Trädgårdsdesign I

tradgardsdesigned-copy.jpg

I går hade vi ett första möte med en trädgårdsarkitekt. Som tur var hade leran frusit till och det gick faktiskt att gå på baksidan. Jag fick ett mycket positivt intryck av kontakten, trots att ordet tujjahäck uttalades flera gånger ;). Vi fick komma med lite tankar kring hur vi tänkte kring utemiljön i stora drag, nivån på planteringar, uteplatser och rumsindelning med mera. Flera idéer kom på en gång och jag kickades äntligen igång lite även när det gäller trädgården. Nu kommer det att arbetas fram ett första förslag med de stora bitarna. Sedan skall vi ha ett möte kring förslaget innan han går vidare med mer detaljer. För visst behöver vi hjälp noviser som vi är. Det känns även som väl investerade pengar, med tanke på allt det som redan har plöjts in i huset. Det skall bli mycket spännande att se hans förslag om några veckor. Även om man inte köper alla idéer, så känns det väldigt värdefullt att ha någon utgångspunkt för vidare tankar.

Är hon inte bara underbar? “Woman in an Enormous Hat Festooned with Plumes and Fabric Sits in the Garden Outside Her Door” från Allposters. Så skall jag sitta när allt är klart ;). Den aningen mer avancerade trädgårdsdesignen finns även den hos Allposters.

13 comments

 1. Å en trädgårdsarkitekt vill jag ha! Tyvärr skulle det nog kosta åtskilliga tiotusenlappar att fixa till våran tomt. För mycket berg och ekar och som skulle behöva tas bort. Men, men det är väl bara att börja spara.

 2. Hemmabloggaren: Vi är framförallt ute efter den första idéskissen över trädgården som kommer att landa på ca åtta – tio arbetstimmar och kosta ca 5000-7000 kronor. Sedan kan arkitekten göra allt jobb med trädgården, men då pratar vi om helt andra siffror ;). Men att få en plan över trädgården, ser jag som mycket väl investerade pengar. Jag hoppas att vi får många idéer och fina uppslag!

 3. Ska bli kul att följa trädgårdsdesignen! Ett projekt även hos oss och eventuellt en liten plaskpöl också! Och jag förstår de rysliga känslorna kring ordet “tujja”, praktiska ochj snabbväxande men inte mycket mer… 🙂

 4. Det låter verkligen jätteintressant. Kul att höra hur det löper vidare. Jag är väldigt intresserad av trädgårdsliv, blommor, växter, träd – och påtar så ofta jag kan i vår lilla täppa. Gick en trädgårdskurs i somras vilket var supernyttigt. Att rekommenderas. Ska bli jättekul att följa ert arbete. Och otroligt kul att se hur en trädgårdsarkitekt arbetar från scratch. Må gott!! //Märit

 5. Spännande! Även om du känner dig som en novis så verkar det vara en rolig resa du har framför dig. Den underbara bilden fick mig att tänka på Emma Lundberg, trädgårdsarkitekt och konstnär. Googla på henne om du vill ha inspiration!

 6. Jag tror helt klart att det kan vara väl investerade pengar (och kanske bli billigare i slutändan) att använda sig av ett proffs redan i grunden. Sen kan man fixa smådetaljer och så efterhand.Kul låter det iaf. Härligt med trädgårdstankar nu – vi går mot RÄTT årstid =)

 7. Oh vad spännande! I mitt yngre liv var jag ritare på en byrå och ibland (när trädgårdsarkitekterna var fullskitna) kunde jag få skapa de öppna grönområdena för nybyggnationer, en ynnest! Åh vad jag älskade att kolorera med de speciella pennorna och skriva in växtyperna. Men nej, inga tujjor… inte när jag fick bestämma. Det bästa jag gjort var när jag fixade en gammeldags trädgårdsoas med syrénberså, rosträdgård, pergola och stenlagda gångar till ett äldreboende. Jag har varit där nu 17 år senade och trädgården är fantastisk och gamlingarna älskar att äta sommarlunch med nubbe i bersån.Gör mig lite stolt faktiskt.

 8. Lycka till med trädgården. Jag hade definitivt också anlitat proffshjälp för själva designen. För övrigt så anmälde jag mig nyss som vänskapare hos Friends – tack vare notisen i din högerspalt. Det är givet att man vill stödja sådan verksamhet! Det knyter sig i magen bara man tänker på mobbingeländet. Trots att vi inte är drabbade i familjen och inte heller känner någon, tack och lov. På “vår” skola satsar de jättemycket tid och kraft på detta med hur man ska vara mot varandra osv. Och jobbar aktivt i Friends. En del retstickor till barn har verkligen blivit förändrade tack vare det.

 9. Hej W!Tujjahäck är ett fult ord för mig. Känner att jag måste tala om det för dig. I vårt förra hus hade vi tujjor runt om hela tomten. De växte sig till 3 meters höjd på ett nafs. Vi fick hyra BYGGSTÄLLNING för att klippa eländet. Till råga på allt blev det också typ 3 meter brett. Det fanns fågelbon inuti denna gigantiska häck. Fast det är klart. Vill man snabbt ha en avgränsande vägg mot grannen så är ju tujjan suverän…..Skall bli spännande att höra mer om planeringen av er tomt. Jag tror också att det är väl investerade pengar. Finns det något som du absolut vill ha? Själv drömmer jag om syrener i massor…Kram //Charlotta.

 10. Ser verkligen fram emot att följa ditt projekt. Att från början få lite tips och hjälp hur man ska tänka när man börjar från noll tror jag är väl investerade pengar. Sen ska ni absolut sätta er egen prägel och personliga smak i vad ni väljer, men du kommer oxå märka att en trädgård aldrig blir färdig. Smak och intresset förändras under resans gång men det är det som är det roliga….Stort lycka till. Kram kram

 11. Hej!Tittade förbi.En trädgårdsarkitekt… Dröm.. Så kul!Jag drömmer också om att någon gång få anlägga “från scratch”… Det skulle vara så grymt kul. Fast det skulle nog inte bli så mycket “Woman in an enourmous hat” över det, utan snarare nåt åt Darmuid Gavin…

Leave a Reply

Your email address will not be published.