Fyrtal: Grey skies

2615fyrtal3Jo då, visst fastnade jag i Wolf Hall i lördags. Jag har hittills endast läst om böckerna, bland annat i denna fina intervju med Hilary Mantel i Vi läser. Parallellt med serien på televisionen skall jag nu läsa böckerna och på läslistan står även Mantels biografi. Jag såg att Ulrika på Seventeen Doors lanserade en läskategori i dag. Kul – man kanske skulle haka på där med.

2615fyrtal1Det börjar se lite ljusare ut när det kommer till sommarens maxiklänningar. Jag blev så förtjust i den här, så jag köpte mig en till i mörkblått. Nu har jag skickat efter mig denna InWear-klänning med lite rabatt och hoppas att den sitter fint i verkliga livet också.

2615fyrtal2Svenskt Tenn lyfter just nu fram ett av mina favoritmönster Aristidia i sin exposé över Josef Franks textilier. Ett för sin tid ganska djärvt mönster, Tang, ritade Josef Frank i det havsomslutna Falsterbo. Namnet är efter det svenska ordet för tång och i mönstret finns delar från havet i form av sjöstjärna och tång. Namnet Tang ändrades sedan till Aristidia, efter den grekiska författaren Aristides (ca 150-100 f.Kr.). Mönstret tillkom under andra halvan av 1930-talet. En kudde och en bricka finns hemma hos oss. Jag skulle bra gärna ha hissgardiner i vardagsrummets sidofönster också någon gång.

2615fyrtalEn sådan där liten prydnad som jag finner oemåtståndlig. Handgjorda brevpressar i glas från Le Kiosk. Ja tack.

Se där ja. Jag kan ju fortfarande blogga :). Hoppas ni har det fint i sommartid!

signature

De första pionerna

Processed with VSCOcam with f2 presetSå var det äntligen dags för de första pionerna att öppna sig där ute i det gröna. I år har jag fått vänta länge, men i dag slog Shirley Temple ut. Det är sannerligen en ynnest att gå ut och plocka sig en bukett av detta vackra. Pion, rosor, stjärnflocka och daggkåpa är en av mina absoluta favoritkombinationer när det kommer till trädgårdsbuketter, så det gäller att njuta med fullt påslag under säsong. Doften är oslagbar.

signature

Fyrtal: Kungligt

2515fyrtal1Det är svårt att inte behålla lite av känslan efter lördagens kungliga bröllop. Blommorna var helt fantastiska – ovan brudbuketten av trädgårdsrosor. Det är inte utan att man önskar sig fler rossorter hemmavid när man ser detta. Kika även in hos Floristulrik som var med och gjorde dekorationerna. Vilket arbete med resultat utöver det vanliga.

2515fyrtalVisst kan man tänka sig dessa stiliga vaser i såväl slott som koja. I höst kommer den klassiska Lyngbyvasen med gulddekor. Det är möjligt att mässingsvurmen har nått sin peak och jag tycker inte alltid att det tillägget har tillfört så mycket i vissa fall, men här kommer guldet ur arkiven hos porslinstillverkaren. 1940-tal till 2010-tal. Här känns det helt rätt och jag sätter upp en vas på min önskelista.

2515fyrtal3När bröllopsyran precis lagt sig, fick vi en liten prins. Nytrycket av den klassiska sagan kom i våras och i höst kommer filmen.

2515fyrtal2Damien Lewis är en av mina favoritskådespelare och inte tänker jag missa honom som Henrik VIII i Wolf Hall som startar på SVT på söndag. Intrigen kan vi, så jag hoppas på ett riktigt välgjort kostymdrama att bänka sig till i sommartider.

Hoppas att ni får en fin start på veckan!

signature

Sommarklänning

2415sommarklänningTänk att det blev lite sommar till skolavslutningen i alla fall. Nu blir det lov för Henrik som går ut femman och Anna som går ut sjuan. Hisnande så stora de har blivit, de som var så små alldeles, alldeles nyss… Det var möjligen den allmänt upprymda stämningen som fick mig att slå till på en riktigt skir sommarklänning i ljus ton på staden. Jag har inte provat Soaked in Luxury förut, men i dag blev det såväl klänning som en kjol på Åhléns realisation. Som bekant är jag förtjust i maxi, men det är långtifrån alltid det blir den effekten på mig som är lång. Ett tips för medsystrar – kjolen är svepande lång – härligt tycker jag. Sommarlov alltså. Inte så dumt det.

signature

Vad vi behöver bli bättre på

2415reijmyre2
Jag har tidigare skrivit om hur jag tycker att mitt nyväckta intresse för äldre föremål har berikat min inspiration och min inredning i stort. När jag hämtade ut en bok om Reijmyre glasbruk på biblioteket slogs jag av ytterligare några aspekter – vetgirigheten, viljan att lära och att förankra saker. Generellt tycker jag att detta spår är en bristvara i bloggosfären och något som vi skulle kunna bli bättre på. I våras skrev jag om lyktan Bubbles som Reijmyre lanserade. Den har – roligt nog eftersom det rör sig om svenskproducerat glas – synts i en del sammanhang. Inte alltför sällan refereras den som en “look-a-like” till och som inspirerats av en av våra mest bekanta moderna klassiker – vasen Dagg av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Förvisso, säger jag, men även aningen historielöst då Reijmyre har haft många bubblor i sitt register under lång tid. Som gammal historiker är det lite här som skon klämmer för mig. Här tycker jag att vi kan bli mycket bättre på att medvetandegöra oss om olika sammanhang och att värdesätta kunskap och var våra saker kommer från.

