Days & Weekends: Inspirera dig på ett museum

1915waldemarsudde10Glöm inte bort alla fina museum som finns bland oss när du är ute efter inspiration. Jag har ett extra gott öga till de ställen som tillför ett mervärde såväl interiört som exteriört när det kommer till säsonger – här besökte jag Millesgården i juletid. Efter att ha bläddrat mycket i böckerna Prins Eugens värld av blommor och Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsuddevar det därför roligt att kunna besöka slottet nu i vårtider. Som en del i projektet 50 000 vilda vårlökar! under ledning av Ulf Nordfjell är det sannerligen blomning utan dess like i parken. I entrérabatten är det tulpaner som praliner i en rad olika färger.

1915waldemarsudde6Inne på slottet pågår utställningen Prins Eugen 150 år – Fasetter ur ett liv. Utställningen pågår till den 24 maj, så det finns fortfarande tid för besök. Konsten är av förklarliga skäl i fokus, men även prinsens kulturpolitiska engagemang, formgivning och inte minst intresse för trädgård.

1915waldemarsudde4Rummet där prinsens trädgårdsintresse är i centrum är så vackert och inspirerande. Trädgårdskonsult Ia Schildt har med enkla medel lyckats återskapa en dröm om det gröna. Prinsen själv skrev i ett brev till en vän “Näst efter konsten tror jag blommorna är min största glädje” och den känslan återfinns verkligen i rummet. De svartvita fotografierna som tryckts i storformat bildar en effektfull fond till denna utställningsdel.

1915waldemarsudde3På enkla bord – jag vill gärna ha ett par stycken sådana – trängs säsongens gröna med trädgårdens redskap, vattenkannor och krukor. Här syns det som är kännetecknande för Waldemarsuddestilen – att blanda det vilda och det odlade. Bland snittblommor och planteringar, används mycket kvistar från naturen.

1915waldemarsuddeUtställningstexterna ger vid handen att prinsen inte deltog speciellt mycket i arbetet – på ett slott har man naturligtvis trädgårdsmästare. Denna vägg i rummet tycker jag är så vacker med det rustika, de gamla fönstren och det praktiska trädgårdsarbetet på bilden.

1915waldemarsudde2Däremot var prinsen mycket engagerad i utformningen av parken och gav noga instruktioner för såväl frösådd som design av rabatter. Här ett C för nejlikor som skulle planteras framför slottets Sommarsalong.

1915waldemarsudde1Odlingsdrömmar frodas i detta rum med den förförande piondoften i näsan, det är en sak som är säker.

1915waldemarsudde5Den klassiska Waldemarsudde-krukan firar hundraårsjubileum i år. Den är sedan länge en av mina personliga favoriter – enkel och stilren – men ändå med en distinkt form. Vid ett besök är det ett nöje att gå runt och titta på alla vackra arrangemang som görs i krukorna på slottet. Jag blir inspirerad av att bygga insatser till krukorna med grenar och hönsnät för att kunna sticka ner blommor på ett liknande sätt som här.

1915waldemarsudde7Även i sällskapsvåningen där man får gå runt och titta på egen hand är blomsteruppsättningarna i säsong centrala.

1915waldemarsudde8För mig som älskar trädgårdsbuketter och det lite vilda naturliga, är det ren och skär inspiration att gå runt och titta här – nu trädgårdstulpaner, narcisser och kvistar i fokus.

1915waldemarsudde9x
I matsalen har man dukat upp en rekonstruktion av invigningsfesten 1905. Rummet har i sig så vackra färger och tonen i blommorna förstärker väggfärgen.

Om du är ute efter inspiration, besök ett museum. Jag gick härifrån med många nya gröna drömmar och idéer. I helgen är det dessutom Trädgårdsdagar där man öppnar upp i växthus och trädgårdsmästeri för att få en inblick i odling och skötsel av alla de växter som finns ute och inne på slottet. Jag skulle definitivt ta chansen om möjligheten fanns.

Bilder: Weronica Fremenius för Days & Weekends

5 comments

  1. Tack för inspirationen Weronica! Måste besöka detta ställe vid nästa Stocholms besök. Ha det gott!
    Kram Cissela

Leave a Reply

Your email address will not be published.