Inredning efter fyrtio [eller något i den stilen]

2014inredningefterfyrtioLänsstol från Norrgavel

Jag har klurat en del på det där den sista tiden. Om inredning är åldersbunden. Våra båda soffor håller på att kollapsa efter femton års flitig användning. När vi köpte dem var jag ungefär tjugofem år – ett annat liv på många sätt. Vi har börjat titta lite smått på ersättare. I vardagsrummet nere har vi en Howardsoffa. Vi har tittat på liknande modeller, men finner dem aningen pösiga och med för stort sittdjup. Gjorde vi det för femton år sedan? Icke. Inget problem att puffa soffkuddar då. Ingen tanke alls på hur man sitter rakt i ett fluffigt dunmoln, när tanken mest var myssoffa att gosa in sig i. Vi två. Vi har en soffa däruppe också. Samma överdimensionerade tanke med den, nu ganska hårt sliten av att ha varit med under småbarnsåren – vad som göms i den vill man inte alltid riktigt tänka på… Och jag hör mig själv där i soffbutiken. Hur min mun formar sig till saker om sittställning, ryggstöd och ergonomi. Fyrtioett going fyrtiotvå var det ja…

2014inredningefterfyrtio1Fåtöljer Eva från Bruno Mathsson

Ett annat ålderstecken är måhända att man vänder sig till klassikerna. Om man nu tar sina sparade slantar och investerar i nya saker till vardagsrum, så vill man – förståndigt nog måhända – ha saker som man kan leva med resten av livet. Möjligen lite märkligt att tänka sig själv som riktig silvertant i rakryggade fåtöljer – men faktum är att jag har närmare till sextio år nu, än jag har till tjugo. Hoppsan så det låter när man skriver det, men that´s life. Även om jag alltid vurmat för klassiker och sådant att leva med länge, så märker jag att det sitter hårt i ryggmärgen nu. Jag vill att vi köper sådant som vi kan ha för alltid – när vi sitter i varsin sittvänlig fåtölj då istället för att sjunka in i en dunsoffa.

2014inredningefterfyrtio2Lamino från Swedese

Och så är det nog det där med tidens gång och hur man använder sitt hem. Det har möjligen mer att göra med teknik och annat än de gråa håren på huvudet. Frågan är om soffans särställning i möblemanget är på väg att förändras i grunden. Soffan kom alltid först i tanken förut. För det var ju liksom där man hängde med familjen. Det gör man väl för all del fortfarande, men faktum är att vi gör det mer sällan nu med äldre barn och med all annan teknik som splittrar oss åt olika håll. Det är inte så himla ofta som vi sitter samlade i TV-soffan längre och tittar på samma program. Frågan är om man skall investera en ansenlig summa på denna möbel? Just nu är jag mer inne på att tänka bruksmöbel – såväl till vardagsrummet här nere, som till det där uppe där barnen hänger och spelar TV-spel och kollar film med kompisar – för en soffa kan man kanske inte ha hela livet. Sedan vill jag nog satsa på fåtöljer till som vi däremot kan sitta i så länge vi lever. Sittriktiga. Såklart. Eller skall man bli obstinat och göra något helt crazy:)?!

Vi får väl se. Hur det blir med det hela.

signature

16 comments

 1. Check på Eva- och Lamino-fåtöljerna i detta hushåll.
  Vad bra att du påminner mig om att det snart är legitimt att byta ut den soffa man haft i snart 15 år. Det är ju onekligen så att hela barnens uppväxts chipsätande, smulor och spår av matrester finns arkiverade nånstans bland plymåerna 😉

  1. Lamino – check. De andra – icke än så länge i alla fall. Jo tack, de där plymåerna är nog inte att leka med vid en närmare granskning:)

 2. Intressant! Man har olika behov genom livet beroende på vilken fas man befinner sig i helt klart. Då även när det kommer till inredning och rent praktiska lösningar i hemmet.
  Vi satsade på en IKEA-soffa igen (vår andra), mest för de är så praktiska att hålla ren, vilket är viktigt för mig/oss.
  Jag har också varit inne på en skinnsoffa men är inte riktigt mogen för det än och det måste kännas hundra.

  KRAM

  1. Visst är det så. Hemmet förändras i takt med skiftande behov över livet. Jag kikar på Stockholmssoffan från IKEA, men har inte provsuttit den på länge – så det får bli ett besök där snart. Skinnsoffa lockar lite här med – vi får se var det slutar. Kram

 3. Hej!
  Vad trevligt det ska bli att få träffa dig på #bloggforum2014 Om du undrar vilka vi är eller vad vi gör så surfa gärna in på vår hemsida eller följ oss på instagram, blogg eller facebook.
  mvh
  /Vi på Leathermaster

 4. Och jag närmar mig trettio med stormsteg (ett fåtal månader kvar) och resonerar precis som du. Dock är jag rätt nöjd med vår Howardsoffa som man faktiskt både kan sitta rakt i och ligga och plöja serier i..

  Ha en fin kväll!

  1. Jodå, man kan allt palla upp en del kuddar bakom ryggen hemma hos oss också:) Vi valde dock riktigt pösiga ryggkuddar till vår ena soffa och det har inte visat sig så himla praktiskt över åren. Nästa gång blir det sådana som inte behöver puffas och sträckas i tid och otid. En fin dag till dig!

 5. Det lät så otroligt sorgligt med två hårda fåtöljer att sitta i varförsig än en mysig soffa! Men så är vår stora hörnsoffa den möbel som jag älskar mest i hela hemmet.

  1. Tycker du:)! Nej, jag tycker tvärtom – om vi väl får välsignelsen att sitta där tillsammans på ålderns höst i våra sittriktiga fåtöljer som vi kan ta oss upp ifrån med stela leder – ja – då är jag lycklig. Så tänkte jag – som en fin bild av oss om många år:)

  1. Petra – jo, jag har ju en sådan som jag fick i trettioårspresent som jag numera bor i min hörna i köket. Kanske favorit i repris där!

 6. Halloj, vi har både en 4-sits och 2-sits Norrgavel som vi haft sen 2001 samt en lamino från samma år.
  Och jag är bara 42 😉 så jag var alltså ganska ung när vi valde dessa klassiker ! Kan bara säga att det är det bästa soffvalet vi gjort.
  Avtagbart tyg för tvätt, lätt att beställa nytt om det händer ngt med tyget.
  Sitter och ligger alltid skönt + att de är vansinnigt snygga att titta på !
  Det enda felet är kanske priset då 😉

  Lycka till och tack för din fina fina blogg !
  Kram Petra ♥

  1. Grattis till lyckade val! Jo, jag har nog alltid fattat klassiska val jag med – vi har kvar de allra flesta möbler som vi köpte för femton år sedan när vi byggde bo på allvar, men sofforna har sett sina bästa dagar nu:) Smart att välja Norrgavel eftersom stommen är så intakt år efter år också. Priset ja – här snackar vi investeringar – men om man lever med dem länge och räknar PPA, ja då funkar det – när man tömt samlade sparkapitalet då:) Tack! Kram

 7. Hihi, skrattade gott åt din beskrivning. Av igenkänning. Jag är själv i val o kval om ytterligare soffa eller fåtöljer. Vill läsa, sitta bekvämt o ha något som håller livet ut. Och vi provsatt oss igenom 20-talet howardsoffor för att vi villhitta en som håller formen och är bekväm. Dessa våndor. 🙂

  1. Då har ni gjort en grundlig undersökning med andra ord – fick ni någon vinnare:)?! Ja, vad vore man utan alla sina planer? Fåtöljer känns som ett säkert kort att satsa på – och de är ju flyttbara på ett annat sätt också. Vi får se var vi landar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *