Göteborg på fem timmar

Det började med att Karin, som jag känner via bloggkommentarer och Instagram sedan länge och som jag träffade för första gången i höstas, fick idén om att åka ner till Göteborg över dagen och gå på Mats Gustafson-utställningen på Röhhska. Hon frågade om jag ville åka med. Sedan blev Lisa som instagrammar och bor i Göteborg inblandad också. Så i lördags hade vi vårt Göteborgsrace. Sju timmar på tåg och fem timmar på staden. Vilken dag vi fick under ledning av en eminent guide – så tacksam för detta äventyr.

1514gbg1Två fagra damer i Trädgårdsföreningens Palmhus, dit vi gick efter att ha ankommit till Centralstationen. Det var länge sedan jag var i Göteborg, men snart skall jag dit igen. Det var inte svårt att bli förtjust under Lisas visning av sin stad. Solen kom av sig och vi fick klassiskt Gbg-regn, men vad gjorde väl det en dag som denna.

1514gbgVilken otroligt vacker byggnad detta Palmhus är och alldeles fullt med exotiska växter och kamelior som doftar ljuvligt. Jag ser fram emot att möta allt i försommarskrud sedan.

1514gbg3Vi promenerade bort mot Dorsia för en vätskedepå och där överraskade Lisa oss med att ha tagit dit en av de bloggare som jag framförallt förknippar med Göteborg – Tant Johanna. Karin och jag stod med gapande munnar och insöp den maxade atmosfären på hotellet – där jag för övrigt skall tillbringa en weekend i juni – när Johanna helt plötsligt dök upp. Så skoj att träffas och pratas vid lite. På bilden syns Johanna i ett av sina rätta element – Blomrum.

1514gbg2Blomrum fanns det otroligt tjusiga buketter och grönt att förlora sig i.

1514gbg4I Victoriapassagen tittade vi bland annat in hos Rum för papper (numera med webbutik ser jag) och man fick behärska sig här för att inte löpa amok bland alla finheter. Är man pappersnörd så är man. Sedan kände vi oss som riktiga Göteborgsbor när vi satt utmed väggen hos da Matteo och sippade te.

1514gbg6Det var riktigt roligt att se Artilleriet live, även om det var lördagssmockat med människor i den coola lokalen.

1514gbg5Jag fick bland annat med mig en sådan här i påsen.

1514gbg8När vi var hos Floramor och Krukatös var det riktigt grått, men jag hoppas på att kunna sitta på den ljuvliga innergården i juni istället. Alla blomster lyste upp fint i regnet i alla fall.

1514gbg9Vår sista anhalt var Mats Gustafson på Röhsska. En sådan vacker utställning som ni måste titta in på om ni har tillfälle.

1514gbg10Efter att ha ätit sopplunch på muséet fullbordades vår Göteborgsromantik med en färd med Sjuan i regn ner mot Centralen. Och inne i huvudet hörde jag “Vi kanske ses, det finns en chans, på en spårvagn någonstans”.

Hjärta Gbg-race

signature

29 comments

  1. Det låter som ett skoj påsklovsäventyr. Det kändes som om vi hann med himla mycket, men då hade vi en guide som ledde oss rätt också:) Ser fram emot fler Gbg-besök framöver!

 1. Så lustigt det kan bli! Har också haft en Göteborgshelg och vi verkar ha haft identiskt upplägg – till och med sopplunch på museet hanns med för mig med. Synd att jag inte stötte på er, har läst din blogg i många år men lämnar sällan några spår, hade varit kul att säga hej. Hoppas du får det lika trevligt på din nästa tur!

  1. Nämen! Så roligt! Och kul att du tog dig tid att lämna en kommentar – glad blir jag! Tack snälla.

 2. Weronica, jag vill bara tack dig för ditt tips på Instagram angående Bea Uusmas bok Expeditionen. Jag gick och köpte den och nu är jag fast! En helt fantastisk bok – och historia. Stort TACK för tipset! Vill också tacka dig för alla dina fina inlägg på bloggen och instagram. Är en trogen följare sedan flera år! Du är en stor inspirationskälla! /Eva

  PS. Vilket härligt Gbg-besök ni hade.

  1. Åh, så skoj att höra, Eva! Jag fastnade också i den och tänker mycket på den. Jag måste nog till Gränna i sommar och titta i museet. Tack snälla för fina ord – glad i regnet!

 3. Åh, vad mysigt ni verkar ha haft det! Längtar nästan ihjäl mig lite efter ett Gbg-besök när jag ser era glada västkustminer. 😉

  Tyvärr är besöken i bästkustens huvudstad lätträknade nuförtiden (blir mest ett snabbt Lisebergsbesök någon gång på sommaren och någon tur ut till havsbandet – gärna Särö – någon vår- eller höstdag ibland), fast min lilla stad bara ligger en knapp timma bort. Förr, när jag fuskläste lite halvfartskurser där, på Universitetet, pendlade jag dit minst en gång i veckan. Men det var länge sedan nu.

  Då (och kanske fortfarande?), fanns de godaste muffinsen hos Fröken Olssons och om det fanns tid nog efter fikan tog jag ofta en spårvagnstur ut till Botaniska och Slottsträdgården. Fanns det ändå mera ledig tid tog jag en annan spårvagn ännu längre ut – till havet och Saltholmen. Andades saltluft på klipporna en stund innan det var dags att borra ner näsan i böckerna igen.

  Åh, som sagt. Vad jag längtar efter att strosa en stund i mysigste Haga och gå runt ett par varv i second handaffärerna vid Järntorget!

  Kul att jag fick vara en liten spionerande fluga här en stund då – blomfluga! – storögt facettittande på eran sköna, gröna Göteborgstur!

  /helena

  1. Haha, satt och funderade vidare en stund på det här med Göteborg. Och då kom jag på att det nog inte finns något som heter Slottsträdgården… Slottsskogen heter det ju! Det var nog för länge sedan jag var där, som sagt. 😉

  2. Åh, så skoj att höra om ditt Göteborg, Helena. Vi hann inte med den delen som du beskriver, men Botaniska måste jag till i sommar. Och då blir det Håkan Hellström också – skall bli så fantastiskt skoj.

 4. Men oj vad mycket ni hann med, ett riktigt race vill jag lova.

  Tittade på Mats Gustafson utställning när den var på Millesgården, men hade gärna sett den igen…otroligt fin:)
  Fin kväll//Kram Åsa

  1. Jag missade den i Stockholm, så roligt att komma i väg nu. Ja, det var ett race vill jag lova – och så in i den trevligt! Kram

 5. Vilken härlig Göteborgshelg ni verkar ha haft! 🙂 Skulle gärna hängt med er till dessa underbara ställen. Nästa gång kanske vi ses?

  Kram!

 6. Vilken härlig bildkavalkad och vilka sköna intensiva timmar ni verkar ha haft! Älskar Artilleriet – sa till dem i butiken att jag ville bo där senast jag var där..

  1. När vi var där var det otroligt mycket folk, men nog kunde man känna på stämningen ändå. Otroligt cool lokal – ja att bo där kanske inte vore helt fel:)

 7. Å! Nu blir jag allt lite avis. En Göteborgstur är aldrig fel. Och jag har varit mycket i Stockholm, så Göteborg är liksom fortfarande outforskat. Spännande och speciellt. Det får bli en tripp ganska snart. Det går liksom inte att lägga band på sig hur länge som helst 😉

  Ha det fint , W!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *