Månadens lista – januari/16

Med några dagar kvar av januari samlar jag mig till årets första månadslista. Jag tycker som bekant att genren är rolig, såväl att göra som att läsa, så jag tänker mig i likhet med Johanna Bradford att fortsätta även i år. Jag kör på med mina kategorier med några smärre justeringar. Bland de bloggar som jag följer har jag sett listor hos Krickelin, Tankebubblor, Odds & Ends och Hannarty. Håll till godo med min version!

STIL

Jodå, jag är fortfarande fast i knutblusarnas förlorade värld. Vem kan bära det bättre än ikonen Charlotte Rampling som sågs i söndagens London Spy.

ORD

416lista1

VINTAGE

416lista2En radiolyssnade vän tipsade om programmet Loppmarknadsarkeologerna i P1. Ett kortprogram som berättar om folkliv och konsumtionshistoria genom att analysera vanligt förekommande loppmarknadsfynd. Även billiga fynd har en historia. Det första avsnittet handlar om jultallrikar, där det konstateras att de är på väg tillbaka. Men det visste vi redan, eller hur?!

BLOMMOR

416lista3Det är lökväxternas tid. Jag fyller små krukor och muggar med dem och har svårt att få nog av den spirande gröna kraften denna månad.

KLASSIKER

416lista5Med tanke på hur mycket uppmärksamhet Skultunas relansering av Liljan i försilvrat utförande har fått i sociala media, tycks det bäddat för en succé när den ankommer butikerna. Visst har den en ovanligt elegant form. Jag fann en stjärna från originaltillverkaren Ystad Metall denna månad som gladde mig mycket. Om man vill läsa mer om Liljan och andra föremål från firman rekommenderas denna artikel.

MOOD

416lista4Denna månad får väl sägas vara mycket Lars Lerin. På SVT rullar Lars Lerin söker en vän. Det är svårt att inte hålla med Åsa Beckman om att konstnären “får alla att lämna trygghetszonen” och “vårt behov av sann sårbarhet”. Det är sympatiskt att det lågmälda får ta plats och kanske är det den frambara vägen till att komma nära. I samma anda rekommenderas dokumentären För dig naken.

DETALJ

416lista6Januari är mycket rensandet och fejandets månad, när julens överdåd packas undan och ljuset så sakta återvänder. Jag är där i tanken, men inte så mycket i praktiken än så länge. Jag har skrivit om dammvippor med strutsfjädrar ett antal gånger förut, för de är himla bra helt enkelt. Varianten på bilden finns hos Le Kiosk.

PÅ ÖNSKELISTAN

416lista8

Krukor från Nittsjö Keramik – perfekta för pelargonernas tid som närmar sig.

INSPIRATION

416lista9Jag har fortfarande aningen svårt att se Kristin i det där köket och inte i hennes gamla vanliga. Så blir det med bloggare som man följer länge. Man kommer att förknippa vissa saker med dem som sitter djupt. Men hej så fint det är där i det nya. Krickelin är en av de bästa att inspirera i vanlig ordning – och nu gör hon det med utgångspunkt från Elle Decoration. Missa inte.

XOXO

416lista7Häromdagen fastnade jag i den tyska serien Deutschland 83 som rullar hos SVT på tisdagar. Fina recensioner har föregått serien som uppmärksammats inte minst för all 80-tals musik. Hög nostalgipuls vill jag lova.

Februari – vi ses snart!

5 comments

  1. Ahh för mig som utvandrad svensk är jultallrikarna också ett minne från barndomen i Sverige… Vi använder våra tallrikar stor del av året, har även blandat in några morddags tallrikar…

  2. Jultallrikar FTW! Visst var det ett roligt litet radioprogram i behändigt format?! Perfekt att lyssna på efter lördagsförmiddagens repris av Spanarna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.