Med sommaren kommer fler möjligheter till att vidga vyerna. 

Kanske finner du ett och annat tips här hos mig – fråga om du undrar över något. Vi ses i jakten på skatter i sommar!

loppisguide6Ett av mina drömfynd – två ljusstakar av Josef Frank för Svenskt Tenn.

En vanlig fälla som begränsar vintageshopping är att låta drömmen om fyndet med stort F skymma annat på vägen. Om du är ihärdig, samlar kunskap och är aktiv kommer du förr eller senare att hitta en riktig skatt, men det sker inte med automatik för att du besöker en bra loppis. I början av mitt sakleteri var jag mycket inne på att finna speciella föremål. Nackdelen med dem är att många letar efter precis samma saker och att de är lätta att identifiera. Det gör att konkurrensen blir hög och även att de är högt prissatta eftersom alla googlar i dag. Gå in med ett öppet sinne och du kommer att finna mycket roligt på vägen till det stora fyndet. Å andra sidan – underskatta inte kicken när det där föremålet som får ditt hjärta att slå snabbt, snabbt står där en dag. Då är allt förlåtet.

loppisguideEn handgjord lampskärm med pressade växter från Carl Malmsten.

Kunskap är A och O. När jag blev intresserad började jag följa inspirerande Instagramkonto med loppisfokus samt plöjde gamla och nya auktioner på såväl auktionshus som Tradera. Jag köpte hem äldre antiktidningar när jag fann på loppis, lånade hem referensverk från biblioteket, läste gamla priskuranter, lärde mig mycket den vägen och skaffade mig ett bildminne. Kunskap är alltid ett triumfkort om man är ute efter ting med speciell härkomst, att lära sig kvalité och att förankra föremålen i stil och epok.

loppisguide8Blandande mässingsljusstakar

Bli materialkännare. Stirra dig inte blind på att endast finna saker från speciella tillverkare, utan fokusera på kvalitén. Titta efter puntelmärken på glasföremål. Titta på textiltryck. Känn på linjerna efter handens verk i drejad keramik. Tänk på vad nytillverkat handblåst glas, screentryckt linnetyg och handdrejade kannor kostar. Låt dig ledsagas av kvalité i material och utförande – det finns så mycket som förtjänar att glänsa igen. 

Lär dig att uppskatta det brukade, det som har en historia och det som har årsringar. Det är svårt att undvika att känna mycket för exempelvis julsaker i originalask när man betänker hur de varje år omsorgsfullt lindats in i papper, stoppats ned i kartongen för att vara med att fira nästa år igen. Och alla kaffeserviser – vad har de varit med om innan de hamnade på loppishyllorna? Det skavda och det nötta är förlåtande att ta till sig och ger en välbehövlig kontrast till det nya. Finserviserna som knappt ser använda ut minner om andra tiders ideal. Den svunna tiden är alltid närvarande på loppis.

loppisguide2Lampfot från Upsala Ekeby. Kolla alltid elen för säkerhets skull.

Var aktiv. Det räcker långt med en utvecklad falkblick efter många loppisrundor, men glöm inte att lyfta på saker, titta efter stämplar, väg föremålet i handen och skapa en känsla för det. På det sättet lär man sig även mycket på vägen.

loppisguide4Teservis av Arthur Percy för Gefle

Skapa fästpunkter. Låt blicken stanna på något. När man kommer in på en loppis är det ett vimmel av saker – lär dig att färg- och formkoda. Om du är speciellt förtjust i blått glas – låt blicken söka upp det först. Gå nära hyllorna när blicken fäst, gå vidare och lär dig att snabbt se över stora ytor. Detta är fördelen med att ha några stamställen att åka till. Nya loppisar är roligt, men det tar även mycket energi att orientera sig. När man är bekant med loppisen och var saker står kan man koncentrera sig på att leta.

loppisguide1Jag letar alltid efter ting till växthuset. Jag tycker om vad de äldre tingen gör mitt i det nya.

Gör upp med dig själv och vad du har för mål med att gå på loppis. Letar du efter speciella saker som du noga planerat för? Går du mest på lust och vill finna dekorativa föremål till ditt hem? Försök att vara trogen din stil, utöva viss disciplin för att inte falla för saker utanför det, men var samtidigt öppen för överraskningar och saker som du inte visste att du ville ha. Tänk på ett sammanhang för tingen och var de skall fogas in när du kommer hem med dem. Risken är att man står med massor med udda prylar till slut. Härligt för vissa – oroligt för andra. Tänk bas – vissa saker har man alltid behov av, de går i samma stil och bildar grunden. Tänk även extravaganza – den roliga saken som kan bli pricken över i. Hitta din egen loppisstil. I början tyckte jag att det var svårt eftersom jag mest förknippade företeelsen med retro, shabby chic och samlare. Det finns något för alla, även om man inte bor i en femtiotalslägenhet som är tidstypiskt inredd.

loppisguide5Textil Krysantemum/William Morris

Loppis är ett utmärkt sätt att idka spontanshopping och att prova saker som du kanske inte är säker på är något som kommer stanna för alltid i ditt hem. Lär dig att bli en del av kretsloppet – att lämna tillbaka det som inte blev som du tänkte dig så att någon annan kan få glädje av det istället. De stora fynden finns ofta där trenden inte nått ännu. När mässingsfebern kom sköt priserna i höjden. Om man är ute efter de riktiga kapen gäller det att sätta fingret i luften och känna av vart vindarna blåser. 

loppisguide7Blandade grytunderlägg – Skandinavien från Svenskt Tenn är dock en present och inte vintage

Bli mer och mer kräsen under tiden du blir mer erfaren. I början tyckte jag att det var så roligt att finna något glasobjekt jag kunde identifiera, men nu riktar jag snarare in mig på speciella objekt – några pressglasserier från Gullaskruf – istället för att köpa från många serier. Man måste få ha sin nybörjartid också. Ingen blir en vintageshoppare av rang efter några besök – det tar tid och tålamod, det krävs att man är ihärdig och att man är beredd att gå tomhänt hem många gånger om.

loppisguide10Vas Ellips av Arthur Percy tillsammans konstbok om Picasso

Träna dig på att tänka vintage. Sommarläsningshögen kanske inte bara behöver bestå av en nyköpt pockethög som den ofta gjorde för mig förut, utan den kanske lika gärna kan vara loppisfyndad till stora delar?

loppisguide9Ishink  från australiensiska A Daydream Production som bland annat tillverkade till Svenskt Tenn.

Med några få undantag – säsongsvaror och serier som jag samlar på – tänker jag att jag skall vilja ställa fram den sak som jag köper på loppis direkt när jag kommer hem. Köp inga skåpsvärmare, utan köp hem föremål som du vill börja använda på en gång.

loppisguide3Tamburmajor som jag använder som klädbetjänt i sovrummet

Var medveten om pris och skick på varan men låt dig inte begränsas av det. Det finns många variabler i vad som är ett fynd. Det behöver inte alltid betyda ett lågt pris, utan kan vara lyckan i att finna något som man haft på näthinnan länge. Om du inte skall sälja vidare varan kanske det spelar mindre roll med en hårfin spricka i designklassikern om du får den för en mindre summa? Det är lätt att tycka att saker är dyra på loppis eftersom man förväntar sig ett lågt pris. Om det är något som du verkligen vill ha, tänk på prisnivån i en vanlig butik och kom ofta till insikt om att det inte är ett så farligt pris. Å andra sidan, fall inte för överprissatta saker i dåligt skick.

Det viktigaste rådet: Ha alltid förnuftet med dig när du åker på loppis, men handla alltid med hjärtat.

Hoppas att du blir inspirerad att prova lyckan på loppis i sommar!

21 comments

  1. Jättebra guide! Ett annat tips är att hänga mycket på onlineauktioner, som exempelvis Stockholms auktionsverk (bra app) och följa auktioner på prylar som man gillar. På så sätt lär man sig att känna igen olika tillverkare/designers och får koll på ungefär vad man bör betala för grejerna när man väl springer på dem på loppis!

    1. Vad kul att du gillar, Alexandra! Precis – auktionshusen är som små uppslagsverk väl värda att botanisera i och hämta kunskap från.

  2. Vilken bra guide! Tack för alla tips! Och jag håller med Alexandra här ovan om att auktionssajter är ett bra sätt att skaffa sig kunskap.

  3. Vilken härlig guide till loppisfyndens värld. Jag har själv inte blivit biten. Kanske för att det inte är några bra priser här i innerstaden och att jag inte riktigt har tiden, inspirerande hur som helst

    1. Tack, Anncha för fina ord! Jag har lärt mig mycket om auktioner och antikviteter från dig. Vi inspireras av varandra – fint det.

  4. Tack för en intressant och jättefin loppisguide! Försökte sätta på mig “dina ögon” idag när jag tog en runda på en av stadens loppisar 🙂

  5. Mycket intressant och välarbetad guide, W! Den fick mig dessutom att ytterligare komma till insikt med hur jag själv tänker runt mitt eget skattletande och hur jag vill inspirera vidare. Jag tänker i mångt och mycket precis tvärtom.

    För mig är skattjakten och drömmarna viktigast. Inte kunskapen. Inte fakta.

    Att stå och fundera länge över vilket köksbord en vas har stått på i sitt tidigare liv, eller vilken vägg den söta tavlan hängt på – det är sann lycka för mig. Att låta sakerna spinna historien vidare. Jag söker mig ofta till det väl använda. Där sprickor och skav tillför en extra dimension. Hittar ofta det ingen annan verkar leta efter. Ja, det här skulle jag kunna skriva länge om (och det gör jag ju också…;).

    Tack, för inspirationen och dina vackra bilder! Och kanske blir det till slut så att jag skriver en egen guide. En tvärtom-guide. Fast troligen inte.

    Önskar dig, och dina läsare, en fortsatt fin och “fyndig” vintage-sommar!

    /helena

    1. Inspirerande, Helena! Jag håller med i mycket – har skrivit förut om hur jag med åren dras till det brukade och det skavda som berättar historier, istället för det nya. Tack för tankar – lade till lite text i guiden!

  6. Jag är förstås amatör i jämförelse, men tyckte att din guide var väldigt intresant!

    Jag köper mest på auktionssajter på nätet, vilket ger en liten annan känsla förstås. Men kärnan för mig ligger i att det inte är nytt och därför känns mer personligt än att gå in i en butik och kunna välja mellan samma zillioner olika produkter som alla andra kan välja mellan.

    Att gå in i en affär med gamla saker är en synupplevelse även när det inte leder till inköp 🙂

  7. åh Weronica! Det här blogginlägget var BÄST! Jag ska skriva om det i nästa veckas veckonytt på min blogg. Så himla ambitiöst inlägg och jag blev superinspirerad att gå på loppis! <3

  8. Så fin guide! Läser den så här i efterhand när jag kommit hem från semestern då det alltid brukar bli lite loppisar, både välgörenhetsorganisationernas och det där man hittar efter vägen, och någon mässa. Håller med dig helt och hållet om att kunskap är grunden men att hjärtat måste vara med. Försöker hålla mig ifrån att köpa det som man “borde” och istället vänta in det där hjärtfladdret som för mig är det viktiga. Det är ju det som kännetecknar ett fynd och inte alltid priset i sig. Sen kan det vara en vas från Upsala-Ekeby eller en packe kökshandukar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.