Tips på ljusdekoration

4915ljusängelFör ett tag sedan hade jag med ljusänglar från Watt & Veke i mitt fredagssvep. Då fick jag ett tips om att de även fanns på Ica. Det hela föll lite i glömska, men när vi var och bunkrade upp basvaror på Maxi i helgen, så fick jag syn på dem. De finns inte med på deras sida vad jag kan se, men de stod bland denna produktkategori i butiken. Fina i all sin enkelhet med sitt LED-sken tycker jag, bland alla levande ljus som tiden bjuder.

4915ljusängel1Ur högtalaren strömmar julmusiken. Jag gjorde en lista för några år sedan, men det är kanske dags för en ny i år. Anders (gratulerar make och far på namnsdagen) slaskar för fullt här hos oss, så jag får lov att tro på en vit jul då.

Med hopp om en fin inledning på veckan!

signature

Första Advent

4815söndagJag tycker alltid att man skall ta med sig sin aktuella inspiration in i juletid, men visst är det även en tid för traditioner. Vi tänder det första ljuset i vår adventsljusstake. Vi sätter upp gammalt kärt pynt. Vi äter saffranssemlor. Regnet smattrar på rutan, men här inne tänder vi ljus och firar Advent. Mina blommor för helgen blev möjligen inte de som jag hade trott innan att vi skulle ha på bordet. Längtan efter vita blommor i säsong, blev till rosa toner med skimmia och nejlikor. Det är inte alltid som blomsteraffärerna levererar det man är ute efter, men nu tänker jag att det är precis denna känsla som inspirerar mig som mest för tillfället.

4815söndag1Saffranssemlorna då. Jag bakar saffransbröd enligt Annikas bästa recept på bloggen Smaskens. Jag bakar ut önskat antal runda bullar till semlor och resten gör jag vanliga lussekatter av. Semlorna – recept till åtta stycken – görs enligt följande: Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av bullen med en gaffel så att det bildas en större grop. Blanda detta bröd med 200 g riven mandelmassa och ca 1 dl 3 % mjölk. Blanda till önskad konsistens. Ta ev i mer mjölk. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa 3 dl grädde och lägg en klick på varje bulle. Lägg på locken. Sikta över florsocker vid servering.

Jag hoppas att ni får fira en fin första Advent!

signature

Fredagssvepet 48/15

4815fredagVi går mot den första adventshelgen. Håll till godo med veckans svep. Other Stories lyckas för det mesta fånga mitt öga när det gäller reklamkampanjer. Senast i raden är det en samling sköna damer som samlas till en middagsfest. Jag tycker om känslan i fotografierna och stämningen de förmedlar. Style is ageless – såklart.

4815fredag7I dag är det start för P2:s klassiska jul. Jag tipsar traditionsenligt om den för att jag tycker att den är en så fin motvikt till mycket annat i dessa uppskruvade juletider. Det rofyllda behövs alltid – kanske inte minst just nu mitt i all bjällerklang.

4815fredag8Jag är förmodligen mer pepp än barnen när det kommer till årets julkalender. Historieätande barnperspektiv – jag hoppas att det blir riktigt bra. Jag brukar dock få med mig sonen, som tycker att det inte är så dumt att käka frukost i soffan, tända ljus och titta på TV. Tusen år till julafton. På tisdag är vi redo.

4815fredag1Julstämning från Åhléns signerat Lo Bjurulf och Petra Bindel. Så vackra på bild, de där pepparkaksvantarna med kristyr. Jag är inte pysslig alls när det kommer till liknande projekt – trogna läsare minns kanske mitt ståtliga pepparkakshus i Muminstil när barnen var små som blott blev till några ynkliga tält… Nej, vissa saker gör sig helt enkelt bäst på bild för mig.

4815fredag3Favoriten Koholmen i rubinrött. Himla fin den.

4815fredag5Dags att bläddra i alla tiders favoritbok för denna tid på året.

4815fredag2Frida Eklund Edman dukar upp en sådan vacker stämningsfull temiljö för IKEA/Livet Hemma. Fotografi: Elin Eklund Edman

4815fredag4

Jag skulle gärna kura där framför brasan med detta julte från Johan & Nyström. Någon som smakat?

4815fredag6Andy Williams

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Förberedelser inför advent

4815adventDet börjar närma sig advent med stormsteg. Kransarna är på plats på dörrarna. Mina favoriter är enkla i enris och även i år köpte jag dem av en dam som står på torget här i staden. Lisa Larssons Adventsbarn ställs fram traditionsenligt, liksom ljusstakarna i fönstret. De fyra ljusen sätts i hjärtljusstaken från Dalarna. I dag skall vi smaka på de första lussekatterna. Adventstid – varmt välkommen.

signature

Julens detaljer i rött

4815artilleriet1Jag tycker om bilderna från Artilleriet Kitchen som är piffat inför julen. Även om det ser lite annorlunda ut hemma hos mig än i denna tämligen avskalade miljö, känner jag igen mig i flera saker. Vår jul kommer definitivt att innehålla såväl det grönprickiga Spruzzi-porslinet som det blåvita från Spode, liksom en tänd Kungalampett. Att piffa med små röda band, gärna i maffigt sammet, gör mycket för stämningen. Jag skulle också kunna tänka mig en takkrans.

4815artillerietFint att låta grönsakerna vara med på bordet – kålen är dekorativ i sig och förtjänar definitivt att glänsa mer än att vara lite sorgligt garnityr till skinkan.

4815amaryllisSammetsrött som sagt. Himla fint.

signature

Days & weekends: Månadens lista – november

Med en månad kvar till julafton samlar jag mig för min version av Tant Johannas månadslista för november. Håll till godo.

OUTFIT

4815listaLivet med en fjortonårig dotter innebär bland annat att man inte riktigt vet vilken jacka som är tillgänglig för dagen. Det kan nämligen mycket väl hända att plagget som man har tänkt att använda är på drift. Jag tycker kanske att vi har diskuterat det rimliga i att fråga innan man tar någon annans kläder, men det är inte alltid att det faller på plats om man säger så… Det kanske skulle finnas hopp till ensamrätt för en klassisk kappa i kamel a´la Jackie Onassis, för det skall helst vara svart. Bildkälla

ORD

4815lista1Jodå, vintern kom till slut även i år. Bildkälla

VINTAGE

4815lista2Den tjusiga vagnen ovan är av Josef Frank för Svenskt Tenn från femtiotalet. Det var inte den jag sprang på, men väl en annan rottingvagn som gjorde mig mycket glad och inredningsnipprig i vårt vardagsrum denna november.

BLOMMOR

4815lista3Jodå, min Adventsförväntan satte in efter Alla Helgona-helgen även detta år. Jag tycker så mycket om säsongens växter och kan oftast inte låta bli att ha julrosor inomhus trots att jag vet att de trivs bättre svalare. Men det är ju så vackra, så vackra.

KLASSIKER

4815lista4De är som små konstverk – sidenet från Hermès. Det är inte för inte som man ibland ser dem som väggprydnader istället för kring halsen. Jag förlorar mig ibland i detaljrikedomen på deras sida. Nu var det Zénobie som fångade mig. Motivet bygger på drottningen Zenobia av Palmyras skatter. Jag blir alltid fascinerad av mönster med ett myller av detaljer som ändå bildar en harmonisk helhet.

MOOD

4815lista7Förra veckan föll årets första snö, vilket räckte för att jag skulle slå på min snöromantik, titta på Lorelai i Gilmore Girls och bli lite extra mild i sinnet. Nu är det mesta borta igen, men visst är det något alldeles särskilt med det första vita som lägger sig som ett vackert ljus på världen. Det kan behövas just precis nu. Bildkälla

DETALJ

4815lista6Jag såg en julgransfot från Norrahammars bruk i en tidning, vilket ledde mig in till deras hemsida och detta paraplyställ. Ack så tjusigt.

