Want Wear Read Need Februari-16

616wwrnVeckan inleds med en klassisk önskelista enligt principen Want, Wear, Read & Need. Månadens behov blir faktiskt ett par lite lättare skor. Efter att ha inventerat tillgången här i helgen när temperaturen kröp lite uppåt, behövs en investering till kommande tider. De här får glänsa igen, för de är både NEED och Want just nu. Mer WANT – Signe Persson-Melins ljusstake för Byarumsbruk är så vacker och känns som en blivande klassiker. Vårens WEAR – vitt med svarta detaljer är något som jag tycker om. Kanske inte så troligt att jag kommer bära den där kostymen, men den här skjortan i visst pyjamasmodell skulle jag gärna ha. Till READ väljer jag Alice Munros nya novellsamling Utsikten från Castle Rock

Ny vecka – hoppas att din blir fin!

signature

Söndagsstilleben: Årets första

516söndagsstillebenDenna första söndag i februari steg temperaturen uppåt här hos oss. Om man stod intill en husvägg i lä, så kändes det att det stundar andra tider. Jag tog den första stora trädgårdsrundan på länge och siktade snödroppar som är på väg upp ur den kalla marken. Det är det bästa tecknet av dem alla. Jag fick in känslan och hämtade korgen. Det blir inga överdådiga trädgårdsbuketter så här års direkt, men nu kan man glädja sig åt de vackra fröställningarna. Jag klipper inte ner något på hösten, utan låter det vara som skydd tills våren kommer. Hortensian är så vacker även i denna skepnad, liksom stjärnflockan.

516söndagsstilleben1Gummistövlar på och solkatter. Då finns det hopp om livet.

516söndagsstilleben2Vi har även andra katter runt om oss som gärna sätter sig i odlingslådorna. Jag har proppat dem fulla med lökar till denna säsong och vill gärna se blomsterprakt istället för avbrutna knoppar. Dagens projekt blev därför att sätta hönsnät över lådorna. Sorry katterna – jag hoppas på mina blommor istället.

Hoppas att ni får en fin avslutning på helgen!

signature

Vintage: Ellips av Arthur Percy

516arthurpercyvasDet var en sådan vecka i loppissvängen när jag satt i bilen och beklagade mig över sakernas tillstånd. “Det är sådana här gånger som man inte förstår hur man någonsin kan hitta något på sådana här ställen. Så himla mycket struntsaker. Så himla mycket folk. Och så de där som står i gången och pratar. Som inte kan flytta på sig när man vill fram och titta. Som inte kan gå lite åt sidan när de står med sina bekanta och pratar om att de vill hitta en sådan där glasflaska som visades på senaste Antikrundan och som var värd 75 ooo kronor. Lycka till liksom”. Så går man in på ett annat ställe, får lite extra hjärtdunk när det helt plötsligt står en vacker Ellipsvas av Arthur Percy för Gullaskruf Glasbruk för tjugo kronor. Och sedan har man fullständigt glömt det där som man orerade om innan. Det är väl just det som är tjusningen med detta sakleteri.

signature

Fredagssvepet 5/16

516fredag4Vi går mot den första helgen i februari. Jag saluterar i vanlig ordning helgens ankomst med ett klassiskt fredagsssvep. Håll till godo. Malin Perssons hem har setts i många tidningar de senaste åren. Om man inte kan se sig mätt – för visst är detta en uppvisning i bohemchic på högsta nivå – finns fler bilder av Petra Bindel inne på Malins blogg. Hela reportaget finns hos MILK.

516fredag6IKEA firar sommar med stylisten Hans Blomquist. Ljuset lockar, visst gör det?

516fredagI dag är det Sverigepremiär för The Danish Girl om konstnärsparet Wegener i tjugotalets Danmark. Jag är nyfiken på filmen även om recensionerna inte varit översvallande direkt. Att säga att Alicia Vikander är i fokus för tillfället är ett understatement. Hon är Oscarsnominerad för denna roll och kom även med i Vanity Fairs prestigefyllda Hollywoodnummer.

516fredag2Det är modevecka i Stockholm. Filippa K visade sin höstkollektion utan en traditionell visning, utan som en konstvernissage med fotografier av Julia Hetta och design av Åsa Stenerhag. Ett spännande grepp och just denna färgskala känns mycket nu, även om den kommer först till hösten.

516fredag1Sidenskjorta från H&M

516fredag7Färgskalan går igen i danska designern Yvonne Kones nya kollektion. När jag tittar på bilderna från hennes affär i Köpenhamn noterar jag att väggarna är ommålade. Den här interiören spreds som en virtuell löpeld när affären öppnades, men nu är det en annan färg som omger de vackra accessoarerna.

516fredag5På tisdag är det säljstart för Residences satsning på ett så kallat bookazine – My Residence. Jag kan förmodligen inte hålla tassarna borta från detta, även om jag misstänker att jag får ta ett färgbad efter att ha bläddrat i den. Denna värld har oftast en annan ton än min egen, men det är alltid ett gott val att rikta inspirationen åt olika håll. Jag får läsa den i vårt blommiga matrum.

516fredag3Jag har en känsla för klassiskt våffelmönster. I somras letade jag efter ett gammalt överkast i barnens garderob, men det var så slitet, så det stod utom räddning. Nu börjar våfflorna komma på bred front exempelvis i dessa fina handdukar från Reunion Home.

516fredag8Förra veckan var det åttiotalsnostalgi för hela slanten. Den här fredagen blir det nittiotal, när jag såg att Brett Anderson är med på TV i kväll. Jag har inte lyssnat in mig på nya skivan med Suede, utan fastnade i en nostalgisk återblick. Som vi lyssnade på detta back then. Vad sägs om denna, denna, denna eller denna?!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Ljuset

516ljusetVåren dröjer – vi tar en vintermånad till först – men ljuset. Det är här igen och är så välkommet. Blommorna flankeras dock av en ljusarmé ett bra tag till.

516rosahyacinterOch så tycker jag att vi en gång för alla återerövrar hyacinten som den vårblomma den är. Den börjar bli mer och mer vanlig som snittblomma även i dessa tider. Den doftar precis lika gott en torsdag i februari.

516ljuset1

signature

Två gröna favoriter

516vaxrankaMurgröna på båge – speciellt i en traditionell kruka – kan vara på gränsen till “ack-så-konventionellt-och-trist”, när växterna man ser mycket nu snarare går mot spretigt och vildvuxet. För ett antal år sedan var det ringlande murgrönor överallt – det fanns helt enkelt inte något trendigare och tjusigare att ha i kruka hemma. Allt går i cirklar som bekant och här är det väl även fog att tala om en klassiker. När krukorna gapade tomma här hemma efter alla amaryllis, köpte jag mig några vaxrankor. Ja, för det är inte en murgröna på bilden. Vaxrankan är inte släkt med murgrönan, men påminner onekligen mycket om densamma och är torktålig med vaxartade blad. Om man gillar den gröna klassikern, rekommenderas absolut att ta en titt på den här som är betydligt mer lättskött.

516vaxranka1Jag blickar avundsjukt mot självplockningen av tulpaner på Ulriksdals - se bland annat här hos At My Casa och här hos Flowers & Feasts. Här i staden finns det i Trädgårdsföreningens växthus, men det är lite kvar till huvudstadens blomprakt om man säger så. De har i alla fall den goda smaken att driva fram en av mina favoriter – Verona. Det är en fylld tulpan med många kronblad och en svag doft av citron. Den gör mig sannerligen glad så här i början av februari.

signature

Modecollage: Classic Spring

516modecollageDenna mulna och blåsiga februaridag lockas jag av ett par ljusa mockaboots. Jag inser att jag får utmana min inre röst som säger att det inte är det mest praktiska valet, men ack så fina tycker jag. Här fick de sällskap av jeans och trenchcoat/H&M, blus och scarf/Lindex, väska och armband/Other Stories samt min vårparfym. Som vanligt finns det mesta i denna stil i alla prisklasser. Inspirationen är i vanlig ordning fri.

signature

Välkommen februari

516februariVi går in i årets andra månad och lämnar januari bakom oss. Ljuset återvänder till våra breddgrader. Solspeglingarna på väggarna ger glädje tillsammans med det gröna på kvistarna.

516februari3Den gröna blicken och intresset för trädgårdslivet börjar återvända. Än finns det vinter kvar med förhoppningar om gnistrande rimfrost och knarr under skorna. Vi har pratat om ett växthus i år, så jag hoppas att inspirationen snart tar mig dit i tanken.

516februari1Man måste tycka om en månad när boken får glänsa lite extra med den stundande realisationen.

516februari6Be my valentine

516februari2Februari är pelargonernas tid. Sticklingar och jord under naglarna igen.

516februari5Och semlor. Nästa tisdag 9/2 är det Fettisdag.

516februari4Med förhoppning om en fin månad

Bilder ur mitt arkiv, tapet Fornasetti, kort/Therese Sennerholt och broderi/Pinterest.

signature