Cyklamen

cyklamen.jpg

Cyklamen är väl ansedd som en tantblomma om någon. Jag hävdar i och för sig att blommor som läggs in i det facket är á la mode. (I sovrummet blommar fortfarande två tappra Sankt Paula) Om man ser bortom det lite dammiga bagaget som Cyklamen dras med, så är det vackra säsongsblommor. Jag har under årens lopp några exemplar på mitt samvete, då det är känsliga vattenkrävande tingestar vi talar om. Ett nytt försök nu då efter att ha tagit till mig ännu ett tips från Sanna Töringes nya bok . Töringe visar cyklamen i vas. Helt plötsligt får blommorna ett helt annat uttryck. Det är som en liten kaskad av koncentrerad orkidé. Och det från en blomma som kostade trettio riksdaler på torget.

cyklamen1.jpg

Jag skall låta det vara osagt hur länge detta står, men Töring hävdar att de står väldigt länge i vas. Tja, det är ju åtminstone konstant vattentillgång. Jag tycket mycket om uttrycket i blommorna som står i en favorit – den lilla syltkrukan i tenn från Strandvägen. Vackert denna mycket gråa dag.

10 comments

  1. För mig som inte är så mycket för julpynt är dessa vita blommor bland flera andra JUL! Jag inhandlade en azalea idag. Också den en tantblomma som förmodligen behöver mer omvårdnad än jag kommer att ge den, men den är vacker så länge det varar!

  2. Tack för tipset! Jag brukar klippa av Våreld/Höstglöd och sätta i liten vas. Detta har jag inte testat. Ännu. Just nu njuter jag av en bukett rosor som jag köpte på Ica för 30 kronor när jag var och handlade mat i helgen. De har stått fantastiskt fint, över förväntan, för att kosta 30 kronor på Ica. Härligt!Fortsatt trevlig vecka!

  3. Tycker ju som många andra både St Paulan och Cyklamen är lite tantigt – som du mycket riktigt skriver. Dock inte på dina bilder – allt handlar om omgivningen… Har dock provat på dem flera gånger och de brukar leva ungefär en vecka. Samma tantiga omdöme hade jag om pelargonen – och gissa vem som hade terrassen full av pelargoner i somras. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig… Snart har jag väl fönsterbrädorna fulla av cyklamen. 🙂

  4. Och jag som köpte en vit cyklamen till mitt fönster på kontoret förra veckan :). Hoppas vi kan ses något nästa vecka. Moa som fyller år imorgon ligger nedbäddad med 38,5…

  5. Jag har precis också upptäckt den vackra cyklamen. Lärde mig att det är en alp-blomma som skall vattnas på fat och då med kallt vatten, gärna isbitar som får smälta. Mina dog efter ett tag ändå iofs men försöka duger…………

  6. Tantblomma eller ej. Näst efter tulpaner är det här min absoluta favoritblomma! De står hur länge som helst om man undviker heta elelement och närhet till braskaminer (har testat…). Ett jularrangemang med cyklamen, murgröna och tazetter blir hur fint som helst. Går dock inte att samplantera eftersom de ska vattnas så olika! Vilka underbara foton du har tagit, förresten.

  7. Är det nya tider eller har vi alla blivit tanter som nu faller för de där klassiska “pensionärsväxterna”… en efter en. :)Måste nog iväg och skaffa mig en skir Cyklamen nu också. Den gör sig riktigt fin mot det blanka… Love it!Trevlig helg!Kram!

  8. Tantigt eller inte, det beror nog väldigt mycket på presentationen och i din vas tycker jag dom var allt annat än tantiga. Ser att du redan fått isbitstipset. I mitt hem är jag bara kompis med hoyor och suckulenter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.