Dags för dahlia

1516dahliaI går hade jag heldag i trädgården. Det känns som om det gröna fått fart bara på några dagar – jag blir lika överrumplad och lycklig varendaste vår. Dahliaknölarna är inte det minsta gröna ännu, men nu skall de i jord för att väckas inomhus.

1516dahlia1I år planterar jag de här knölarna – Henriette, Arabian Night, Ottos Thrill, Crème de Cassis, Rebeccas World, Wizard of Oz, Gits Perfection, Preference och Hillcrest Suffusion.

1516dahlia2Jag tittade även till ett antal knölar – bland annat kändisen Café au Lait – som jag har på vinterförvaring i garaget. Den 18 oktober tog jag upp dem och nu ligger de invirade i tidningspapper i trädlådor inne i förrådet. Den knöl som syns här är tämligen modest om man jämför med andra riktigt stora, så dessa planerar jag att sätta rakt ner i jord ute när frostrisken definitivt är över.

1516dahlia3Jord under naglarna igen. Härliga tider.

1516dahlia4Jag planterar mina knölar i plastkrukor som jag köpt för ändamålet. Jag har två varianter som är 21 cm höga och rymmer 4 och 5 liter jord. Jag använder Hasselfors planteringsjord.

1516dahlia5Jag planterar grunt med endast stjälken och små ögon – skott från knölen – om de hunnit fram, stickandes upp ur jorden. Jag är snål med vattnet i början tills de börjar växa, då de behöver mer vatten. Kom i håg att sätta någon form av markör i krukan om du vill ha koll på sorterna när de skall planteras ut sedan. Jag återkommer till knölarna framöver här på bloggen och förhoppningsvis har de kommit en bit på väg då.

Hoppas att du fick lite odlingsinspiration!

14 comments

  1. Jag har dem i tvättstugan – överfullt i år med en del sådder där också. Jag ställer dem på brickor och de får också flytta runt lite. Några har jag även på blombord i vanliga rum. Så går det när man är glad i växter – hoppas på färdigt växthus nästa vår :).

   1. Jag har också planterat ett par dahliaknölar ~ Cafe au Lait ~ inomhus. Efter att ha sett dina förra års sensommar buketter blev jag helt såld. Jag blir bara lite orolig att det är för varmt inomhus? Läste att de helst skulle stå 10-15 grader och ljust men jag har inte den möjligheten. Jag testar inomhus och hoppas att det funkar. Tack för all inspirationen Weronica!

 1. Hej!
  Ja nog väcks min lust att odla och sätta händerna i jorden alltid! Fina bilder och varsamt triggande ord. Mina försök att locka dahlior i blom här hos mig har ännu bara frodats i mina tankar, längre än så har jag tyvärr inte kommit. Jag var verkligen nära förra året det var jag och tänker att kanske är det just i år jag ska sätta knölarna i jorden:)
  Jag har bara lite svårt att bestämma var i min trädgård jag skulle kunna låta dem bo och frodas… Vi har en hel del projekt på gång i trädgården nu i år. En lekstuga ska få flytta från oss och kommer lämna ett stort tomrum. Där måste det till insynsskydd av något slag och kanske finns det chans för någon rabatt, inte omöjligt. Vi ska anlägga en slags liten oas i en annan del där vårt spabad/bubbelpool ska få landa och vi ska flytta på vår entré från garageinfarten och bygga nytt staket, snarare plank med belysning och plats för klängväxt… Ja du hör:)

  Allt är roligt så klart, men ack så mycket huvudbry det skapar. Och visst vore det väl förunderligt om jag inte kunde lyckas få med ett fång dahlior på köpet 😉

  kram

 2. Dahlia har jag ingen erfarenhet av förutom i snitt, men efter ditt inlägg funderar jag seriöst på att kanske ta in en Café au lait i min balkongs tema som i år är Trädgård. Jag upptäckte själv den underbara Stormhattten i en av mina krukor idag, den skulle du nog tycka om:-).

 3. Hej!

  Jag har precis beställt dahlia knölar och hoppas jag ska fixa så de blir lika fina som dina 🙂
  Har bara lite frågor innan jag får hem dem.
  Räcker det med 4-5 liters plastkrukor att förodla dem i? På ex zetas så har de skrivit minst 20 liters krukor..

  Kan man ha dem planterade i kruka och låta dem stå inomhus i fönster eller är det bättre i källare som har ett litet källarfönster?

  Sedan när man ska plantera ut dem har jag tänkt ha dom i pallkrage, vilket läge är det då bäst att dom står i?

  Många frågor det blev hehe, tacksam för svar!! 🙂
  /Rebecca

  1. Kul att du ska bli dahliaodlare! Ja, det räcker gott för att fördriva nya knölar. Om du tänker ha dem kvar i krukan sedan måste du dock ha en betydligt större kruka från början. Jag driver upp mina inomhus vid altandörrar och större fönster. Jag har dock inga element utan golvvärme – man får testa sig fram. De äldre knölarna har jag ute i växthuset. Dahlior gillar sol angående läge – deras största fiende är vinden, så vindskyddat om det är möjligt. Varmt lycka till!

   1. Tack för svar!! Idag har jag fått hem mina dahliaknölar och längtar så efter att sätta dem i jord 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.