2415reijmyre1En sak kan bara vara en sak. Så är det såklart. Vi ser på våra föremål på olika sätt. Men visst är det roligt med en dimension till? Mitt loppisspår har som sagt triggat igång detta hos mig ytterligare. En gammal pinal där på hyllan. Blicken dras dit. Man vänder och vrider på den. Överväger om den skall få följa med hem. Kanske börjar googla redan där i butiken. För att få veta mer. Jag har sett det röda Reijmyreglaset i många olika sammanhang, men det var först förra veckan som jag föll så där handlöst. En vas. Fyrtio kronor. Handblåst med det vackraste av ljus om man ställer den i ett fönster. Nu vet jag. Monica Bratt – modell B-245 för Reijmyre. Jag har lyssnat på radioreportage, tittat i referensverk och läst om glasbrukets historia. I sommar måste jag åka dit.

2415reijmyreDet är lite detta jag menar. Jag tycker om när inredning får ytterligare en dimension. När en sak inte bara är ytterligare en sak i konsumtionshjulet, utan blir bärare av något mera. När jag köpte Höganäsmuggar till maken för ett tag sedan, gjorde det ont i hjärtat att se kartongerna med “Made in Taiwan”. Höganäs liksom. Allt mer flyttar ut för att det går inte att konkurrera prismässigt längre med inhemsk produktion. Reijmyre finns kvar och några glasbruk till. Jag tror att det finns ett värde i att tänka på att den där hippa ljuslyktan kommer inte bara från en speciell webbutik, utan den är faktiskt gjord på ett svenskt glasbruk som funnits länge och som förhoppningsvis får finnas kvar länge till.

Om vi skapar ett sammanhang till våra saker, tror jag att vi får ett mer hållbart perspektiv där allt inte behöver snurra så fort. Låt oss skaffa kunskap. Låt oss bli bättre på att inte bara prata prylar utan även form, ursprung och tanke. Låt oss ladda tingen med värden som även går utanför det rent estetiska. Låt oss bli lite bättre på historien.

Bilder: Bubbles/Reijmyre och två bilder på glas av Monica Bratt/Antikvärlden via Pinterest.

signature

Fyrtal: Sommarkänsla

Nu tar våra veckolistor här på Days & Weekends –  7 a week – sommarlov. Jag kan i vanlig ordning inte avhålla mig från att blanda stort och smått som fastnar, så det blir säkerligen en och annan godispåse i form av fyrtal eller triss framöver. I dag blir det dessa fyra.

2415fyrtal2Brittiska Vogues Ageless Style issue är alltid en favorit. I år frontar Stella Tennant som blir fyrtiofem i år. Jag gillar alltid Tennant och jag gillar den klassiska skjortan här som blir lite mer kaxig med uppvikta ärmar och friare hals. Ett nummer jag definitivt kommer att köpa.

2415fyrtal3Jag skyller på avsaknaden av sommarkänsla – nagellackssäsongen har inte alls kickat igång som den brukar göra för min del. Möjligen är det lite Coquelicot som saknas?

2415fyrtalHemtex relanserar Stig Lindbergs klassiska melanimservis Blues som designades på 70-talet. Kollektionen säljs endast online, så man får förlita sig på tanken om den eviga picknicksommaren när man ser delarna i servisen. Det finns även några träprodukter – bland annat ett grytunderlägg.

2415fyrtal1Det börjar bli hög tid att tänka på sommarens pockethög. Många har kampanj på böcker nu – exempelvis Adlibris här. Jag skall bland annat läsa Curtis Sittenfelds Systerland. När jag får frågan om jag har en bok att rekommendera så är Sittenfelds Presidentens hustru alltid ett säkert kort som tilltalar många. Läs den i sommar om ni inte har gjort det.

Tänka sig – vinden har stillat sig aningen här. Det kanske väntar en sommar där bakom hörnet?! Fin tisdag till er!

signature

Välkommen Marshall

2315marshall1Jo, möjligen ett litet äntligen på plats. Jag är inte den första när det kommer till tekniska innovationer, men när jag väl är där så är jag snabb med att ta till mig. Jag skrev om Marshalls högtalare och längtan efter att få fylla rum med musik igen i januari 2014. Då hade jag precis lyssnat på våra vänners ljudanläggning och så hade jag sett en Marshall-högtalare hos Daniella Witte här. Vi har varit nära att köpa den mindre modellen Acton några gånger – se här tjusigt hos Trendenser och Tant Johanna. Nu fann maken ett fint pris på den större Stanmore, så han slog till på en sådan. Och jag är alldeles rusigt nyförälskad i att lyssna på musik på detta sätt. Det är ju så grymt smidigt med Bluetooth dessutom. Jag lyssnade mycket på klassisk musik tidigare och som jag har saknat det märker jag. For the love of. Mozart, vackra högtalare och trädgårdens sista syrener.

2315marshall

signature