Vintage i vintertid

Denna milda vinter gör att man finner ett växthus inklätt i frost som extra gnistrande. Och solen! Så efterlängtad med djupa skuggor på väggarna. Den är skoningslöst mot dammet i alla vrår, men den stora vårrusten får bero än ett bra tag. Jag tillhör inte dem som längtar vår ännu och är glad för det. Då har man helt enkelt en himla massa väntan framför sig. Vårlökar däremot, det är något helt annat. Nu vill jag ha en liten spirande krokus eller pärlhyacint bredvid mig i läshörnan. Det här tiden till tycker jag, liksom tanken att stoppa i sig lite mer nyttigare saker efter julens överdåd. I min kyl finns alltid dessa jordnötsbars som blev en favorit sedan jag gjorde dem första gången i våras. Recept finns här. Alltid med en tekanna inom räckhåll – det här handdrejade nytillskottet med bambuhandtag blev mitt för trettio kronor förra veckan – en ny favorit och alltid med en pläd – denna från Klippan, även den vintagefyndad för en liten slant.

Det är det där spirande ändå. Det där skira gröna. Lökarnas rottrådar. Det bankar hjärtat för nu när ögonen dras till ljuset mot klassisk Cararra-keramik av Wilhelm Kåge.

För det är ändå lite extra roligt att fynda saker till växthus och uteliv på vintern. Det är hoppingivande och härligt att liksom ha allt framför sig, utan alla krav på att passa vattning, små frösådder och alla knölar som skall i jord. En gammal tvättkorg till krukförvaring – minst lika fin i botten – ljusstakar från Byarums Bruk och ett ekollon av Lisa Hammar Posse. Men vi tar väl lite vinter först, eller hur?!

9 comments

 1. Hej!
  Du ger så mycket härlig inspiration året runt. Varje gång jag slår upp ipaden och ser att du lagt ut ett nytt inlägg blir jag glad. Tack!
  Jag är lite nyfiken på hur du tänker kring kost och hälsa då jag förstår att du är medveten om det. Vore intressant med ett sånt inlägg framöver.
  Må så gott!

  1. Tack snälla för dina fina ord! Hälsa blir det nog mer som instick i andra inlägg numera – skrev mycket under min detox dock. Visst funderar man lite extra när det är nytt år – får se om jag återkommer i ämnet.

 2. Hej fina Weronica! Du blev min räddare i lördags. Strax innan kalaset läste jag ditt inlägg om dahlior, jag tog dina bästa tips och skrev ner dem på ett loppiskort, och gav bort det till min syster! Som världens bästa dahlia-expert lovade jag henne en bunt knölar på posten och säker grönska framåt sensommaren. Fast jag sa att det inte var jag som var sådär bra : ) Min morfar älskade dahlior och min mamma älskar anemoner. Jag tänker att jag och mina systrar får gå i deras fotspår. Kramar till dig, du är så bra!

 3. Spot on. Vårförhoppning fast njut i just denna tid. Just så. Vi har tonat ned det röda och plockat in mer rosa. På bordet en marin duk och vinterrosa rosor med tistlar och svagt rosa snöbär. Hoppas kunna fånga den i dagsljus. Så vackert. Din tekanna är bara ljuvlig.

  1. Vinterljuset är så vackert – hoppas vi får njuta av det framöver. Våren den kommer – alla årstider har sitt, eller hur?!

 4. Vilket bra recept, så glad över ett “nyttigt” recept utan dadlar eller fikon. Detta kommer jag att göra fler gånger. Tack för det och för övrig inspiration (jodå, även jag har lagt en dahlia-beställning efter att ha läst ett av dina inlägg)!

  1. Visst är de goda! Jag gör alltid dubbel sats numera och har på lut i kylen. Så fina ord som glädjer mig – tack snälla! Med hopp om en blomstrande sommar!

 5. Pingback: Knopp! – Samling

Leave a Reply

Your email address will not be published.