Trädgårdsdagbok: Planering

Varje vår så här dags tar jag fram den där trädgårdsskissen som gjordes av en anläggare våren 2009. När vi nyanlade trädgården – här fanns bara lera när vi flyttade in i huset hösten 2008 – var vi två riktiga trädgårdsnoviser. Vi visste i princip ingenting om det gröna – möjligen att vi ville ha en gräsmatta så fort som möjligt. Vi anlitade en trädgårdsanläggare från trakten som ritade upp de stora dragen. Utgångspunkten då var inga rabatter, lättskött och önskan om en form till tomten. Vi gick inte vidare med växtförslag den gången, utan nöjde oss med en grovskiss som sedan var utgångspunkt för det konkreta arbetet med tomten. Vad jag framförallt minns av den tiden är att energin inte riktigt räckte till alla beslut som skulle tas. Det var lite som om luften gick ur när vi var klara interiört och sedan var det en hel tomt att ta tag i också.

1815trädgårdsdagbok8Nu sitter jag här några år senare med ett brinnande trädgårdsintresse. På ett sätt är jag glad över att det hela fick växa fram och att vi nu har växter som jag tycker om, inte som någon annan valt. På ett annat sätt kan jag känna att jag skulle vilja börja om lite. Tänk att få hjälp av en anläggare nu, med alla dessa kunskaper och intresse som vi har tillägnat oss under åren. Det är för all del inte för sent – jag överväger att ta in någon igen för att få nya idéer till några problemområden. Vi får se var detta landar.

***

För nu finner jag inspiration hemma hos min vän Karin, som är en av mina gäster i trädgårdsdagboken denna säsong. I dag får vi höra lite om hennes trädgård, gröna inspiration och besök av landskapsarkitekter.

1815trädgårdsdagbok7Karin, kan du berätta lite om er trädgård och ditt trädgårdsintresse?

Vi har hus och trädgård från 1920-talet beläget utanför Stockholm. Tomtstorleken är 640 kvm. Vi köpte fastigheten år 2000 och vi har renoverat på huset i ett drygt decennium. Trädgården har vi bara försökt hålla i schack. Härom året väcktes dock trädgårdsintresset. Jag kände att vi kan göra mer med trädgård vi har, och som vi inte nyttjat till dess fulla potential. Under 2014 fick vi ett oväntat startskott då instagramkompisen @annahellgren1 kom hit och tittade på trädgården. Hon skickade därefter över en jättefin skiss med idéer på vad hon tyckte vi kunde göra. Från hennes idéer började vi fixa en hel del under sommaren 2014. Vi målade grunden, satte upp armeringsnät under altanen och planterade murgröna och rosor, byggde in soptunnorna, ordnade den grusade infarten och planterade häggmisplar på framsidan.

1815trädgårdsdagbok6Jag kände ändå att jag ville göra ännu mer. Jag vill ha mer strukturer i min trädgård. Under denna vinter har vi upptäckt att grunden behöver omdräneras och vi måste bita i det sura äpplet och få detta utfört. Omdräneringen kommer nu att ske i augusti. Efter omdräneringen kommer vi ha grus runt huset med 50 cm och vi kommer få en ny yttertrappa som gör att man lättare når trädgården. Strax före jul 2014 pågick P3:s Musikhjälpen. Till förmån för Musikhjälpen hade konsultföretaget Grontmij (som jag dessutom råkat jobbat på en gång i tiden) en auktion där de auktionerade ut hjälp av två landskapsarkitekter under en hel dag. Jag vann denna auktion till ett bra pris! Det kändes jättebra att skänka pengar till ett välgörande ändamål och få proffshjälp med vår trädgård.
1815trädgårdsdagbok5
Vad inspirerar dig i det gröna?
Oj oj! Det är mycket. Engelska trädgårdar och hela den brittiska trädgårdskulturen, men även trädgårdar i Holland. BBC-programmet Gardener’s World som leds av Monty Don tillsammans med Monty Dons andra tv-program Big Dreams Small Spaces (vilket har sänts på Kunskapskanalen under våren), radioprogrammet Odla med P1 samt poddradioprogrammet Trädgårdspodden. Bild: Zetas Trädgårdar och Monty Don.
1815trädgårdsdagbok10
Jag inspireras av barockträdgårdar, Wij trädgårdar, Trädgårdsföreningen i Göteborg och Slottsträdgården i Malmö. I Stockholmsområdet är Zetas trädgård, Ulriksdal och Rosendals trädgårdar favoriter. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell – som nog är mer känd utomlands än i Sverige – är en stor inspiratör, liksom innergården på hotellet Ett Hem, som just nämnde Ulf Nordfjell ritat. Jag har haft lyckan att besöka hotellet två gånger. I stort kan man säga att jag gillar trädgårdar med tydliga strukturer och exempelvis formklippta saker. Bild: Ett Hem och skiss av Ulf Nordfjell/Chelsea Flower Show.
1815trädgårdsdagbok3
Nu i april var det dags för besöket av landskapsarkitekterna för att få en ny trädgårdsdesign. Maria Strand och Fredrik Hast från Grontmij kom ut till huset en dag för att inspektera trädgården och lyssna på de idéer som Karin med make hade. Innan besöket hade arkitekterna fått inspirationsbilder och material som visade på den stil som familjen tycker om.
1815trädgårdsdagbok
Nu har ni fått hjälp av landskapsarkitekter som ritat en skiss för er trädgård – hur har du upplevt denna process?
Arkitekterna var väldigt lyhörda under projektets gång. De lyssnade in våra önskemål och ritade förslag som vi haft möjlighet att revidera och plocka ut russinen innan vi sett slutresultatet. Det har varit en härlig upplevelse som hjälpt oss komma vidare med en plan för vår 20-talsträdgård. Framförallt tycker jag om de strukturer som de ritat upp och de flesta växtidéer som de föreslagit är också i linje med det som vi tycker om.
Vad blir nästa steg i trädgården?
Det svåraste är nog att vi inte kan göra så mycket omedelbart. Vi måste avvakta omdräneringen som kommer att förstöra allt ett par meter runt huset.
1815trädgårdsdagbok9Jag, liksom familjen, får således hålla oss på sträckbänken för att få se några konkreta resultat av trädgårdsdesignen. Till skillnad från vår utgångspunkt här som var platt lera och som behövde ritas från grunden med tomtpinnar som struktur, har Karin en befintlig trädgård att utgå från. Fördelen som jag kan se är att det finns större uppväxta träd som ger tak och inramning. I skissen är det intressant att se att Karins tankar om den raka strukturen får stort spelrum, samtidigt som några böljande linjer balanserar upp det kantiga huset. Det är även roligt att se så detaljerade växtförslag som passar olika förhållanden gällande skugga och sol. Det är verkligen ett slags stort recept för trädgården där man kan sätta samman ingredienserna och få ett formstarkt resultat.
***
Jag lär återkomma till trädgårdens form och struktur under säsongen på olika sätt. För nu säger jag tack för inspirationen Karin och för att du delade med dig av detta steg i er trädgårdsresa.

4 comments

  1. Ja, tänk att få börja om från grunden! Kunna dra lärdom av det som blev rätt och det som blev fel i första omgången och med det som utgångspunkt tänka nytt!

  2. Grymt inspirerande inlägg! Följer med spänning!
    Hade Zetas på besök i går – mest bara förvirrad på en högre nivå..
    KRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.