Min inspiration

Dagens tema i fotoutmaningen på Instagram som jag skrev om i lördags är Min inspiration. Det är sannerligen en utmaning att formulera sig kring ämnet. Det blir lätt att man griper ta i klyschor som “inspiration finns överallt”. Även om jag håller med om andemeningen i det hela, så dristar jag mig till att formulera några impressionistiska tankar. För i mitt fall blir det lite så – som penseldrag på en tavelduk (för att ta till ännu en klyscha) – som tillsammans bildar det som får mig att känna att jag lever.

1014inspirationNumera kan man kika in i Estrid Ericsons arbetsrum bakom tesalongen på Svenskt Tenn. Jag älskar att se bilder på kreativa platser. Små detaljer, anteckningar, personliga saker, pappershögar – allt som får i gång fantasin och inspirationen. Kreativitet är något av det mest inspirerande i vilken form det än kommer – musik, konst, film, arkitektur, poesi – kultur i stort.

1014inspiration4Jag känner därför på mig att denna bok är himla inspirerande. I nya Residence får man se ett smakprov på ett välkänt Malmöhem som vi sett i många tappningar innan. Det kreativa anslaget gör att garden hålls nere lite och på ett sätt blir det därför ännu mer inspirerande. Om jag skulle kunna klara mig utan alla mina magasin ur inspirationssynvinkel? Jo, det skulle jag väl kanske, men när man pratar om inspiration så är de ändå en essentiell baskrydda, även om det finns så många fler ställen att titta på bilder numera.

Böcker – såklart. Mina älskade böcker som svämmar ut från bokhyllorna här hemma. Om jag måste välja en så blir det Janet Frames självbiografi. Hennes livsöde inspirerar på många plan – trots allt får en ny innebörd. Och böcker är alltid, alltid oöverträffbara för att leva ett annat liv ett tag. Ord och språk har alltid inspirerat mig.

1014inspiration7Bloggosfären inspirerar mig varendaste dag. Den är full av starka, kunniga och coola kvinnor. Jag älskar att den är A Womans World i mångt och mycket. Samma med Instagram – som ett litet kafferep med virtuella vänner i väskan. Älskar det. Fotografi: Kristin på Krickelin.

Möten med människor inspirerar mig. Jag vill samla på fler sådana. Jag har alltid älskat caféer – som mötesplats, som ensamplats, som rekreation, som fashionshow, som det mesta. När barnen var pyttisar klädde jag upp mig, köpte de senaste tidskrifterna och gick och satte mig på mitt favoritcafé varje fredag. Först av allt läste jag Ebba von Sydows fredagskrönika i Expressens fredagsbilaga. Jag känner känslan än i dag. Förväntan, ritualen – och inspirationen.

De där två, mina barn, som inte fick vara med på min heliga fredagsstund, inspirerar mig såklart. De börjar bli så stora nu. Jag ler åt deras underfundighet som jag känner igen hos mig själv. Och när de säger något klokt blir jag så stolt. Tänk att de är mina. All time-favoritreportage hos Stella McCartney/Vogue.

Det oväntade inspirerar mig. Det som utmanar ögat. Det som får mig att tänka nytt. Det kan vara en liten detalj någonstans. Som jag upptäcker är den där pusselbiten som jag letat efter. Som jag ibland inte visste saknades. Inspirationsrus är härliga. Det där pirret i kroppen. Glädjen. Aha! Jag förstår precis. Heureka! Stella Tennant i Harpers Bazaar.

Även om jag är en person som gärna sitter på samma ställe, så blir jag inspirerad av rörelse. Att vara på väg – mentalt eller i verkligheten. Det är kanske därför jag känner mest inspiration när säsongerna skiftar. Audrey Hepburn

1014inspiration9Det gröna. Min ständiga inspirationskälla.

1014inspiration6Ibland behöver jag ro för inspiration. Tomma sidor i en ny anteckningsbok. Pilar som väntar på riktning. I lugnet finner jag kraften och vägen framåt. Ibland är det tvärtom. Kasta in mig mitt i ett stadsrus en lördagseftermiddag och där i den pulserande människomassan förstår jag vad det är jag skall göra. Motpoler som behövs för min inspiration. Och Gotland. Alltid inspirerande.

1014inspiration8Till slut enas allt i mig själv när det gäller inspiration. Livet i stort. Jag är en samlare av Kodak-moments, som här på Kreta (ord av Therese Sennerholt). När allt liksom sammanfaller. Universum hos mig. När jag förstår allt. Eller inser att jag inte gör det. Kära, kära inspiration. Vad vore jag väl utan dig?

7 comments

 1. Vilket härligt inspirerande inlägg att läsa strax innan huvudet ska luta sig mot kudden! Dina kloka iakttagelser manar, som vanligt, till eftertanke. Och jag känner igen mig i de flesta av dina inspirationskällor – även om kultur i synnerhet spelar en stor roll för min. Inspiration alltså. Både utåtagerande varianter som utställningar, teaterföreställningar, poesiuppläsningar och filmer. Men också den lilla populärkulturella tjocka! (jo vi har fortfarande en tjock variant:) fyrkanten som har lärt mig så himla mycket om så himla mycket!

  Mest av allt tror jag att du sätter fingret på det överraskande tillslaget. Att hitta något som kittlar ögat och alla sinnena lite extra, kanske till och med kliar. Nästan som eksem, när det känns riktigt spännande och bra. Om nu eksem alls kan kännas bra? 😉

  Tack för inspirationen, som sagt. Och nu när jag har skådat in i Audrey H:s ekorrpigga ögon så kan jag säkert sova gott. Eller så har allt det fina här gjort mig alldeles för upplivad. Återstår att se.

  /helena

  1. Helena – tack för dina rader! Jag var tvungen att lägga till en harang kring kreativitet och kultur. Lite kardinalfel att utelämna det tyckte jag nu – med i tanken, men inte i raderna i går tydligen:) Och den kära kulturen – i vilken form den nu än må komma – förtjänar väl alla hejarop den kan få. Förstår precis vad du menar med kliande eksem – precis så är den där bästa kicken – den som leder till nytt! Hoppas att Audreys ekorrögon vaggade in dig i fin sömn.

 2. Men det här kan ju vara det finaste jag sett på länge . Fasen vad varm i magen jag blir. Tusen tack för att jag får vara med på ett hörn!!! Jag håller med om det där oväntade totalt, eller jag håller såklart med dig i mångt om mycket o detta inlägget men just det där oväntade går jag extra igång på… Vi lever verkligen i en värld då vi blir pumpade med nya intryck hela tiden, på gott och ont. Mest gott såklart. Allt gott till dig nu Weronica. Varm kram kommer här

 3. Cafébilden har jag hemma, blev så förälskad i den när jag strosade runt i Haga och tittade runt i ett antikvariat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.