Klassiker: Golden Lily från William Morris

1116williammorrisJag fyller på min vintage-kategori med fyndade kuddar sydda av klassikern Golden Lily från William Morris. Jag har inte hittat så där värst mycket bland textilier på loppis, men denna gång var lyckan med mig. 25 kronor stycket i linnekvalité i nästintill nyskick. Fördelen med att finna något i kategorin “tycker-om-nästan-allt-från-Morris” är att man inte behöver välja färgställning och mönster. Det kommer till en med slumpens skördar. Sådant är berikande i inredning tycker jag.

1116goldenlily1Golden Lily är ett mönster från 1899 av William Morris lärjunge  J.H. Dearle och får väl sägas vara ett av de allra mest kända från firman. Färgställningen från mina kuddar syns ovan som tapet i ett av mina favoritreportage i tidskrifter alla tider – En sann sommardröm – från Elle Decoration – av Saša Antić  och foto Idha Lindhag. Jag älskar allt med detta hem, inte minst alla vackra tapeter.

1116goldenlily2Samma tapet – här med mättnaden betydligt neddragen – sitter under trappan i det ombloggade hemmet hos Anna Cate som nyss såldes. Fler exempel finns här och här.

1116goldenlily4Mönstret finns i en rad färgställningar som i denna Malmölägenhet även den från Elle Decoration av Emma Persson Lagerberg och foto Petra Bindel. Tapeten har även följt med färgtrender genom åren – den här sextiotalsvarianten hos Sofia/Mokkasin går inte av för hackor.

1116morriskuddar1I vanlig ordning säger jag att mönster föder mönster. För mig är det mycket svårare att lägga fram dessa kuddar i ett mer neutralt rum. Där sticker de ut och ögonen har svårt att finna harmoni kring dem. Mönstrade och färgrika rum är mer tillåtande – och för all del förlåtande. Allt smälter samman till något som jag finner oemåtståndligt – även om jag tror att många tycker precis tvärt om.

Och har ni sett på hortensian där? Det är till att skaffa sig krävande följeslagare med lite jord och stora blommor. Mina bästa tips för hortensior är att ha dem där man går förbi några gånger per dag. Känn framförallt på blommorna och när de börjar sloka det minsta – sätt växten i vattenbad och låt den dricka. En sådan här stor växt vill ha massor med vatten – upp till en gång om dagen i vattenbad. Och ge aldrig upp hoppet om en hortensia om du råkar glömma den. Det finns få växter som kan se så hängiga ut, men ändå på något mirakulöst sätt återhämta sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.