De rosa dahliorna på parad

Det har varit något av en märklig säsong med dahliorna i år. Den svala sommaren gjorde att de var svårflirtade att ta sig från knopparna. När de väl gjorde det var det många som såg helt annorlunda ut än vad som förväntats. Som jag tidigare skrivit – mest besviken blev jag över mina åtta Café Au Lait-knölar som visade sig vara en helt annan blomma. Denna grå dag får fem av mina rosa visa upp sig. Tre av dessa är övervintrare – Otto´s Thrill, Gitts Perfection och Miss Sophie, medan Islander och Breakout är nya för i år.

Det är inte alltid alldeles enkelt att göra buketter med dahlior. De har ofta tämligen korta stjälkar – speciellt om man vill spara på alla knoppar. De  sorter som är stora som tallrikar fogar sig inte riktigt heller i samspel med andra blommor. Ett alternativ är att göra låga arrangemang – jag har visat ett här. Ett annat är att sätta dem som solitärer i en samling av mindre vaser.

Här fick jag tillfälle att ta ut en del av min samling av rubinrött glas från Reijmyre. Det här glaset är kanske det mest kända från vårt östgötska bruk – gärna i formgivning av Monica Bratt. Det händer något i mötet med det röda skimrande och alla de rosa lagren i dahliorna. Jag tycker om det sprakande i samspelet mellan färgerna. Det andas tidig höst med föraning om det fyrverkeri som naturen snart kommer att bjuda på.

signature

14 comments

  1. Vad roligt att jag har inspirerat dig till att leta glas, Hanna! Det finns så otroligt mycket vackert på andrahandsmarknaden. Heja!

 1. Så otroligt vackert med de färggranna dahliorna i de röda vaserna från Reijmyre. En för mig oväntad men ytterst smakfull kombination. Tror allt att jag måste plocka fram alla mina röda Reijmyrevaser och finna andra användningsområden än som dekoration under juletiden. Tack för inspirationen!

  1. Tack, Karin! Jag börjar ta fram det röda glaset på sensommaren. I år fick jag till och med feeling till midsommardukningen :). Det har en fantastisk glans detta rubinröda glas och visst förtjänar det att få lite mer visningstid än vid jul. Ser fram emot vad du kommer att hitta på med dina vaser!

 2. Så vackert! Har sett i någon facebookgrupp som avhandlar blommor/växter att flera som köpt just dahliaknölar har när de blommat varit en helt annan än vad de såldes som… har lite glömt av var någonstans detta hände men tror på ett torg där någon holländare stod o sålde knölar av olika sorter. De är ju oftast inte helt billiga heller samt att räkna in engagemanget man lägger, så trist!

  1. Ja, det verkar inte bara vara jag som är drabbad. Så trist! Det är kanske inte framförallt priset som grämer mig, utan just hela processen med att driva upp med allt arbete och alla förhoppningar. Och när väl knölarna visade sina blommor, då är det ju försent för denna gång. Nåväl, nya tag till nästa år – och hålla hårt i övervintring av de som varit som de ska :).

 3. Åh så vackert! Jag bor liksom du i Linköping och undrar nu om några saker vilka är dina bästa loppisar i vår stad och var hittar du Tomentosum här? Kram

  1. Tack, Ann-Sofi! Jag går mest på välgörenhetsbutikerna – Myrorna, Hjärta till Hjärta, Stadsmissionen och Erikshjälpen. Vilken som är bäst? Tja, tycker nog inte att det är att gräva guld på något ställe 🙂 – men är man ihärdig, åker ofta och inte ger sig så går det fortfarande att finna godbitar – heja! Här i Linköping har jag köpt dessa pelargoner på Trädgårdsföreningens Växthus. Testa där om de har kvar några, annars kommer det säkert att finnas till våren igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *