Mina bästa inredningstips

Inspobanken (kika in för mer inspiration och villkor för att deltaga) bjuder sannerligen på ett utmanande och roligt tema denna månad – Mina bästa inredningstips. Det är alltid värdefullt att sätta sig ner och fundera över vad som är kärnan i det man gör, men det är ingen lätt genre att ge sig in i. När jag försöker samla mig kring ett ämne som detta, märker jag att jag ständigt balanserar nära klyschornas förlovade land samt att jag nog lätt kan uppfattas som någon som står med pekpinne i handen och mästrar samtidigt som jag klappar mig själv på axeln:). Men med de reservationerna i bagaget, har jag ändå satt samman tio tankar om den kära, kära inredningen från min vy. Håll till godo!

714inredningstips11. Skaka av ängsligheten en smula. Vi är flockdjur och inredning i vår virtuella värld där vi matas med mängder av bildintryck varje dag, blir ibland lite av en bedömningssport där det gäller att ha koll. Missförstå mig rätt, jag älskar trender och att följa hur vindarna blåser. Jag tycker om att uppdatera mitt hem, men jag tycker också att man skall vara trogen sin egen stil. Trendtillägg är alltid roligt, men grunden och klassikerna består alltid. Allt går i cirklar. Om man har funnit sin stil så kan man räkna med att förr eller senare kommer den igen. Det är med skräckblandad förtjusning som man ser sina klassiker bli trendiga, men man får lov att hoppas att de som köper dessa saker nu, gör det för att de tycker så himla mycket om dem och inte för att det så skall vara anno 2014. Det bästa tipset är – såklart – att omge sig med sådant som man tycker om, oavsett hur vindarna blåser.

714inredningstips62. Tänk med inredning som du tänker när du går och provar kläder – “try something on”. Testa en trend i liten skala, innan du går “all in”. Ta in något litet i hemmet som sätter tonen – leta i dina förråd, se saker med nya ögon, sök på loppisar, innan du öppnar plånboken för långsiktiga investeringar om det visar sig att kärleken är bestående och något som kommer att vara. Här fyndade jag en liten mintgrön Höganäskanna i vårt förråd när allt var i den färgen och det stannade med den och några andra små ting för min del.

714inredningstips3. Utgå från säsonger i din inredning. Tillför en uppdaterad känsla med små medel – här två uppstammade rosmarin i köket. Låt växter sätta tonen och få inredningen att kännas dynamisk.

714inredningstips104. Ta ansvar för inköp till hemmet. Tänk helt bort en “slit- och släng”-mentalitet – den här är så billig, så när jag tröttnar på den, kan jag bara kasta den för den kostade mig nästan ingenting. Om man behöver något snabbt och billigt för att ett behov finns helt enkelt, köp hellre secondhand eller låna, använd ett tag och lämna sedan tillbaka till kretsloppet igen. Detta gäller speciellt om man redan från början har siktat in sig på en sak, men kanske inte har ekonomi till den. Min filosofi är att det är bättre att sitta på gamla plaststolar några somrar, för att kunna spara ihop till det man egentligen vill ha. Med det sagt om större investeringar, tycker jag inte att det är några som helst problem med att köpa en byrå på IKEA – bara man tänkt sig att behålla den sedan eller ta sitt ansvar för den på annat sätt.

714inredningstips25. För som sagt – oavsett prisklass – den bästa saken i inredning är den som man vill behålla. Fördelen med att satsa på bra material och hållbar design är att man kan leva länge med en sådan sak och att den åldras med värdighet.

714inredningstips86. Ett klassiskt inredningstips för att få till helheten i ett rum är att prova moodboards. Man kan klippa och klistra, rita pilar, göra önskelistor, skriva ner drömmar, pinna på Pinterest – allt mynnar förhoppningsvis ut i detsamma – en möjlighet att se samband och linjer i det du väljer. Med det i bagaget är det lättare att komma fram till den känslan som du vill ha och vad du skall göra för att nå den. Ovan ett moodboard som jag gjorde tillsammans med min dotter till hennes rum.

714inredningstips77. Ett annat klassiskt inredningstips och tillika den bästa terapin är att skapa stilleben. Man kan inte göra om hela sitt hem med jämna mellanrum när inspirationen skiftar, men man kan med små medel få in en ny känsla på en plats i hemmet – t ex på ett sidobord, en byrå eller en fönsterbräda. Det är ett enkelt sätt att vara kreativ i inredningen. Några av mina tankar kring stilleben finns i detta inlägg.

714inredningstips48. Våga! En rosa soffa kan göra hela rummet, liksom en storblommig tapet. Ibland är det helt rätt att ta ut svängarna.

714inredningstips99. Tänk inte bara på en möbel som en möbel, en sak som en sak, utan försök ibland även att få med variabler som form, balans, struktur och material. Ett konkret exempel är att jämföra ett runt soffbord med ett fyrkantigt för att se vad formen kan göra för rummet och för hur man upplever platsen. Ett annat exempel är att tänka mer runda former till ett hus som har lite vassare och kantigare former – rundade rabatter till vårt hus ovan.

714inredningstips510. Ha alltid ett öppet sinne och en nyfikenhet när det gäller inredning. Vem vet vad som väntar bakom dörren? Det är alltid roligt att bli överraskad.

26 comments

  1. Men oj oj oj vilket inlägg!

   Hur hakar man på denna inspobanken?
   Gillar ju dessa tema.inlägg.
   Saknar Fabriken massvis. Massvis!

   Och tack för din snälla kommentar – galen är vad jag ser ut. Men om det ger energi. Heja! KRAM. u

   1. little.u du är så välkommen till Inspobanken! 🙂

    Det är i min saknad av Fabriken jag har startat den och hoppas att den ska växa och vara till samma glädje för både läsare och bloggare som Fabriken har varit.

    Det här ämnet “Mitt bästa inredningstips” är Inspobankens andra och det finns möjlighet att länka till sitt bidrag hela veckan på Inspobanken.se.

    Varje Söndag postar vi också Söndagsbilder.

    Välkommen!

 1. Lika smakfullt och väl genomfört som alltid!

  Jag ser ingen pekpinne och klappa dig på axeln det kan jag med glädje hjälpa dig med 🙂 Tusen tack för ditt kloka och fina bidrag till Inspobanken!

 2. Halleluja för dina ord om ängsligheten! Alltså det här att alla plötsligt tycker om trähänder/ananaser/caffe-latte/mellangrått/aprikost/mässing/koppar/citatväggar och yada yada yada. Inte trovärdigt.
  Håller med dig om att hålla fast kring saker man verkligen gillar så blir de tids nog trendiga ett tag igen!
  Och apropå att vänta med investeringarna. Det blev ju ett matbord i söndagskväll efter flera års diskussioner och spanande. Åsså fanns bordet där på Blocket helt plötsligt! Och de ska bara veta från VEM jag köpte det… 🙂

 3. Alltså. Dina bilder, de är så vackra. Lika vackra varenda varenda gång. Jag fattar inte. Första bilden är magisk. Och jag håller med om dina ord. Ängsligheten känner jag också igen även om jag inte är vän med den. Alls. Kram till dig!

 4. Kloka fina W<3 När jag pluggade och vi samtidigt bildade hem och familj fanns pengarna endast att räcka till Ikea möbler, nu lite senare med inkomst så byts dom sakta ut. Jag Skulle dock aldrig slänga något, jag säljer allt jag tröttnar på på blocket eller Tradera:)

  Kram

 5. Vilket toppeninlägg. Klokt och initierat, som alltid med dig weronica. jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket inspiration och så fantastiska inlägg som du bjuder på flera gånger i veckan. Under så många år! stum av beundran. Kul initiativ också inspobanken.

 6. Du är verkligen, verkligen en inspirationskälla Weronica!
  Vet inte hur många bilder jag sparat i ‘paddan’ som är dina…
  Ha en skön tisdagkväll 🙂
  Kram Cisela

 7. Bra inlägg på temat!

  Har läst din blogg ett tag och tycker att den är befriande; personlig och genomtänkt. Många andra “kända” bloggar rapar bara upp okritiska produktlanseringar, önskelistor på grejer de inte köper/har, oc hemnet-bilder som surrar runt som flugor. Aldrig bilder på egna hemmet. Det blir till slut platt och inte trovärdigt. Du har em skön blandning som inte återfinns precis överallt, helt enkelt. 🙂

 8. Du är verkligen en fantastisk fotograf weronica! Dom första två bilderna älskar jag! Sen skriver du så mycket bra dessutom. Heja dig! Och ps. Tack för att jag fick vara med häromdagen med alla hjärtans bild<3 blir alltid lika glad:) ps2 vi åt även om spillet efter utstansningen, håller med om att det vore slöseri annars 🙂

 9. Vilket fint och tänkvärt inlägg, och väldigt bra att få med hållbarhetstänket i inredningssammanhang! Och bilderna, de är ljuvliga som alltid!

 10. Du är bäst Weronica. Verkligen bäst. Bäst av alla. Har följt din blogg i många år nu, ibland läser jag andras bloggar också, men alltid kommer jag tillbaka till din blogg. Du ger mig all nödvändig inspiration jag behöver! Med detta inlägg har du också satt de klokaste orden till tankar om inredning jag delar med dig. Tack.
  / Hanna

Leave a Reply

Your email address will not be published.