PÅ ÖNSKELISTAN

4815lista5Jag har inte haft armbandsur på några år, men nu märker jag att jag saknar det. I en värld där mycket är digitalt är det måhända klassiskt att längta tillbaka till det ursprungliga. Barnen har växt upp utan klocka på armen, men för min del är det nog dags för comeback. Armbandsur från Cluse/Le Kiosk

INSPIRATION

4815lista8Just nu bläddrar jag mest i äldre antiktidningar. Jag köper alltid med mig en bunt när jag finner på loppis. Jag läste klassiska Antik & Auktion på nittiotalet, men sedan föll den bort för mig. I juletider är det inte så dumt med lite annan inspiration än som är gängse i dag. Bildkälla

XOXO

4815lista9Snart kommer Sofia Karlsson och Martin Hederos julskiva. Julkortet släpptes redan 2013, men den är fortfarande lika fin och en favorit för mig. Bildkälla

December – vi ses snart!

signature

Den fjärde söndagen i november

4715söndagVi har den fjärde söndagen i november och mina snittamaryllisar står i full blom. Jag får feeling av den där djupa nyansen av bordeaux och tycker nog att den är den allra vackraste av röda toner denna tid. Vardagsrummet sprakar framförallt av alla metaller, men är i en lugnare ton i textilier än de tapetserade rummen. Här syns tydligt vad ett fång blommor kan göra för att sätta an en stämning.

4715söndag1Kombinationen med dessa aprikosa skönheter känns himla fin. Jag trodde kanske att färgerna skulle komma in i de andra rummen när adventstiden närmar sig, men nu tycker jag om hur dessa toner får spelrum här.

4715söndag2Julstrumpan får hänga där nu i Adventsförväntan. Nästa söndag tänder vi det första ljuset.

Hoppas att ni haft en fin helg!

signature

Fredagssvepet 47/15

4715fredagVi går mot den fjärde helgen i november. Här skall vi fira en fjortonåring och kanske titta på utegran. Håll till godo med veckans svep. SVT presenterade sin jultablå i veckan. Det finns en del godbitar – jag ser bland annat fram emot fortsättningen på Fröken Frimans krig. Det traditionella brittiska dramat är denna gång BBC:s Life in squares om Bloomsburygruppen med systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf i spetsen. Det första avsnittet sänds den tjugotredje december – min favoritdag under julen.

4715fredag4Jag spanar efter en läsfåtölj till en av mina hörnor i huset. Det blir förmodligen en mer sittriktig variant än denna klassiker just där, men jag tycker mycket om den bruna sammeten.

4715fredag6Möjligen ett ålderstecken eller behovet av att närstudera stämplar på loppisfynd – även fint i stilleben - förstoringsglas från Indiska.

4715fredag7Dekorativa i små grupper är även brevpressar. Kanske ett fint julklappstips till någon som tycker om vackra saker? Jag är förtjust i Nynne Rosenvinges glas.

4715fredag3Sammet som sagt. Vacker grön klänning till kommande högtider från Other Stories.

4715fredag8Papperstrenden när det gäller julpynt fick sin höjdpunkt för några år sedan när det var honeycombs och ordgirlanger på många ställen. Det är ett enkelt och stämningsfullt sätt att dekorera på – här fint från Afroart.

4715fredag5En av mina favoriter bland formgivare – Ingegerd Råman – kommer med en kollektion för IKEA under 2016. Jag tycker alltid att det är intressant med processer när det gäller design och när det presenteras så här vackert i bokform, är det bara att tacka och ta emot. Via Ems Designblogg

4715fredag1Som sagt – det finns ingen hejd på trenden med målarböcker för vuxna – men denna gör att pulsen stiger lite. Liselotte Watkins illustrationer har alltid det där extra och jag tycker mycket om hennes uttryck. Här skall en väv av interiörer finnas och det utlovas perforerad rygg så att man skall kunna riva ut sidorna. Det hela låter mycket tjusigt och jag klickar med säkerhet hem ett exemplar när den kommer ut. Pressbild Norstedts

4715fredag2

Adele

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature