Days & weekends: Månadens lista – november

Med en månad kvar till julafton samlar jag mig för min version av Tant Johannas månadslista för november. Håll till godo.

OUTFIT

4815listaLivet med en fjortonårig dotter innebär bland annat att man inte riktigt vet vilken jacka som är tillgänglig för dagen. Det kan nämligen mycket väl hända att plagget som man har tänkt att använda är på drift. Jag tycker kanske att vi har diskuterat det rimliga i att fråga innan man tar någon annans kläder, men det är inte alltid att det faller på plats om man säger så… Det kanske skulle finnas hopp till ensamrätt för en klassisk kappa i kamel a´la Jackie Onassis, för det skall helst vara svart. Bildkälla

ORD

4815lista1Jodå, vintern kom till slut även i år. Bildkälla

VINTAGE

4815lista2Den tjusiga vagnen ovan är av Josef Frank för Svenskt Tenn från femtiotalet. Det var inte den jag sprang på, men väl en annan rottingvagn som gjorde mig mycket glad och inredningsnipprig i vårt vardagsrum denna november.

BLOMMOR

4815lista3Jodå, min Adventsförväntan satte in efter Alla Helgona-helgen även detta år. Jag tycker så mycket om säsongens växter och kan oftast inte låta bli att ha julrosor inomhus trots att jag vet att de trivs bättre svalare. Men det är ju så vackra, så vackra.

KLASSIKER

4815lista4De är som små konstverk – sidenet från Hermès. Det är inte för inte som man ibland ser dem som väggprydnader istället för kring halsen. Jag förlorar mig ibland i detaljrikedomen på deras sida. Nu var det Zénobie som fångade mig. Motivet bygger på drottningen Zenobia av Palmyras skatter. Jag blir alltid fascinerad av mönster med ett myller av detaljer som ändå bildar en harmonisk helhet.

MOOD

4815lista7Förra veckan föll årets första snö, vilket räckte för att jag skulle slå på min snöromantik, titta på Lorelai i Gilmore Girls och bli lite extra mild i sinnet. Nu är det mesta borta igen, men visst är det något alldeles särskilt med det första vita som lägger sig som ett vackert ljus på världen. Det kan behövas just precis nu. Bildkälla

DETALJ

4815lista6Jag såg en julgransfot från Norrahammars bruk i en tidning, vilket ledde mig in till deras hemsida och detta paraplyställ. Ack så tjusigt.

PÅ ÖNSKELISTAN

4815lista5Jag har inte haft armbandsur på några år, men nu märker jag att jag saknar det. I en värld där mycket är digitalt är det måhända klassiskt att längta tillbaka till det ursprungliga. Barnen har växt upp utan klocka på armen, men för min del är det nog dags för comeback. Armbandsur från Cluse/Le Kiosk

INSPIRATION

4815lista8Just nu bläddrar jag mest i äldre antiktidningar. Jag köper alltid med mig en bunt när jag finner på loppis. Jag läste klassiska Antik & Auktion på nittiotalet, men sedan föll den bort för mig. I juletider är det inte så dumt med lite annan inspiration än som är gängse i dag. Bildkälla

XOXO

4815lista9Snart kommer Sofia Karlsson och Martin Hederos julskiva. Julkortet släpptes redan 2013, men den är fortfarande lika fin och en favorit för mig. Bildkälla

December – varmt välkommen!

signature

Den fjärde söndagen i november

4715söndagVi har den fjärde söndagen i november och mina snittamaryllisar står i full blom. Jag får feeling av den där djupa nyansen av bordeaux och tycker nog att den är den allra vackraste av röda toner denna tid. Vardagsrummet sprakar framförallt av alla metaller, men är i en lugnare ton i textilier än de tapetserade rummen. Här syns tydligt vad ett fång blommor kan göra för att sätta an en stämning.

4715söndag1Kombinationen med dessa aprikosa skönheter känns himla fin. Jag trodde kanske att färgerna skulle komma in i de andra rummen när adventstiden närmar sig, men nu tycker jag om hur dessa toner får spelrum här.

4715söndag2Julstrumpan får hänga där nu i Adventsförväntan. Nästa söndag tänder vi det första ljuset.

Hoppas att ni haft en fin helg!

signature

Fredagssvepet 47/15

4715fredagVi går mot den fjärde helgen i november. Här skall vi fira en fjortonåring och kanske titta på utegran. Håll till godo med veckans svep. SVT presenterade sin jultablå i veckan. Det finns en del godbitar – jag ser bland annat fram emot fortsättningen på Fröken Frimans krig. Det traditionella brittiska dramat är denna gång BBC:s Life in squares om Bloomsburygruppen med systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf i spetsen. Det första avsnittet sänds den tjugotredje december – min favoritdag under julen.

4715fredag4Jag spanar efter en läsfåtölj till en av mina hörnor i huset. Det blir förmodligen en mer sittriktig variant än denna klassiker just där, men jag tycker mycket om den bruna sammeten.

4715fredag6Möjligen ett ålderstecken eller behovet av att närstudera stämplar på loppisfynd – även fint i stilleben - förstoringsglas från Indiska.

4715fredag7Dekorativa i små grupper är även brevpressar. Kanske ett fint julklappstips till någon som tycker om vackra saker? Jag är förtjust i Nynne Rosenvinges glas.

4715fredag3Sammet som sagt. Vacker grön klänning till kommande högtider från Other Stories.

4715fredag8Papperstrenden när det gäller julpynt fick sin höjdpunkt för några år sedan när det var honeycombs och ordgirlanger på många ställen. Det är ett enkelt och stämningsfullt sätt att dekorera på – här fint från Afroart.

4715fredag5En av mina favoriter bland formgivare – Ingegerd Råman – kommer med en kollektion för IKEA under 2016. Jag tycker alltid att det är intressant med processer när det gäller design och när det presenteras så här vackert i bokform, är det bara att tacka och ta emot. Via Ems Designblogg

4715fredag1Som sagt – det finns ingen hejd på trenden med målarböcker för vuxna – men denna gör att pulsen stiger lite. Liselotte Watkins illustrationer har alltid det där extra och jag tycker mycket om hennes uttryck. Här skall en väv av interiörer finnas och det utlovas perforerad rygg så att man skall kunna riva ut sidorna. Det hela låter mycket tjusigt och jag klickar med säkerhet hem ett exemplar när den kommer ut. Pressbild Norstedts

4715fredag2

Adele

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Amaryllisens dag

4715amaryllisensdagDen nittonde november firar vi tydligen Amaryllisens dag enligt Blomsterfrämjandet. Hipp, hipp då denna regniga dag en av mina favoriter bland blommor. På fönsterbrädan blommar de första Alfresco – en dubbel vit sort som är så vacker. Från torghandeln fick det bli toner av bordeaux och aprikos på snitt till vaserna. Kära amaryllis – som jag tycker om dig.

signature

Smaragdgrön

4715smaragdgrön

I vår firar Iittala sin ikoniska Alvar Aalto-kollektion som lanserades 1936, således åttio år sedan. Produkterna är bekanta sedan länge och får betraktas som moderna klassiker. När man bläddrar i äldre inredningsmagasin har de flesta hemmen en Savoyvas på vardagsrumsbordet. Det är hög tid att ta fram dem ur skåpen igen om de är hyllvärmare där. Jag frestas i vanlig ordning av smaragdgrönt. Den gröna färgen som nu lanseras ingick i ursprungskollektionen och är en av mina absoluta favoriter när det gäller nyanser – speciellt i glas. Det är något alldeles speciellt när ljuset bryts i det gröna – ovan i Hortuskrukan, fotogenlampan Koholmen samt en kommande skål från Iittala (pressbild).

4715smaragdgrönlove
Jag dras alltid till denna kulör – här hemma exempelvis i en lampfot köpt på loppis. For the love of.

signature

Vackraste änglarna

4715ängelfyndJodå, det fortsätter att finnas mycket dussinjulpynt på loppisarna som jag skrev om i torsdags, men sedan dyker de där riktiga guldkornen upp som gör att man glömmer allt annat. För de där änglarna, som också syns i nummer tolv av Antik & Auktion ovan, är av den vackraste sorten. Jag blev så himla glad när jag fann dem. De står och glänser på en boktrave och tänds upp för det där meditativa skenet som det blir med små julgransljus. Sammetsbanden väntar på de traditionella enriskransarna från torget. Snart är det dags.

signature

Fyrtal: I säsong

4715adventsförväntan4Det märks att vi går in i den andra halvan av november. Det sprider sig en doft av tazetter här hemma. Blomman är en av mina absoluta favoriter i tiden för adventsförväntan. Doften kan stundtals vara bedövande när blommorna är utslagna, men den är ändå något som jag har svårt att vara utan. Man får njuta med måtta eller bildledes. Bildkälla

4715adventsförväntan3Det tar alltid sin början med den klassiska musiken för mig. När jag lyssnar på Händels Messias och Bachs Juloratorium vet jag att det närmar sig Adventstider.

4715adventsförväntan1Ett annat tecken är att jag tar ner änglaspelen från förrådet. Inget säger barndomsnostalgi denna tid som minnet av ljudet när de gyllene tar fart med kraft av ljusen. Artilleriet

4715adventsförväntan5Slutligen skriver jag upp saffran på inköpslistan. I år spanar jag efter bra recept utan socker och gärna även utan gluten. Jag har googlat på skorpor och mjuka kakor. Om ni sitter på några guldtips, så dela gärna med er. I helgen får det lov att bli något gult, innan det klassiska saffransbaket med lussekatter tar vid under Adventshelgen.

Med hopp om en fin start på veckan!

signature

Den tredje söndagen i november

4615söndag
I dag var vi nere på makens föräldragård och gjort traditionsenlig visit i skogen för mossa, små granar och annat grönt. Den här helgen kom vintern för mig. Hösten har varit så mild och varm denna gång, men nu känns det att vindarna för med sig is och kyla. Om två veckor är det dags att tända det första ljuset. Adventstiden närmar sig.

4615söndag1

signature