Luktärter

Förra veckan ägnade jag mig åt dahlior. Den blomma som jag annars har odlat längst i mitt gröna liv är luktärter. Den är essensen av sommarromantik a´la mormorsträdgård med sin karakteristiska doft som kan vara fullständigt bedövande. SenatorPurple PrinceLady Grisel HamiltonHeaven Scent och Piggy Sue.

Förra säsongen var den första som jag gav mig på fördrivning av luktärter i större skala, innan har jag direktplanterat i maj. Med ett växthus finns det mer plats för sådder och jag försökte mig på ett antal sorter.

Jag köpte alla mina fröer av Cecilia Wingård och följde också hennes odlingsråd till punkt och pricka med plastpåsar som en essentiell ingrediens.

Man kan möjligen tro på att jag är en hejare när det gäller att driva upp frö, men icke då. Jag har ett antal halvhjärtade misslyckade försök bakom mig. Jag blev alldeles lycksalig när jag fick små gröna trådar som sökte sig upp ur jorden på detta sätt!

När jag planterade isär de små gröna fick jag mängder av små plantor. Det gjorde under för mitt självförtroende som odlare och det var bra att ha en del att ta av, för alla små blir inte till stora plantor.

Men många blev det!

Den stora fördelen med att fördriva är att skörden tidigareläggs. Jag har då aldrig kunnat plocka luktärter i midsommartid, men det kunde jag förra sommaren. Det kändes otroligt lyxigt och allt pill med de små gröna plantorna belönade sig mångfalt. Jag odlade mot ett stort armeringsnät.

Och även i klassiska pyramider. De växer så vackert på detta sätt tycker jag.

Sensommarromantisk bukett med bland annat dahlior och luktärter. Snart blir det en beställning av årets fröer, för detta gav definitivt mersmak.

13 comments

 1. Åh så härligt! Jag har också beställt luktärter av Cecilia Wingård, bla senator och lady Grisel Hamilton. En fråga, när du skolar om de små plantorna från att de har varit i en och samma (stor) plastkruka, är det inte svårt att få upp dem med rötter och allt när de siter så tätt? Är rädd att de ska gå sönder.

  1. Kul! Heja en blomstrande sommar! Jodå, lite pilligt är det och några som inte växt så bra stryker med – men tycker att det gick förvånande bra – var orolig för precis samma sak. Jag använde en liten spetsig spade och tryckte på ett gäng i taget. Hoppas det funkar även i år!

  1. Tusen tack, Emma! Det ska bli roligt att ta sig an ännu en säsong med trädgårdsbuketter. Den som väntar på något gott och så vidare :).

 2. Så oerhört inspirerande inlägg du gör, min favvoblogg i alla kategorier men dina blominlägg… jösses! Tack vare dig dubblerade jag tydligen min beställning av Dahlialökar och insåg att jag höll på att beställa mer luktärt efter detta inlägg också!!! Men jag har en liten trädgård på vårt landställe så det är begränsningar som tur var hann jag sansa mig lite men jag instämmer verkligen med kommentarerna ovan. Så. Vackra. Bilder, och fina inspirerande texter. Tack! ?????

  1. Tusen tack för dina fina ord som glädjer mig mycket! Känner igen känslan att dras i väg lite nu när det gäller knölar och frön. Å andra sidan brukar jag vara glad sedan att det blev så när allt blommar. Det är vägen dit som kan bli lite mycket – men oftast är det värt det :). Med hopp om många blommor framöver!

 3. Tack vare dig och odlingstipsen här så njöt jag av luktärtor som snittblommor från midsommar till november. Planterade de från frö försådda plantorna i stora stallhinkar och de växte perfekt här på terassen. Tack för inspirationen, i år provar jag dahlior också!

  1. Så roligt att kunna inspirera, Karin! Funderar på fler planteringsställen till luktärtorna i år. Låter fint att ha dem nära på terassen!

 4. Tack för inspirerNde inlägg om Bode Dalilr och luktärter. Jag har en liten trädgård där tidigare ägarna som var väldigt trädgårdsintresserade planterat mp GA olika rosor. Vilket vi såklart är tacksamma för men det finns tyvärr inte så unket plats till annat! Ja kanske det får bli krukor på trädäcket. ?

  1. Roligt med en blommande trädgård! Rosor är favoriter hos mig – jag har ett antal och har blivit riktig rostant med åren :). Krukor är en ide – alltid tacksamt att kunna vara lite mobilt. Pallkrage – kanske på hjul? Finns många sätt att odla på – lycka till och roligt att du tyckte om mina inlägg.

 5. Hej!
  Jag har just hittat hit till dig. Läser och myser. 🙂
  Ser armeringsnätet o blir alldeles lycklig då det är precis så vi tänkt göra men varit osäkra på hållbarhet.
  Hur kraftigt är själva nätet (dimension) och även på de extra stödjande armerings”stolparna”? Och slutligen, var fick ni tag på materialet?
  Tack på förhand!
  Ha det gott!
  Hälsar, Nina

Leave a Reply

Your email address will not be published.