Frodig augustigrönska

3216odlingDags att titta till odlingslådorna i trädgården igen. Ni kanske minns när jag satte ned dahliaknölarna för uppdrivning inomhus i april? Och när jag planterade ut dem i början av juni? Varmt välkomna till dahliorna i augustiversion.

3216odling2Den stora odlingen har jag i två numera tämligen bedagade pallkragar. Jag har planterat sex knölar i varje av de som jag drev upp i våras. Innan utplanteringen hade jag tulpanfrossa här – och det blir nog favorit i repris på det temat senare i höst. Fördelen med att odla dahlior på detta vis är att hanteringen av knölarna när de skall grävas upp sedan blir lite enklare än att sätta dem i rabatter med perenner. Här syns Crème de Cassis, Henriette, Rebeccas World, My love och Hillcrest Suffusion. Jag gillar det lite vilda intrycket och blandningen av färger och former.

3216odling3Efter en misslyckad frösådd inomhus – nya tag nästa år – direktsådde jag på den nya odlingsplatsen i början av juni. Nu är det en grön djungel och jag känner mig rik. Jag har mest blommor här med fler dahlior i framkant, men även lite kryddor. Favoriter som jag kommer så nästa år också har blivit miniatyrsolros. Visst är det mäktigt med de stora solitärerna, men de här små blomvilliga i en ljusare färg gör sig fint i snitt. Rekommenderas.

3216odling1Även ringblomman Peach Sherbert i aprikosa toner är ytterst blomvillig och en fin favorit.

3216odling4Första säsongen för mig med Rosenskäran Double Click Snow Puff. En stilig variant av klassikern.

3216odling7Triss i rosa dahlior – Miss Sophie, Ottos Thrill och Wizard of Oz –  mot den grå skyn. I dag har vi femton grader här och friska vindar. Kom igen nu, kära sensommar.

19 comments

 1. Vilken dahliaprakt, så fantastiskt fint. En klar favoritblomma för min del. Eftersom jag inte har någon trädgård (utan endast en fransk balkong) så köper jag istället hem fång med dahlior från bondens marknad. Härligt det också, fast på ett annat sätt 🙂

  1. Äntligen tid för Bondens marknad igen – en höjdpunkt på året! Och även om jag har några stycken hemma, så kan jag inte låta bli att köpa med mig dahliafång hem ändå :).

 2. Alltså, dahlior har seglat förbi pionerna som mina favoriter (samtidigt som jag själv passerade 40 ;)) Vilken fantastisk dahliarabatt du har!

 3. Som det frodas hos dig! Dahliorna är fantastiska – ja, allt annat också. Orkade varken med höstknölar eller vårsådd denna säsong men hoppas på ny energi till hösten. Glädjen blir ju så stor sen <3

  1. Det är så med det gröna. Ibland mäktar man inte med – men det bästa är att det alltid ges en ny chans nästa säsong. I år har det varit så stort fokus på växthuset för min del, så jag har inte pillat så mycket med rabatterna som jag brukar. Därför lite extra glad över denna dahliadel av trädgården.

 4. Så magiskt vakert Weronica! Gillar verkligen rosenskäran! Jag odlar en vanlig vit, enkelbladig, men kanske ska prova en sån variant nästa år. Det blir även fler sorters Dahlia för min del. Din blanding är verkligen fin! Jag sådda sommardahlia från frö i våras och flera av dom blommar nu. Inter riktigt lika pampiga men gulliga på sitt sätt. Ska se om jag kan spara knölarna från de varianter jag gillar.

  Kram Maria

  1. Det är så roligt med alla varianter som finns av sommarblommor. Kul att experimentera med olika kombinationer och plocka ihop till buketter. Jag har också några små sommardahlior – mina köpta från ett växthus. Alla har sin charm, även om de stora är nog så oemåtståndliga. Kram

 5. Åh vad frodigt och fint! Blir snygg kontrast mot vitt/grått. Hur mycket gödslar och vattnar du i dina lådor? Tror jag varit för snål med båda två här. Nu blir jag inspirerad att utöka mina pallkragar för att ha tulpaner och sommarblommor i precis som du!

  1. Kul att du blir inspirerad, Hanna! Vi har gödslat med kogödsel i omgångar och vattnat en hel del. Och att fortsätta med tulpaner i lådorna när Dahliasäsongen är över kan jag rekommendera.

  1. Du är så välkommen, Emma :). som sagt – mycket fokus på växthus och miljön där denna säsong, så allt är inte direkt på topp där ute i det gröna, men så är det. Det skiftar lite med växterna – och alltid en ny chans på våren!

 6. Åh, vilken härlig blomsterprakt hos dig. Så kul att få se mer av dina fina rabatter. Vi skulle behöva mer senblommande på landet, men det får bli ett projekt för nästa ägare. Dahlior är så vackra och jag gillar särskilt att du blandat olika sorter tillsammans. Rabatten i sig blir som en bukett

  1. Så fint att likna rabatterna vid en bukett. Den glädjen känner jag när jag tittar på dahlialådorna. Visst är det läckert att blanda form och färg på detta vis. Jag märker att jag alltid blir extra nöjd när jag väl gör det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.