Fabriken: Belysning

 

 

I dag är det belysningstema inne hos Fabriken. Jag tycker om lampor, framförallt kanske ur designsynvikel. Jag är långtifrån någon expert på ljussättning och kan inte mycket om hur det "egentligen bör vara". Jag minns med viss skräck när vi skulle tänka på eldragningar i huset. En missuppfattning uppstod och när vi kom ut med våra omgjorda elskisser till huset, så hade elektrikerna redan dragit ledningar i nästan hela huset. Då tyckte jag att det var aningen jobbigt… Men tanke på förutsättningarna får man väl lov att säga att turligt nog blev det ganska bra ändå. I dag blir det belysning i vårt övre vardagsrum som är där jag hänger mest just nu. Det gjorde jag inte alls förut, då vi hade udda fönsterlampor, en gammal ranglig golvlampa samt adventsstjärnor i ryggåstaket. Så mysfaktorn har höjts sådär tusen procent här uppe kan man säga. 

 

 

Här är högt i taket och mycket naturligt ljus. Förutsättningarna är goda för ett fint flöde, men samtidigt behövs det något som stannar energierna lite och förankrar allt det vita i rummet. I taket sitter en enkel rislampa.

 

Som riktad läsbelysning vid soffan sitter en av mina favoriter som vi har i lite olika former i huset – Tolomeo från Artemide. Beroende på hur man vinklar den så ger den både bra läsljus, samt mysbelysning.

 

Och så har vi denna resliga lampa – Hektar från IKEA. Jag är glad att jag fann den just hit upp, för den gör rummet på ett självklart sätt.

 

Och jodå, även vi har en slinga från Granit. Vi har kopplat den till en dimmer, för glödlamporna blir väldigt varma. Här uppe fungerar den som mysbelysning samt en inramning till den stora balkongöppningen. Kort sagt – här trivs vi nu när det börjar mörkna ute.

Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

 

signature

20 comments

 1. LiseLotte: Vi köpte vår på Biltema efter tips från Hildur på Fixa och Dona. Superbra, för de blir verkligen skållheta de där lamporna.

 2. Den naturliga "belysningen" är väl den bästa och det ser du verkligen ut att ha gott om där uppe, underbara bilder!Slingan är jag sugen på till pergolan nästa år, men jag blev snål då jag stod och höll i den i somras. Nästa år…

 3. Jag undar var postern/tavlan kommer ifrån med engelska flaggan?Du har fint som alltid!Så flitig med så många inlägg också..Johanna

 4. Knaada: Absolut så! Och man uppskattar det ännu mer under den mörka årstiden. Slingan är en klassiker – såväl ute och inne. Ett bra köp.Johanna: Den kommer från Knaada – http://www.knaada.se/prints/jack-3931375 Jag hade turen att vinna den i en tävling – gillar den! Och kul att du gillar! Tack!

 5. Vilket inspirerande inlägg och TACK för tipset om dimmer! Har försökt att inreda inne med slingan från Granit men gett upp då det blivit så starkt sken. Nu har jag ju lösningen!!

 6. Ser mysigt och ombonat ut! Tyckte förresten jag sprang förbi dig på stan för någon tid sedan men kom på det först när jag sprungit förbi med en så där 20 meter. I bland är man lite trög..! 🙂

 7. Dina fina bilder från övre vr på sistone är bra inspiration för mig som inte alls tycks få till vårt… Som du beskrev så använder man inte ett rum där man placerat "det som blev över". Ert ser så mysigt ut nu!

 8. Har också snappat upp den goda idén med dimmer till ljusslingan, tycker dock att de blir väldigt varma i alla fall.. Mina slinga hänger i köket o jag vågar knappt ha den tänd 😛 Kan lamporna ligga mot gardinerna tro?

 9. Tack för era fina kommentarer! Victoria: Ja, det är ett Huvudskär från Myresjöhus i grunden – sedan har vi ritat om inne en hel de. Tina: Aha! Hej 🙂 Ann-Christine: Risken med sådana rum är ju att de liksom blir ståendes. Med ganska små medel gjorde jag en makeover här. Rekommenderas absolut! Elin: Absolut – de är varma fortfarande. Jag försöker att de inte ligger direkt an mot något. Men man kan ju känna under hur varmt det blir.

 10. Jättemysigt vardagsrum! Vi har också ett ryggåstak på övervåningen och jag tycker det är svårt att få dimension i rummet när det är så högt i tak. Rislampan blev jättefin i det här sammanhanget. Den ser ut att vara i modell större.. var hittar man en sådan? Har bara sett små varianter på IKEA.

 11. Linda: Den är från by Rydéns – och mjukar upp höjden på ett fint sätt tycker jag. Rekommenderas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *