Fredagssvepet 17/15

1715fredagssvepJag hamnade i för mig ett tämligen sällsynt grafiskt uttryck denna gång. Jag skyller på en blus och en ljusstake :). Håll till godo! Emma Elwin frontar så fint för Gina Tricots kollektion i hållbara material. I vår stad hade de dock fullständigt slarvat bort denna fagra kampanj. Man fick gå och leta sig fram till vad som kunde tänkas ingå i det s k The Good Project.

1715fredagssvep1Till slut fann jag min väg till blusen Weronika. Felstavat där med ett k, men såklart att jag måste bära denna :). Fint fall i oversize – kan bli en favorit framöver.

1715fredagssvep2Mycket grafiskt och mycket danskt för att vara jag, men för femton kronor kunde jag gott kosta på mig detta uttryck. Ljusstaken av Jens Quistgaard är en klassiker som fungerar lika fint som en liten skulptur som en ljusbärare.

1715fredagssvep9Ny tjusig affisch från Mats Gustafsson-utställningen på Röhsska.

1715fredagssvep7Jag tycker om Afroarts kuddar och har några stycken i soffan här hemma. På tal om skulptur, nästan de vibbarna i detta taktila uttryck med vecken som ger en speciell struktur till kudden.

1715fredagssvep6Jag spanar alltid efter ballerinor. H&M har läderskor i sitt premiumsortiment, men jag har inte provat dem. Någon som testat?

1715fredagssvep5Sommartider innebär badtider. Jag personifierar badkrukan numera och är ingen som hyllar strandlivet alls. Men en kaftandam kanske jag kan bli trots allt? Filippa K är på gång med en badkollektion. Via Mia Anderberg/Lovely Life.

1715fredagssvep4Och kanske blir sanden lite, lite roligare med denna filt från Le Kiosk. Ekologisk bomull med retrofrans – jo tack.

1715fredagssvep3The Weekends med Urban Cone blir fredagstonerna i dag.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Trädgårdsdagbok 2015

Varmt välkomna till min trädgårdsdagbok 2015! I år tänker jag ha en fast kategori kring trädgård här på bloggen. För att göra det hela ännu roligare, har jag fått med mig tre vänner och Instagrammare på tåget som kommer att medverka här på olika sätt under säsongen – Karin i Stockholm, Jenny i Helsingborg och Ann-Charlotte med bloggen Stiliga Hem i Stockholm, men framförallt med sommartorp i Östergötland. Nästa vecka tittar vi in hos Karin som har haft besök av landskapsarkitekter för att få lite nya idéer till sin tjugotalsträdgård. Jag kommer att ställa nyfikna frågor kring den processen och i samklang med det fundera lite över vad vi skall hitta på här i vår trädgård som vi nu haft i sex år. Jag känner på mig att det kommer att bli en riktigt fin grön säsong i år. Ni hänger väl med?!

1715trädgårdsdagbokHär hemma hos oss går det riktiga startskottet för trädgården när det är dags att klippa rosorna. De klassiska musöronen på björkarna kom under några dagar här i Linköping. Det känns alltid symboliskt att klippa ner de torra grenarna och att se de små bladanlagen som är på gång. Vår entrérabatt var den allra första som grävdes ut hösten 2011 – se bilder på det här. Vi satte ner mina första rosor här – Iceberg och Louise Bugnet – så därför känns det alltid lite extra att se just de här exemplaren en säsong till.

1715trädgårdsdagbok1Iceberg – se bilder i blom här – är en blomvillig, lättskött sort. Jag har sett att den avfärdas av kategoriseringen i de lite finare plantskolorna, men jag kan bara rekommendera den om man vill ha en pålitlig rabattros. Den doftar svagt, ser ut som en klassisk ros och är vacker att ta in till buketter.

1715trädgårdsdagbok2I denna rabatt har vi även trädgårdens enda buxbom som nu fått komma fram från vintertäckningen med säckväv. Jag hade planer på mycket buxbom som rabattkanter med mera, men så kom den där fruktade svampsjukan som gjorde att plantan inte såldes ett tag. De här exemplaren köpte jag innan och – peppar, peppar – de växer på fint. Klotformen är alltid tacksam som grund i trädgården. De här klipper jag till Midsommar när rosorna gödslas en andra gång.

1715trädgårdsdagbok3Man måste älska pionen i alla dess stadier. De där röda skotten som skjuter upp ur jorden och som bär på de där fluffiga bollarna. Lika hoppingivande varendaste vår.

1715trädgårdsdagbok4Min andra solklara vårfavorit är såklart rabarbern. Skotten går i samma röda ton som pionen och snart går det att skörda till årets första paj.

1715trädgårdsdagbok5I Skåne har man hunnit längre såklart. Jenny i Helsingborg har redan ätit den första tallriken rabarberkräm. Det är något alldeles speciellt. Med de där första.

Våren är här.

signature

Days & Weekends: Inspiration – Trädgården vaknar

1715trädgårdenvaknarVårvindar friska och dags för trädgården att vakna till liv igen. På innergården lyfts presenningen bort. Trädgårdsredskapen tas fram och krukorna får komma ur sin vinterförvaring. Snart skall odlingsbänkarna fyllas med grönt, krukorna med blommor till altanen och möblerna ställas fram.

1715trädgårdenvaknar1Inomhus spirar förväntningar kring luktärter och dahlior. Att de där torra knölarna och de små hårda fröna kommer att ge blomsterprakt senare i sommar känns som ett lika stort mirakel varje gång.

1715trädgårdenvaknar2Penséerna är alltid först, men sedan får det lov att bli några rosor. De får bo i krukor över sommaren, för att sedan grävas ner i en rabatt i höst.

1715trädgårdenvaknar3Dags att se över redskapen, göra i ordning krukorna, så frön och förgro knölar.

1715trädgårdenvaknar4Än så länge är det mest de gröna bladen som spirar ute i trädgården, men vita pärlhyacinter, orientalisk julros och några små violer glänser lite extra, innan narcisser och tulpaner snart tar vid.

Varmt välkommen du nya trädgårdssäsong!

Styling och fotografi: Weronica Fremenius för Days & Weekends.

signature

Days & Weekends: 7 a week # 21

1715rightnowDå kör vi den tjugoförsta veckolistan. Håll till godo. Just nu dras blickarna mer och mer utåt. I helgen spontanshoppade jag tre David Austen-rosor. De hamnar i kruka över sommaren, för att förhoppningsvis landa i en nyanlagd rabatt till hösten. En sort har jag önskat mig – Winchester Cathedral – medan en annan - Glamis Castle – följde med hem för den var så himla fin på bilden. Rosor är det svårt att ha för många av har jag märkt.

1715andfabTanter är trend står det överallt i vår. Jag vägrar att skriva att tanter är trend. För är något trendigt, blir det förr eller senare otrendigt. Och tanter är aldrig det. Aldrig. De bara är. Här fint hos Other Stories som släpper samarbete med Vans.

1715weeklyMed trädgårdssäsongen kommer även de torra händerna för min del. Dags att fylla på förrådet med en favorit i genren som doftar ljuvligt av ros.

1715eyesonFör fyra år sedan fick jag en rejäl crush på klassikern Svindlande höjder när jag läste klassiker här på bloggen. Jag kan inte direktlänka till inlägget då, men på denna sida finns det för intresserade. Efter att ha läst boken, såg jag en del filmatiseringar, och i helgen var det dags för den senaste av Andrea Arnold som gick på SVT i fredags – finns på Play här till på fredag. Det här är något helt annat än det som tidigare gjorts i genren. Om man väntar sig ett smaskigt kostymdrama så blir man gruvligt besviken. Det här är mer impressionistisk konst. Heden är i huvudrollen, tillsammans med vindarna och ensamheten. Möjligen spelade den gassande solen utanför inte riktigt i samspel med skärmen här, men onekligen en upplevelse att bära med sig. Jag tyckte bäst om delen med Catherine och Heathcliff som unga – skådespelarna är fantastiska. Och nu måste jag läsa om boken igen i sommar.

