Fredagssvepet 21/15

2115fredagVi tar väl ett fredagssvep för att fira in Pingsthelgen. Håll till godo. Jag vill alltid lyfta fram det genuina hantverket här. Det som andas tidlös kvalité. Det kanske inte gör så mycket väsen av sig, men det är produkter att leva med länge. I den andan faller jag för Twistin. Handdukarna på bilden vävs i en äldre vävstol från 50-talet i mönstret Rosenkransen i blandning av lin och ekobomull. Produkterna lyfts ytterligare ett snäpp genom vackra bilder av Daniella Witte. Upp på min önskelista.

2115fredag3To Birk or Not to Birk frågar man sig här. Mitt svar är som ni redan känner till – ja då. Fötterna tackar en också – fin artikel i The New Yorker om Happy Ugly Feat :). Ett tips om man vill köpa sig ett par till sommaren är att kika in här för 30 %. Ett annat fint rabattips för oss som älskar sådant är detta. Många klassiker till fint pris.

2115fredag4Malene Birger fortsätter att göra sitt numera kända signaturprint i alla möjliga färger och storlekar – roligt eller överexponering? Nu kommer en större variant av mönsterbilden.

2115fredag1Fin enkel blus i krinklat tyg hos H&M.

2115fredag2Jag kom aldrig iväg till biografen, men nu finns The Imitation Game för uthyrning. Benedict Cumberbatch är en av mina favoritskådespelare och jag förstår att han blev Oscarsnominerad för denna roll som kodknäckaren Alan Turning. True Story  som jag inte var helt insatt i märkte jag när jag såg filmen. Framförallt hade jag nog inte tänkt så mycket på vad som hände när koden väl var knäckt och hur man hanterade detta. Filmen lider lite av att vara en klassisk storfilm som skall ge upprättelse till en försummad hjälte, men rent allmänmänskligt är Turnings liv intressant och väl skildrat här – framförallt de parallella handlingarna om barndom och efter kriget. Jag rekommenderar den absolut.

2115fredag6För er som är aningen mer pyssliga än vad jag är, tyckte jag att detta DIY-tips av Helena Lyth med bloggen Hemma hos Helena hos Sköna Hem var fint. Klöverplåt är ju galant. Här hemma lyser ljuslyktorna varje kväll – och kanske att man skulle kunna göra någon form av insats till växtarrangemang framöver.

2115fredag7Fint omslag från danska modefavoriten Costume.

2115fredag5Även om vi numera är snuvade på långhelgen, så slår vi väl till på en tårta i helgen. Jag tänker mig Leila Lindholms maffiga chokladtårta som finns med i nya The Fresh Foodie. Vad jag kan se är receptet en vidareutveckling av detta, men nu med kokossocker istället för det vita sockret och lite annat finlir som förändrats. Jag får lov att återkomma med rapport. Tårtfatet som jag nosade upp till fint pris i lokal butik står redo.

2115fredag8

Jag blir lika fuktig i ögonen varendaste vår. Mer stämning än så här blir det inte.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Veckans bukett

2115bukettVeckans trädgårdsbukett får den här gången lite draghjälp av kransveronika och harört från torget, men annars är det majleverans av mitt gröna. Denna gång gjorde jag en riktigt maffig uppsättning i vita toner i den största Waldemarsuddekrukan. Det var omöjligt att inte bli inspirerad vid besöket där.

2115bukett1Buketten är uppbyggd med en rullad boll av hönsnät i krukan där stjälkarna sedan sticks in. Här byggde jag en uppsättning a la solfjäder eftersom jag tänker ha den på ett sidobord där man bara ser från det ena hållet. Jag började med att sticka ner syrenerna och sedan fyllde jag framifrån med de lägre växterna i form av rosknoppar, löjtnanshjärta och tulpaner. De långa stjälkarna blandade jag längst bak. Trädgården min, du är mig kär.

2115bukett2

signature

Utvalt: Hemma hos Krickelin

2115krickelinKrickelin är en sådan där blogg som jag har följt länge och väl. Vissa känns det som man alltid har läst, men så är det ju naturligtvis inte. Men hon är himla bra, Kristin, såväl i ord som i bild. I verkliga livet har jag som hastigast träffat henne också. Jag blev lite bländad av de stora kristallerna och hon pratade betydligt snabbare än jag någonsin hade trott :). Nu ska hon flytta. Och Lovely Life bjuder på ett stort hemma hos reportage. Här kan man även se mäklarbilder om man är sugen på att bo i Varberg. Och om man är nyfiken på de vinklar som man inte får se på bloggen. För visst är det så, man har sina vrår när man fotograferar själv och så där som på bilden ovan ser jag Kristin i sitt växthus.

2115krickelin1Kristin skriver själv så fint om sitt hus och trädgården som nu skall lämnas för något annat. Jag tänker själv ibland på allt vi planterar här hemma hos oss. Hur det skulle kännas att lämna det någon gång. Eller kanske hur det kommer att kännas att lämna det. När jag läser om människor som bryter upp och gör en förändring, känns det alltid lite i mig. Jag är nog en sådan som stannar. Jag surfar aldrig på Hemnet numera. Ibland tänker jag att det är stagnation. Ibland känner jag mig nöjd med det. Jag hörde mig själv senast i helgen säga att jo, vi flyttar nog någon gång. För jag har ju alltid haft den där drömmen om ett innerstadshus i gammal bebyggelse med innergård. Inte så att barnen hörde dock. Anna tycker att vi skall bo här för all tid. Vi får väl se. Som det brukar vara i livet. Varmt lycka till, Kristin. Det skall bli himla spännande att följa er på nya äventyr! Fotografi: Kristin Lagerqvist/Lovely Life.

signature

Days & Weekends: 7 a week # 25

2115rightnowJa ni, detta blir den tjugofemte listan i vår kategori 7 a week. Hipp, hipp för det. Håll till godo med veckans version. Att jag ser fram emot Millesgårdens kommande utställning som öppnar 30 maj är givet när man ser temat – Älskade blommor. Karin Berglund – en favorit inom genren trädgårdsförfattare – har skrivit texterna till urvalet av blomstermåleri. Ett självklart stopp under sommaren. Pressbild: Millesgården Maria Sibylla Merian 1647-1717 Blomsterstilleben.

2115andfabCharlotte Lynggaard - smyckesdesigner - är en av mina favoriter inom genren stilinspiratörer och fick nyligen pris av danska Elle för just årets stilikon. Titta in på hennes blogg och instagram för en stor dos av vad jag tycker är fab. Och fint blogginlägg hos Me and Mike som liksom jag gillar denna dam.

2115weeklyDen här koftan vinner möjligen inget pris som stilikon, men är en sådan där sak som är fint att ha som hemmaplagg. Jag har klickat till mig en med 30 % inne hos H&M. Denna kalla maj gör att man fortfarande tänker värmande plagg.

2115eyesonThe End of an Era är ett faktum i USA. Jag har haft fullt sjå med att försöka att inte läsa allt om slutet innan det sänds här i nian på söndag. Starkt nästsista-avsnitt där tårarna kom. Mad Men. Som jag kommer att sakna dig. Hoppas att du får en värdig avslutning.

2115themesongJo, de gjorde det ju himla bra där hos David Letterman. Tål att lyssnas på många gånger om.

2115homesweethomeJag har en stark känsla av att det här blir sommarens bricka.

2115embracetheseasonJa, jag är så redo att omfamna dig, maj. Du prövar oss sannerligen denna gång, men visst kommer det bli några fina försommarkvällar även i år?! Vi kan väl sikta på Pingsten i helgen. Som jag saknar den där Annandagen som gjorde det till ännu en långhelg. För det är något alldeles speciellt med dem. Vi får klara oss ändå och göra maj så fin som vi bara kan. Vacker bild från IKEA.

Helenas lista finner du här.

Fin tisdag!

signature

Ljusfat

2115ljusfatDenna kalla maj har hittills inte bjudit på speciellt många tillfällen att sitta ute kvällstid. Det känns som om det brukar ha varit någon försommarpuff så här när vi har passerat mitten av maj, men inte i år. Jag tänder fortfarande ljus på kvällarna här inne, även om det inte är lika många källor som under högsäsong. Helgen innebär numera nästan alltid loppis för min del. I lördags fann jag ett fint litet fat från Upsala Ekeby. Den glaserade dekoren är så vacker i all sin enkelhet. För att få in en funktion till fatet och att kunna ta till vara lite mer på det i inredningen, gjorde jag det till ett ljusfat. Blockljus är tacksamma att använda på olika typer av underlag – jag brukar sätta lite häftmassa i botten för att få det att stå stadigt. Med tanke på min kompetens när det gäller DIY, så är detta ungefär så långt jag kommer i den genren :). Vackert ljusfat – check. Men nu hoppas jag på lite mer värme och lite färre tända ljus här inne. Kom igen nu, maj!

2115ljusfat1

signature

Den tredje söndagen i maj

2015syrenVilken blåsig och kylig avslutning vi fick på Himmelfärdshelgen här hos oss. I dag har jag knappt stuckit ut näsan utanför dörren, utan mest njutit av mina kära blommor här inne. Med trädgården mer i blom accentueras min pastelliga period. Jag är aldrig så rosa som under denna tid på året. I år är det mer intensiva kulörer med i spelet också med tulpaner i olika nyanser.

2015syren1Den där ljuvliga syrendoften. Som man skulle behöva kapsla in den i en liten ask och ta fram vid behov. Det gäller att njuta av denna korta och intensiva period. Och de fyllda tulpanerna. Den perfekta “i-väntan-på-pionerna”-blomman. I höst skall jag plantera många sådana.

2015syren2Med hopp om en fin avslutning på helgen!

signature

Days & Weekends: 7 a week # 24

2015mypreciousDå laddar vi för 7 a week denna Himmelfärdsvecka. Håll till godo. Jo, det blev siden till mig efter många långa år av väntan. En stensäker investering som kommer kännas lika aktuell om tio år. Det får väl lov att sägas vara hållbar shopping om något. Grace Kelly 1956.

2015thebestversionTusen tack för alla fina kommentarer till min förra måndagstanke om att vara stolt över sin längd. Det känns himla fint att ha bidragit lite till att vi är fler som sträcker på oss lite extra. Vi försöker att vara den bästa versionen av oss oavsett förutsättningar – alltid. Heja!

2015nextdoorJag letar för fullt till årets kandidat när det gäller sommarens basplagg för min del – maxiklänningen. Om ni finner något fint, så tipsa gärna. Jag surfade på den på bilden hos COS.

2015mybedsidetableNu kommer uppföljaren till hej! där vi får titta in i kreativa hem. Det verkar vara hem av rang även i tvåan. Förhoppningsvis snart på mitt nattygsbord för bläddring.

2015thekitchenVad är det med tårtfat på fot? De har liksom en inbyggd sommarkänsla i sig. I veckan har man sett jordgubbstårtor på rad serveras på Rörstrands Mon Amie när det presenterats för pressen. Jag håller även ögonen öppna på loppis, för där brukar det finnas fina som gjorda för en sommaridyll i syrénbersån.

2015gogreenI år har jag förgrott dahlior så att hela tvättstugan är belamrad. Jag kom aldrig till luktärtorna som jag hade tänkt att så här inne. Men det går även utmärkt att så dem direkt i jord där ute snart. Fin inspiration hos Zetas där jag var förra veckan. I år kommer jag att så bland annat denna skönhetEgen bild.

2015amoreOch så fick jag en glimt av försommaren på Rosendals Trädgård. Det var mulet nästan hela dagen, men just när vi satte oss ner på trädgårdscaféet med en klassisk morotskaka så sprack det upp och solen träffade ansiktet. En ljuvlig känsla. Som vanligt blir jag gravt växthussjuk här. Hela upplevelsen är alltid så inspirerande. Vi missade precis Stina Lindholms idéträdgård Bland stockar och sten som gästspelar denna sommar, men förhoppningsvis blir det fler besök framöver. Egen bild.

Här finner du Helenas lista.

Fin tisdag till er!

signature

Årets första trädgårdsbukett

2015åretsförsta3
Härmed inleder jag säsongen för trädgårdsbuketter. Visst har jag plockat in smått tidigare, men det är först nu det finns material till de där spretiga omfångsrika buketterna som jag älskar. I dag blir tulpaner basen – fransiga, papegojiga, fyllda – påminn mig om att jag skall peta ner massor av lökar i höst när det tar emot. De sista Thaliorna blommar med sin ljuvliga doft. Syrénerna är på gång. Det gröna är bland annat daggkåpa, blad av stjärnflocka och julros. Nu känner jag våren i mig så där på riktigt!

2015åretsförsta1

Fin start på veckan till er!

signature