Fabriken: Stilleben

 

 

 

I dag är det tema stilleben i Fabriken. Skoj! Stilleben kan väl fortfarande sägas vara min främsta inredningsterapi, även om det nu var ett tag sedan jag plockade och fixade på mitt sidobord i vardagsrummet. I går köpte jag dock några doftande pelargoner, vilket föranledde lite förflyttningar hit och dit. Stilleben är för mig ett enkelt sätt att skapa nya uttryck, att vara kreativ och att se på sina saker i ett annat ljus anpassat efter säsongerna. 

 

 

Jag tänker gärna i nivåer när jag gör stilleben. Det är tacksamt att utnyttja såväl högt som lågt och att låta ögat få arbeta lite med var det skall fästa. Det är roligt med lite dimension i arrangemangen – ett spel mellan material, struktur, form och uttryck. Vissa saker kan få komma tillbaka som en röd tråd – här det gröna och glaset, medan mässingsljusstaken ståtar i ensam majestät. Den gamla patinerade terracottakrukan får spela mot den mer polerade metallen och glaset med glans. Jag tycker också om att få in en känsla, en doft och något som man vill röra vid. Här en doftpelargon som avger en svag colaförnimmelse när man står nära, paketet med gröna snören som i sig talar om all förväntan som ligger i luften i maj och juni och de små tennskulpturerna som man gärna tar upp i handen. Jag är även svag för reflektioner i arrangemang som detta. Glaset i tavelramen ger det hela en dimension till och de blänkande metallerna återspeglar ljuset.

 

 

Jag tycker också om att man kan betrakta stilleben från olika håll. Ofta ser man rakt framifrån, men det är även roligt att se från andra perspektiv. Vad är det för handskriven liten lapp som anas där i marmorvasen? Och så tändsticksasken. Med de fina orden.

 

 

Personligt är nästintill ett slitet uttryck numera, men det kan väl ändå vara på sin plats här. Jag tycker om när det är ett litet tillägg i stilleben som man höjer lite på ögonbrynen på. Vad är det där för en tant med en hund där i bakgrunden? Jo, det är Ellen Key med hunden Wild. Ett böjt litet vykort som jag köpte när jag besökte Strand vid Vättern i somras. Jag tycker mycket om det och det påminner mig om besöket som jag bär med mig.

 

 

Jag är även svag för siktdjup i arrangemang. Att se tingen genom skir växtlighet ger det hela en annan dimension. 

 

 

For the love of.

 

 Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

24 comments

  1. Oh my, så himla font och härligt stilleben. Får ett plötsligt sug efter att springa till blomsterbutiken med en gång 😉

  2. Så ska det se ut! 🙂 Helt underbara bilder! En sådan maffig grön växt (sophora?) skulle jag vilja ha, men var ska den få plats… Så ljust och härligt det ser ut att vara hemma hos dig! Ha en fin dag.

  3. Att klicka in på din länk och vänta sig stilleben – tja, man blir liksom inte besviken 🙂 *bugar mig för drottningen* ;P

  4. Så vackert, vårskirt och helt enkelt underbart stilleben! Roligt att få ta del av dina tankar kring komposition, det är inte så enkelt som det ser ut att få till det. Tack för fin inspiration!

  5. Den där växten gör nåt speciellt med bilder. De är grymt fina idag. Det gröna får hjärtat att le.Trevlig helg,u

  6. Fina bilder. Som vanligt härinne.Undrar om du har tips på var man hittar sittdyna modell större till Vågö- fåtöljen… Ser mest bara 40×40 överallt… Dem kräver nog 50×50..Du brukar ju ha koll på det mesta..Tack.Johanna

  7. Tusen tack för alla fina kommentarer!Estela: Tack för tips! Johanna: Vete sjutton faktiskt – ingen stenkoll där. Ska hålla utkik!

  8. dina stilleben och det här inlägget var så himla fint!! Skrev en kommentar för länge sen, men det verkar som om jag inte kan kommentera just på din blogg från just min urgamla iphone. Försvinner jämt! Men vill iallafall att du ska veta hur mycket jag uppskattar din blogg och all inspiration du sprider. Tack <3 ha en fin helg nu, kram Nanna

Leave a Reply

Your email address will not be published.