1715themesongMitt soundtrack för tillfället – Seinabo Seys EP.

1715homesweethomeSom sagt – nu är det sannerligen sista rycket för känslan för inredning inomhus. Energin förläggs mer och mer utanför väggarna – onekligen en härlig känsla. Jag förbereder trädgårdsinspiration till bloggen som kommer snart. Bild: Svenskt Tenn.

1715embracetheseasonOch därute växer rabarbern så det knakar. Det är något med den där sötsyrliga smaken som gör att den lätt placerar sig på listan över mina absoluta favoriter. Förra året gjorde jag den här pajen mycket. Det blir nog repris på den i år med. Bild från Elisabeth Johanssons Mina efterrätter.

Helenas lista finner ni här.

Med detta hoppas jag att ni får en riktigt fin tisdag!

signature

#slowdecoration

1615rabarberDen där ljuvliga vårdagen i lördags känns långt borta när de isande vindarna regerar här hos mig. Jag laddar för att göra trädgårdsinspiration och att sätta igång med min trädgårdsdagbok här, men det vore inte så dumt om det blev aningen varmare. Vi får hoppas på det till helgen. I väntan på trädgårdsbuketterna – snart kommer kommer de första tulpanerna – plockar jag in en svartvinbärsgren och en liten rabarber. Det där späda grönskan är det som inspirerar allra mest nu i mitten av april.

1615rabarber1Stiliga Hem skrev i dag på sitt Instagram kring #slowdecoration något som jag – inte helt oväntat – genast tog till mig som begrepp. Tanken är att ett hem växer fram långsamt och att det är bättre att satsa på sådant man vill leva med länge, än tillfälliga lösningar. Jag känner i och för sig även igen det som kan bli en konsekvens av det långsamma – frustrationen över att saker och ting inte blir riktigt färdiga. Nu när vi har fått mer i ordning i vårt vardagsrum känns det himla bra. Sannerligen en balansgång det där. Allt har väl sin tid. I vanlig ordning.

1615rabarber2

signature

40 and Fab: 70ies style

Som sagt, det är svårt att värja sig för den rådande 70-talstrenden inom modet. Hur jag än vill köra det där bohemchica med lösa blusar och höga utsvängda jeans så är det inte något som jag ser mig själv i. Det gäller som alltid att finna en egen väg i det hela – att kombinera det som känns mycket nu med det klassiska som alltid är stomme för mig. Jag har sökt stilikoner på Pinterest och hamnade hos Jackie Onassis. Hennes stil är alltid oklanderlig och inspirerande, men nu tittade jag lite extra på hennes sjuttiotalsstil. Och här har jag något att gå på.

1615jackie2-tileHöga midjor, byxor med vidd, långa halsband, skjortor och inte minst kappa och sidensjal. Damigt, chict och tidlöst men med twist – precis som jag tycker om det.

1615fashionEfter denna stilexposé hamnade jag – även det i vanlig ordning – inne hos Hermès för att fönstershoppa sjalar. Jag vet inte hur många år jag har önskat mig en sjal, dessutom varit nära att investera några gånger, men det har aldrig blivit av. Det är lite samma med kläder som med inredning för mig. Tankarna snurrar mycket kring bestående saker som kan användas i många år framöver. Det här är väl ett stensäkert kort i den genren. Nu tittar jag mycket på de smala sjalarna – de s k Maxi-Twilly – och tänker att en sådan där tjusig rosett skulle bli en alldeles lagom sjuttiotalstwist för mig i vår. Måhända dags att göra den där investeringen nu (och kanske omsätta de pengar som jag sparat efter att ha dragit in på ett antal tidskrifter från och med i höstas) eller vara himla snäll och önska sig?

1615fashion1Något sådant där kanske. Den där kappan som jag fann till halva priset och så lite siden på det. Ja tack.

signature